7 Януари, 2017 19:15 2 607 1

5 начина да се защитите от хакерски атаки

  • хакери-
  • стъпки-
  • предпазване-
  • парола-
  • 5 начина-
  • сигурност

Направете задачата на хакерите невъзможна

5 начина да се защитите от хакерски атаки - 1
Снимка: БТА/ AP

В момента, в който четете тези редове, е възможно хакери да се опитват да откраднат личните ви данни или друга чувствителна информация от вашия компютър или мобилно устройство.

Хакери чакат именно това – да им се удаде удобна възможност. Поради тази причина е важно да вземете няколко превантивни стъпки. „Фокс нюз“ дава 5 лесни стъпки, които могат да се окажат много полезни.

1. Парола

Паролата е първата отбранителна линия във вашия арсенал. Погрижете се да направите живота на хакерите труден. Проста парола от шест символа може да бъде хакната за десет минути. Ако увеличите символите с още четири, може да увеличите времето за разбиването й с 45 хиляди години. Толкова е просто!

Експертите съветват паролата да не бъде една проста дума или цифри, свързани с вас (като дата на раждане), които могат да бъдат прогнозирани. Измислете си фраза или изречение и вземете първите букви за паролата. Добавете и цифри в края, които няма да забравите.

От време на време сменяйте паролата си, но не прекалено често. 12 месеца е перфектен период за смяна.

2. Двойна идентификация

Т.нар. двойна идентификация (2FA) увеличава сигурността. Потребителят може да избере освен парола за въвеждане, да въведе и отговор на въпрос (например „Коя е първата ви кола“). Тази система от дълго време се използва за контрол над важна информация.

3. Стари акаунти

Изтрийте всички стари акаунти, които не ползвате. Старите акаунти съдържат повече лична информация, отколкото си представяте. Няма никакво значение колко време е просъществувал този акаунт – ако не ви трябва, го изтрийте.

4. Проверка

Искате да се предпазите от хакерска атака, но ако вече сте били подложени на такава? ТУК може да проверите дали някой се е опитвал да хакне имейла ви.

5. Криптиране

За тази стъпка са необходими програми, които са безплатни за сваляне, но отнемат повече време. Ако имате важна информация, която не трябва да попада в чужди ръце, може да пробегнете до криптирането. Това е промяна на текст от четлив в такъв, който е неподлежащ за разчитане. За целта се използват математически алгоритми. Обратният процес се нарича дешифриране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 корса

    5 0 Отговор
    A хакерите тея работи не ги знаят!