Last news in Fakti

30 Декември, 2011 10:26 2 711 1

Светодиодите навлизат при масовите коли

  • светодиоди-
  • led-светлини

 

Не толкова отдавна използването на светодиоди беше особеност на т.нар. премиум автомобили. С течение на времето тази технология поевтиня доста и сега все повече навлиза и при масовите коли.
 
Освен, че са евтини диодните светлини са значително по-енергоефективни от традиционните автомобилни крушки. Светодиодите не генерират светлина за сметка на топлина и респективно харчат доста по-малко ток.
 
Този ефект на свой ред се отразява и на икономичността на автомобила. Още един от плюсовете на диодните светлини е, че те издържат много повече. Светлината им се вижда отдалеч, но не осветява достатъчно добре.
 
Именно поради тази причина светодиодите се използват основно за дневни и стоп светлини. Според една прогноза на L.E.K. Consulting през 2016 година 30% от всички автомобили ще са оборудвани с диодни светлини.
 
Освен че се виждат по-добре и са идеални за пътепоказатели (мигачи), стоп светлини и габарити, диодните светлини са и доста по-стилни. Те все повече се използват от автомобилните дизайнери и като акцент в екстериора и интериора на автомобила.
 
Но да оставим стилистичните предпочитания, свързани с т.нар LED светлини настрана. Когато с подобни крушки са оборудвани стоповете те светват 200 милисекунди по-бързо от нормалните, което също оказва влияние върху подобряването на пасивната безопасност.
 
Що се отнася до използването на диодни светлини като основни, то все още тази технология не е доразработена на ниво автомобили. Пак според статистиката на L.E.K. Consulting през 2016-а само един процент от колите ще са оборудвани със светодиодни основни слетлини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    nice