Въглероден двуокис на кристали?

Публикувана: 10 Януари, 2017 04:00
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1083

Учени от американското министерство на енергетиката разработват интересно решение за абсорбирането на един от най-вредните за планентата газове - въглеродния двуокис. Раду Кустелкан и Чарлз Сейп разработват течност,чрез която да превръщат "парниковия" газ в кристали.

Те започват от разработването за начини за премахването на замърсители от водите като сулфат, хромат и фосфат, което ги води до синтезирането на съединение наречено гуанидин. Когато се събере с тези замърсители, то формира кристали, които много лесно могат да бъдат извлечени от водата.

По време на проучванията Кустелкан и Сейп оставят гуанидина изложен на атмосферния въздух и разбират, че той извлича от него въглеродния двуокис и го превръща в кристали с формата на призма. Интересното тук е, че процесът е възобновим - при нагряванена формираните кристали между 80 и 120 градуса, той отново се превръща в течност, а въглеродния двуокис отново става газ. Досега събирането на въглероден двуокис не бе особено успешно и се компенсираше от почти същото количество газ.

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът към здравния министър Петър Москов при откриването на Центъра за ранна диагностика на рак:
Москов, никога няма да намерят лекарство срещу рак при тая скъпа апаратура – милион и 800 хиляди за това... като космически кораб."

Още бисери