Last news in Fakti

7 Октомври, 2011 12:52 3 548 0

Бамбук замества въглеродните нишки?

  • бамбук-
  • въглеродни нишки-
  • карбон

Непрекъснатият стремеж на автомобилните компании да олекотяват превозните средства без това да води до намаляване на пасивната безопасност е причината за всевъзможни експерименти с материалите, от които се изработват колите.

Главен герой в поредния епизод от този сериал е бамбукът. Учени се опитват да направят от растението материал, който да е толкова здрав и лек, колкото използваните в момента карбон. Въглеводородните сплави все повече навлизат в автомобилостроенето, но са изключително скъпи.

Именно това е причината, поради която се търси евтин, но също толкова надежден и лек заместител. От бамбук вече се правят дъски за сърф, които според специалистите по нищо не отстъпват на конвенционалните. Грег Ебот се опитва да внедри технологията и при автомобилите.

Бащата на Герг се занимава с конверсия на возила с двигатели с вътрешно горене, като ги трасформира в електромобили. Неговият син пък иска да замени скъпите въглеродни нишки и тежкия стъклопласт с бамбук. Според младия иноватор растителният материал е също толкова здрав и надежден.

След доста продължителни изследвания се оказва, че бамбукът като материал е нещо средно между карбон и стъклопласт и е идеален за доста от детайлите в един автомобил. Освен това растението има още куп положителни качества.

То расте много бързо, отглежда се лесно и цената му в готов вид е доста по-ниска от тази на досега използваните материали. Бамбукът намира все по-широка употреба - от производство на подови настилки, до използването му в автомобилостроенето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА