Last news in Fakti

21 Септември, 2011 13:27 1 674 0

Враните можели да използват огледало

  • врана-
  • интелект

Враните бяха включени в елитната група животни, способни да обмислят визуална информация от огледало. С негова помощ черните птици се научили да откриват храна по време на експерименти.

Неодтавна учени установиха, че известните с високия си интелект врани умеят да запазват търпение като част от стратегия за посигане на определена цел. Герои на новината за способността да използват огледало са новокаледонските им роднини (Corvus moneduloides), които неведнъж са удивлявали биолозите с интелекта и когнитивните си заложби както в природата, така и в плен.

BBC News съобщава, че изследователи от университета в Окланд в Нова Зеландия са провели експеримент с десет затворени в клетка диви врани, който да установи поведението им пред огредало. Всяка от птиците успяла да се научила да използва отражението за намирането на късчета месо, скрити от пряка видимост. На всичко отгоре враните откривали храната изключително бързо.

В същото време експериментът показал, че враните не разпознават самите себе си. Вземали изображението за друга птица, която търсели зад стъклото или нападали. Биолозите обясняват тези реакции с дългото време, което дивите животни обикновено прекарват пред огледало преди да осъзнаят, че виждат собственото си отражение.

Учените напомнят, че единственото немлекопитаещо животно, издържало огледалния тест за саморазпознаване, е свраката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА