Last news in Fakti

22 Декември, 2011 11:18 2 847 0

Пет технологии, които ще променят живота ни

  • ibm-
  • иновации-
  • five in five

 

Известно е, че Ай Би Ем (International Business Machines) е най-големият доставчик  в света на софтуер, хардуер и комплексни услуги в областта на информационните технологии. Сега хората от IBM представиха пет нови технологии, които според тях ще променят живота ни, съобщава БГНЕС.
 
Компанията официално изнесе шестия годишен списък "IBM Five in Five" с иновации, които имат потенциала да променят начина, по който хората ще живеят през следващите пет години. Списъкът "Five in Five" се основава на пазарни и социални тенденции, както и на нови технологии, разработвани от IBM в цял свят, които могат да направят възможни тези трансформации.
 
Напредъкът в сферата на технологиите и възобновяемите енергийни източници ще даде възможност да се съхранява кинетичната енергия и да се използва за захранване домове, работни места и градове. Учени от IBM Ирландия търсят начини за създаване на електричество от океанските вълни с цел да намалят негативното въздействие върху околната среда при производството на ток.
 
Вече няма нужда да създавате или да помните множество пароли за достъп до различни системи. В близко бъдеще ще бъде възможно да теглите пари от банкомата след сканиране на ретината, например. Интелигентните системи ще използват и обработват в реално време биометрични данни, уникални за всеки човек, за да подсигурят достъпа до лична информация и да увеличат сигурността. Учени от лабораториите на IBM изследват как да свържат мозъка с устройствата, които човек ползва всеки ден - компютър или смартфон.
 
Учените в областта на биоинформатиката са проектирали слушалки с датчици, които разчитат електрическата активност на мозъка, с което да разпознават изражението на лицето, различните настроения и дори мислите. Технологиите на бъдещето ще бъдат използвани и в медицината за разпознаване и предотвратяване на различни мозъчни проблеми, като аутизма, например.
 
В Индия, с помощта на мобилни устройства и технологии за разпознаване на говор, IBM даде възможност на необразовани хора от провинциалните райони да предават информация чрез записани съобщения на телефоните си. Нарастващите общности ще имат възможност да използват мобилни технологии, за да имат достъп до информация и до услуги като дистанционно здравеопазване или мобилна търговия. След пет години нежеланите реклами ще изглеждат толкова персонализирани и съобразени с желанията ни, че спамът съвсем ще изчезне като понятие.
 
Специалисти на IBM разработват аналитична технология, която в реално време интегрира данни от всички аспекти на живота на човек, като информация от социални мрежи и онлайн предпочитания с цел предоставяне на полезно, персонализирано съдържание. /БГНЕС/


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА