Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 14:24 2 302 0

Откриха пренаситена водна пара на Марс

  • марс-
  • mars express

Учени установиха, че атмосферата на Червената планета съдържа пара в пренаситено състяние, известно още като "суперсатурация". Досега се смяташе, че в мразовитите условия на Марс всякаква влага замръзва мигновено и се превръща в малки кристалчета лед.

Откритието е направено след анализ на данните от спътника Mars Express. Неговият спектрометър SPICAM е измервал състава на атмосферата на изгрев или залез, когато слънчевите лъчи преминават през нея преди да стигнат приборите на сателита. Така учените са се сдобили с изображение на вертикалното разпределение на различните вещества, сред които и водата, през пролетта и лятото в северното полукълбо на планетата.

Новата теория за разпространението на водните пари в марсианската атмосфера се различава чувствително от досегашните предположения, основани на климатични модели и данни от спектрални снимки. Те показват слоевете над повърхността на планетата отгоре надолу, а не по допирателната.

Европейски учени установили, че независимо от силно разреденета атмосфера на височина 20-50 км има между 10 и 100 пъти повече вода от смятаното досега. При това парата се намира именно в пренаситено състояние, а не като лед или малки капки.

Изследователите признават, че такова състояние се наблюдава само когато атмосферата съдържа малко прах. Бурите на Марс, които издигат милиарди дребни частици, способствали конденза на тази пара. Със смяната на сезоните цикълът започвал наново.

Откритието обаче е важно не само за съставянето на меродавна картина за кръговрата на водата на Марс, а и за разгадаване на историята. Издигането на значителни количества вода на голяма височина влияе пряко на темповете, с които планетата я губи в процеса на фотодисоциация. При него водородът изчезва в космоса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА