Last news in Fakti

25 Септември, 2015 15:06 6 718 7

Показаха най-бързата кола на планетата

  • bloodhound ssc-
  • jaguar-
  • eurofighter typhoon-
  • рекорд-
  • анди грийн

В Лондон се състоя официалното представяне на свръхзвуковия автомобил Bloodhound SSC, подготвен за поставянето на нов световен рекорд за скорост на суша. През 2017 г. машината, разработена с подкрепата на британското правителство, ще опита да преодолее за пръв път границата от 1 000 мили/ч (1 609 км/ч).

Специално за премиерата каросерийните панели на Bloodhound SSC са били демонтирани, за да могат зрителите да разгледат силовия тракт на чудовището. Установката се състои от реактивен агрегат, хибриден ракетен двигател и 5.0-литров бензинов V8 от Jaguar F-Type R, който изпълнява функциите на горивна помпа. Сумарната мощност е 135 000 к.с.



Bloodhound SSC е дълъг 13.5 метра. Реактивният двигател Rolls-Royce EJ200 е взет от изтребител Eurofighter Typhoon. Щом скоростта достигне 1 046 км/ч, се включва хибридната ракетна установка. По предварителни сметки ускорението до 1 609 км/ч ще отнеме 55 секунди.

Спирането ще се осъществява посредством фрикционни механизми, аеродинамична спирачка и парашут. Аеродинамичната спирачка ще сработи при 1 287 км/ч, а при 965 км/ч трябва да се разтвори парашутът. Фрикционните механизми ще се активират при 320 км/ч.



Първите изпитания на Bloodhound SSC са насрочени за март догодина във Великобритания. Втората серия от тестове ще се състои през август в южноафриканската пустиня, където се очаква автомобилът да подобри сегашния рекорд за скорост на суша, поставен от предшественика му Thrust SSC (1 228 км/ч).

Същинският опит за преодоляването на 1 000 мили/ч ще бъде направен през 2017 г. Зад волана на Bloodhound SSC ще седи пилотът от Кралските военновъздушни сили Анди Грийн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Kай-бързата кола???Но това не е кола а самолет без крила!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Techno

    0 0 Отговор
    Дано е безпилотна, макар че в днешно време не липсват самоубийци, готови да запишат името си в историята.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Няма го разбирача да ни обясни, че Тесла е по-добра :))))))))
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    Прав си, на кого е нужно да пробва ракета движеща се на колела и то целите метални. Това е безсмислено харчене на средства.
  • 5 Електрик

    0 0 Отговор
    Това чудо си хапва поне 450 литра гориво за минута при максимална мощност.

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Електрик":

    Е и? Нали за това се добива нефт - за да се харчи, а не да отлежава?
  • 7 Пън

    0 0 Отговор
    Става въпрос за рекорд, за слава, кой ти гледа финанси и икономичност!