8 Ноември, 2017 10:03 1 038 2

За кибератаките в България

  • кибератаки-
  • българия

Съотношението между киберпрестъпленията, като част от всички икономически престъпления, е 32% в световен мащаб и 24% за България, което е почти двойно увеличение спрямо 2014 година, когато киберзаплахите в страната ни са били около 10%.

От изнесената информация от специалисти от хостинг доставчика ICN.Bg става ясно, че сред най-разпространените онлайн заплахи са атаките от типа DDoS (Distributed Denial of Service), целящи спирането на достъпа до онлайн услуги, използването на фишинг имейли и сайтове, както и пробивите на слаби пароли за достъп до информация.

Според статистиката 37% от компаниите у нас нямат план за действие при кибератака, 14% нямат намерение да имплементират защити срещу такива, а 21% не знаят за съществуването на такива практики.

За последните години отделът „Киберпрестъпност“ при ГДБОП е отчел като най-разпространени и съществени за България киберпрестъпленията вследствие на интернет измамите, познати като Business E-Mail Compromise, използването на „финансови мулета“ и заразяването с криптовируси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бивш клиент на ICN

    4 0 Отговор
    ICN са крайно ненадежден хостинг. Постоянно ми мрънкаха, че съм атакуван от DDoS, а всъщност просто ги мързи да осигурят на клиентите си адекватна защита, без да се оплакват. Сега съм към друг доставчик и съм в пъти по-доволен и не ме занимават с глупости хората, а си вършат съвестно работата. В ICN за малко да остана без сайт поради това, че ти трият сайта без да питат.

    Коментиран от #2

  • 2 Съгласен съм

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бивш клиент на ICN":

    Поради тази причина съм си направил личен сървър и си хоствам сайтовете у дома.