28 Ноември, 2011 19:05 1 902 1

Свиленградски ученици създадоха социална мрежа

  • свиленград-
  • ученици-
  • създадоха-
  • социална мрежа

Ясен Георгиев и Христо Димитров се радват, че потребителите на продукта им непрекъснато се увеличават

Свиленградски ученици създадоха социална мрежа - 1
Снимка в. "Старият мост"

Две момчета от Свиленград създадоха нова социална мрежа. 12-годишният Ясен Георгиев и 13-годишният Христо Димитров са започнали работа по проекта си преди месец. Сега двамата се радват, че техният продукт набира все по-голяма популярност, съобщи "Старият мост".

В другите социални мрежи има неща, които не ни харесват и ни дразнят, по този начин се роди идеята да направим нова, обясни пред „Старият мост“ шестокласникът Ясен. Така двамата се захванали за работа. За около седмица момчетата направили първоначалния стадий на своята социална мрежа. След това започнали да правят настройки на профила, фотогалерия, качване на различни медийни файлове – филми, клипове, снимки. Отначало имаше само един черен фон, всичко сме направили сами, за което много се радваме, казаха доволни двете деца. Името на мрежата е Share IT. Измислил го е седмокласникът Христо и в превод означава „Сподели го“. Негов познат пък им е направил няколко лога, от които момчетата си избрали едно. Линкът за новата мрежа е http://share-it.tk. Проектът ни е наистина много труден, необходимо е да можеш да програмираш свободно, да имаш познания по различни програми, а най-важното е да имаш въображение, каза Ясен.

Двете момчета се занимават с програмиране от около шест месеца. Придобили са нужните умения сами чрез видеоуроци в български сайт в Интернет. Сега, ако имат проблем в процеса на работа, чрез търсачката намирали отговор как да се справят с него. По този начин придобиваме още повече знания, сподели Христо.

Постепенно потребителите на създадената от свиленградчанчетата социална мрежа започнали да се увеличават. Продуктът на нашите момчета придоби още по-голяма популярност, след като Би Ти Ви излъчи репортаж в неделя. Децата сами се обадили в телевизията, за да разкажат какво са направили. От Би Ти Ви веднага откликнали и заснели репортажа за тях. Преди да излъчат видеото имахме 89 потребителя, сега вече са страшно много и непрекъснато се увеличават, каза Христо. В популярен сайт за видеосподеляне репортажът за свиленградчанчетата в понеделник бе на осмо място с около 13 000 гледания. Както момчетата, така и техните родители, са получили много поздравления от близки и приятели.

Сега малките програмисти, които са ученици в ОУ „Иван Вазов“, продължават да внасят новости в продукта си. В момента правим чат и ще се постараем да бъде по-добър от този във Фейсбук, споделиха момчетата. Според Христо пък в другите социални мрежи потребителите нямат свобода на действие. В нашата мрежа имаш достатъчно свобода и можеш, например, да смениш дизайна, освен това всички потребители са равни, няма администратори и модератори, добави той.

За да продължат проекта си сега двете момчета имат нужда от около 700-800 лв. Една част от парите са за лиценз, който е много важен, около 150 лв. на месец ни трябват за качествен сървър, сегашният ни е много слаб и в неделя се претовари, обясниха двете деца. Искаме и да си купим домейна точка бг, защото това е българската социална мрежа, добави той. Досега двамата малки програмисти са платили само 1,20 лв. за сървър. Нашенчетата вече имат предложение от София да бъдат спонсорирани. Получих писмо по електронната поща, не разбрах точно от човек или фирма, с предложение да ни спонсорира като ни даде добър сървър, каза Ясен. Все още не сме отговорили, защото преди това трябва да се съветваме с родителите си, добави той. Новаторите пожелаха да благодарят на читалище „Просвета“, общината и ОУ „Иван Вазов“. Ясен участва в театралната трупа и казва, че там е научил много неща, а от общината и училището са се ангажирали да им помагат с каквото могат, за да развиват проекта си.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 guest

    0 0 Отговор
    koito e lud da se registrirva. username i parolata vi shte blesnat v clear text