Last news in Fakti

8 Декември, 2011 13:46 2 876 1

Ново осветление в автомобила

  • federal-mogul-
  • novalens

 

Американската компания Federal-Mogul обяви, че започва производство на иновационна система за осветление в автомобила. Според специалистите технологията е по-икономична и същевременно по-ефективна.
 
Идеята за разработка на новото ултратънко осветление идва от факта, че в последно време автомобилните дизайнери проектират коли с висока позиция на водача и същевременно с нисък таван. Това от своя страна изключва наличието на обемни плафони на тавана.
 
Аналогична разработка първи представиха от Hella, но инженерите на Federal Mogul разработват светлинното тяло, като използват светодиоди. По този начин размерът на стандартния плафон може да бъде намален с цели 60%.
 
Освен това системата, носеща името NovaLens, харчи значително по-малко ток и позволява на дизайнерите много повече свобода при проектиране на интериорното пространство на даден автомобил.
 
В основата на NovaLens е залегнала иновационна леща с особена геометрия, която пречупва лъча на светодиода и прави светлината равномерна и мека. Самата форма на ултратънките плафони придава още повече стил в салона.
 
Дебелината на Federal-Mogul NovaLens е едва 12 милиметра. Според създателите освен всички преимущества новото осветление оказва влияние и на безопасността на шофиране. То осветява салона добре, без това да пречи на водача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Foton

    0 0 Отговор
    Vsi4ki toplqt nie svetim . Palete petromaxa i hi4 da ne vi puka .