20 Октомври, 2011 11:00 4 978 0

Преди век Земята се разминала на косъм

  • земя-
  • комета-
  • слънчева система

 

Преди около 120 години година земната цивилизация е била на косъм от унищожение. Само на няколкостотин километра от Земята са преминали останки от комета, ударът с които би бил фатален за нашата планета. Това се твърди в статия на мексикански астрономи, публикувана в електронната библиотека на Корнелския университет.
 
Хектор Мантерола от Института по геофизика на Националния автономен университет на Мексико и неговите колеги са проучвали загадъчни снимки, направени от мексиканския астроном Хосе Бонила от 12 и 13 август 1883 г. и публикувани от него в списание L'Astronomie през 1886 година.
 
През тези два дни Бонила по време на наблюдения от обсерваторията "Закатекас" е регистрирал 447 обекта, преминали на фона на слънчевия диск. Всички те са били обкръжени от мъглив ореол и са оставяли същата следа. Самият астроном не е посочил никаква хипотеза, която да обясни наблюдавания ефект.
 
Тогава редакторът на списанието е предположил, че тези обекти могат да бъдат птици, рояк насекоми или прах. По-късно това явление е интерпретирано като първия в историята документиран случай на поява на НЛО. Сега Мантерола и неговите колеги отново са анализирали тези данни и са стигнали до нов извод.
 
Според последните изследвания Бонила е наблюдавал комета, преминала много близо до Земята и разпаднала се на многобройни фрагменти. Те отбелязват, че единственият клас обекти в Слънчевата система, които могат да бъдат обградени с такава "мъгла", са кометите. 
 
През последните 150 години са наблюдавани над 40 случая на разпад на комети. Според учените с кометата на Бонила е можело да се случи същото, както и с кометата Швасман-Вахман, чийто разпад е наблюдаван през 90-те години на ХХ век.
 
Според оценката на групата на Монтерола ако кометата не ни бе пропуснала, тогава на Земята е щяла да настъпи катастрофа с планетарен мащаб. Нещо повече - техните размери са били по-голяма от тези на обекта, предизвикал Тунгуската катастрофа. Следователно, ако те се бяха ударили в Земята, щяхме да имаме 3 257 Тунгуски катастрофи за два дни, което вероятно е щяло да доведе до изчезване на живота", смятат учените. БГНЕС/РИА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА