7 Октомври, 2011 22:19 3 446 0

Венера има озонов слой

  • венера-
  • астрономия-
  • планета

Учените установиха, че около Венера има озонов слой. Откритието направиха учени от Европейската космическа агенция, предаде Би Би Си. Озоновият слой на Венера е доста по-тънък от този на Земята и е стотици пъти по-разреден от този на нашата планета. Той ни предпазва от вредните ултравиолетови лъчи от Слънцето.

Досега се смяташе само Марс също има озонов слой.

Астрономите засекли озона докато наблюдавали звездите около Венера. Оказало се, че слоят абсорбира част от тяхната ултравиолетова светлина, които ги правило да изглеждат  различни.

Учените се надяват, че това ще им помогне по-добре да разберат строежа на скалистите планети. Някои от тях считат наличието на озон, въглерод и кислород в атмосферата за ключово условие за наличието на форми на живот. Но ето пример, че озонът не винаги означала живот.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА