Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 11:34 2 689 0

Японци показаха джедайски тренажор

  • digital content expo-
  • междузвездни войни

Когато видят най-новата демонстрация на Японското министерство на отбрана, феновете на "Междузвездни войни" със сигурност ще получат усещането за нещо познато. Апаратът, показан наскоро пред изумени журналисти в рамките на изложбата Digital Content Expo, представлява сфера с диаметър 42 см и тегло 350 г, която излита и каца вертикално, може да зависва свободно във въздуха и да се стрелка във всички посоки със скорост 60 км/ч.

Японските военни надали имат намерение да обучават джедаи с новото си изобретение. Революционният летящ апарат е предназначен за разузнавателни мисии и поставя началото на цяло семейство уреди. Като начало ще се използва за операции по издирване и спасяване, за които съществуващите технологии не са подходящи.

"Заради сферичната си форма машината може да каца в произволна позиция", обяснява говорител на Японското военно ведомство. "Може да влиза в контакт със стени или просто да се търкаля по земята. Кръглата форма дава голяма свобода на придвижване."

Прототипът, показан по време на презентацията пред журналисти, демонстрира удивителна стабилност. На борда на летящата сфера има три жироскопа, които възстановяват моментално правилната ориентация дори след сблъсък с друго тяло. По повърхността има множество сензори, които също се грижат за постоянния контрол над позицията.

Японците твърдят, че частите, използвани за направата на прототипа струват едва $1 400. Апаратът може да лети в продъжление на 8 минути, а зевзеци вече се питат дали Военното министерство вече не работи над подходящ светлинен меч, който да се продава в комплект с летящата сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА