13 Декември, 2017 13:32 7 538 43

Новият Duster получи само 3 звезди от Euro NCAP (ВИДЕО)

  • dacia-
  • duster-
  • euroncap-
  • краш тест

Второто поколение на Dacia Duster получи едва 3 звезди в краш тестовете на Европейската програма за оценка на нови коли (Euro NCAP). Румънското SUV постига резултат от 71% за защита на възрастни пътници, 66% за деца и 56% за пешеходци.

Слабият резултат на модела се дължи до голяма степен на недостатъчния брой помощници за сигурността. По този параметър Duster II получава едва 37%, тъй като базовото оборудване включва само предупреждение за непоставен колан и настройван от водача ограничител на скоростта.

Като най-сериозен проблем на модела се сочи посредствената защита на главата при челен и камшичен удар. Незадоволителен резултат показва и изпитанието с манекен на 6-годишно дете, който регистрира сериозни наранявания в областта на гръдния кош. За сметка на това новият Duster предпазва пътниците добре при страничен сблъсък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1243

    21 6 Отговор
    И това са тестове при скорости до 64 км/ч, а резултатите са направо ужасяващи. Това ако се блъсне с над 90 някъде после хората ще ги вадят като сардини от смачкана консерва.
  • 2 MUFC

    15 10 Отговор
    Ако трябва да сме честни 10% покриват стандартите за краш тестове и то говорим за супер моделите за по 200хил. лв. плюс.

    За среден клас автомобил до към 50хил. лв. няма какво толкова да се очаква да те спасява. Бог да пази, въобще да не се стига до такива ситуации, да разбира човек какъв удар може да поеме колата му.

    Реално около 100км. в час има ли удар, шанса е сведен до минимум за оцеляване на хората в автомобила!!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Я изкарай Гано

    11 1 Отговор
    Моя изгнил 19годишен Опел колко звезди ще вземе?
  • 4 Никой

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "MUFC":

    Краш тестовете обикновено се правят с неподатливи обекти, тоест най-лошия случай, което става рядко в истинския свят. А разликата между кола за 50 и 100 бона не е толкова в здравината или crumple zone-a. На скъпите коли високите оценки им идват от многото системи за активна безопасност.
    До 1вия коментар: предната част на колата е направена да се сгъва с нарастващо съпротивление. Тоест където са хората е най-здраво и неподатливо и дали с 60 или 80 единствената сериозна разлика ще е голямото ускорение при рязкото спиране.
  • 5 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "MUFC":

    Пълни глупости. Има достатъчно автомобили с по 5 звезди за цена под 50 хиляди. А за цена между 200+ хил. и 50 хил. какви има? Това е реалната оценка и тя не е цветуща за Дачията, а това че има хора които са си я купили и не им е кеф истината, дай да оплюем и останалите. И за да видиш, че има евтини коли които покриват тестовете с 5 точки - виж например Volvo V40 или Ford Fiesta.
  • 6 ГОСТ

    7 10 Отговор
    КЕНЕФ
  • 7 ДАЧЕА

    6 7 Отговор
    Ще ви увре главата, че е боклук ама вече ще си си го купили и ще му е паднала цената на половина и няма да има смисъл да го продавате.
  • 8 Танас

    4 5 Отговор
    Я да погледнем за 2016-17 година колко още има с три звезди...
    https://www.euroncap.com/en/ratings-rewards/latest-safety-ratings/#?selectedMake=0&selectedMakeName=Select a make&selectedModel=0&includeFullSafetyPackage=true&includeStandardSafetyPackage=true&selectedModelName=All&selectedProtocols=26061,24370&selectedClasses=1202,1199,1201,1196,1205,1203,1198,1179,1197,1204,1180&allClasses=true&allProtocols=false&allDriverAssistanceTechnologies=false&selectedDriverAssistanceTechnologies=
  • 9 Танас

    9 6 Отговор
    От около 70-тина автомобила за 2017 г., 19 броя са със Три звезди и надолу.Някой са доста по-скъпи или по-висок клас автомобили. Има даже автомобил и БЕЗ нто една звезда и той не е Дачия :)
    Така че не се изказвайтте наизуст и по инерция защото Дачия е непрестижна марка.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    8 11 Отговор

    До коментар #9 от "Танас":

    Кой кроувър или SUV произведен 2017 година е с 3 звезди?
    И сте тръгнали да ми разправяте колко било добре да се кара нов Дъстър вместо 10 годишен Форестър 2,5 ХТ - пълен смях!!!

    Коментиран от #31

  • 11 дрЪстер

    7 3 Отговор
    Компанията "майка" - Рено първи получиха 5 звезди с Лагуна II преди има-няма 15 години. Дачия е сериозно отстъпление от стандартите за сигурност и никаква ценова аргументация не топли загиналите или пострадалите в тоя скрап
  • 12 хай пой

    5 8 Отговор
    ако ще 0 (нула) звезди да има , пак си е номер едно , и само не ми говорете за безопасност
  • 13 123

    2 4 Отговор
    Упс, тука никакво развитие. Ама грам. Лошо...!
  • 14 Собственик на Дъстър

    6 4 Отговор
    Хайде да бъдем реалисти! Дъстър има едно предимство пред другите модели на Дачия, както и пред стандартните автомобили - по-висока проходимост. Ако приемем, че Дъстър е топ модела на Дачия, значи взимаме под общ знаменател всички модели на марката. Т. е., когато купувате дачия го правете с мисълта, че давате парите си само за ходова част, двигател и трансмисия! Понятията комфорт, интериор, както и ОСОБЕНО качество на материалите - пълна нула! Най-ниско качество на пластмаси, изолационни материали. Интериор - края на 80-те, началото на 90-те! Дървени, често скърцащи седалки и др. Дачия - това е некачествено "облечено" окачване и силова установка от Рено, които са много, много надеждни, но до там! Комфорт - нула! Както, както се вижда и сигурност! Двигател, скорости и окачване в "някаква консерва"!

    Коментиран от #28

  • 15 smeh

    4 3 Отговор
    Добре загряхме с няколко коментара ииии....Нека спора:

    Стар Премиум VS Нова Дачия

    Да започне сега!!! :)
  • 16 Гост

    8 6 Отговор
    Ами то освен празни приказки и щракане на минуси, друго не остава на собствениците на Дъстър. То и собствениците не са кой знае колко, по-скоро тук са шофьорите на служебни такива - охранителчета и дограмаджии.
    Никой от тях не може да даде смислен отговор защо трябва да се дадат 37 000 лева за Дъстър, който е само 125 к.с., няма ксенон и има само 3 звезди в краштстовете? Т.е. нито е мощен, нито комфортен, нито надежден - осен избиване на комплекси, че е нов, друго аз не виждам в него!
  • 17 321

    3 5 Отговор
    Язък им за усилената рекламна кампания последните няколко седмици. Три звезди е толкова малко, че би трябвало да я върнат обратно на дизайнерите за доработки. Иначе, на тези с автомобилите на 10-20 години с 5 звезди - имайте предвид, че трите звезди на този Дъстър са много повече от 5-те звезди на 10 годишно Субару. Факт е обаче, че за цената му с малко отгоре се взема една хубава Шкода - Карок или Кодиак, които са с пъти повече автомобили.

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "321":

    Верно ли смяташ, че 5 звезди на Euro NCAP от 2008 г на Форестър, са по-малко от 3-те на Дъстър сега?
    https://www.ancap.com.au/safety-ratings/subaru/forester/06dee8
    Хайде не се излагайте, тази асоциация си държи на реномето и за това слага различни оценки - все едно да кажеш, че 50 км/ч сега са повече, отколкото са били преди 9 години!

    Наистина явно хората избиват комплекси, карайки нови автомобили, създавайки в себе си някакво изкривено чувство за доминация!

    Коментиран от #21

  • 19 гост

    6 5 Отговор
    Преди 5 години щеше да вземе 5 звезди. Сега, с променените изисквания за електронни асистенти оценките падат сериозно, но колата е по-надеждна от такава с 5 звезди отпреди 10 години например. Според мен това е глупост, а това дали имаш система за аварийно спиране, за сляпа зона, за напускане на лента не са от значение за сдравината на купето или отвеждане на кинетичната енергия. Рено винаги са били в челото по сигурност на колите, та предпочитам подобна кола отколкото друга напълнена с безполезни сензори и датчици, която тези 100кг. повече и струва 10х.лв повече само заради електрониката.
  • 20 ГОСТ

    4 5 Отговор
    Абе някой от вас не прочете ли статията?

    Защита на възрастни пътници - 71%. Последния пасат / актуалния / има 85%.

    Разликата е в активните системи за безопасност които тук липсват в базовото / и не само / оборудване.

    Демек ако се ударите челно с двете коли разликата е доста малка.
  • 21 321

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Да, всяка година изискванията се променят и се съобразяват с техническите достижения. Ясно е, че 5-те звезди на автомобил без въздушна възглавница са по-малко от 1-та звезда на автомобил с такава, или с пиропатрони на коланите, или с буферни зони по купето, или с въздушни завеси, или с асистент за спиране и т.н.

    Коментиран от #24

  • 22 GTE

    5 1 Отговор
    Добре де, колко от вас карат коли с 5 звезди присъдени през 2017, а не през 2008 например ?
  • 23 Дъстър

    5 5 Отговор
    Смешници, резултатът е отличен за модел с базово оборудване. Не се удряйте челно и всичко ще е наред. Или пък се ударете челно с немските си дръгели, за да докажете колко са здрави.
  • 24 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "321":

    Пълни простотии - от 2009 година до сега оценката е унифицирана и се дава в проценти за различните показатели!
    Ето ти дръгливо Legacy от 2009 г.: https://www.euroncap.com/en/results/subaru/legacy/11063
    Ето ти новата смешна Дачия: https://www.euroncap.com/en/results/dacia/duster/29898
    Във всеки един параметър, "новата" Дачия отстъпва.

    Какво остава за по-сериозна машина като Infiniti FX от 2009 г., който може да се намери на половината цена на недоразумението Дъстър: https://www.euroncap.com/en/results/infiniti/fx/11045

    Когато цифрите говорят, поне подвийте опашки и се скрийте с това "ново" нещо, което няма нито мощност, нито комфорт, нито сигурност!

    Коментиран от #26, #27

  • 25 hmhmhm

    4 8 Отговор
    ми аз много много на тези неща не вярвам. Аз си взимам кола да я карам не да я блъскам така че всеки си преценява е ако ме ядоса някои прекалено много да не се надява на много блъскам го и после ако мърда го до оправям.
  • 26 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    А тия коли дето си ги посочил и твърдиш че се намират за смешни пари замислял ли си се дали ще се държат по същия начин както когато са били нови или викаш - тая втора ръка италианка може и да е блъскана вече ама аз тези работи не ги мисля.

    Каква е вероятността всички еърбеци да си си на мястото че и да са работещи няма да коментирам при "ноф фнос" на само 110 хил.км. при 10 годишна кола карана от баба до църквата в неделя.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 filo

    0 6 Отговор

    До коментар #14 от "Собственик на Дъстър":

    А ти какво искаш за тази цена, за която нищо не споменаваш. Дачията е бюджетен автомобил направен за по-бедни хора, с нисък комфорт, но много добра здравина, евтина поддръжка и отлично решение за парите си.

    Коментиран от #29

  • 29 123

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "filo":

    Дачията отдавна не е бюджетен автомобил, или поне не е, за това което предлага. Факт!
    Вижте цените на моделите, после вижте конкуренцията и сравнете тогава Дачия какво и за колко предлага. Накрая сложете и остатъчната стойност, и изведнъж ще разберете, че евтината Дачия е мит, който се поддържа само от тези които са си купили такава кола. Факт!
  • 30 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "ГОСТ":

    Това, че не може да потърсиш малко в нета, показва колко ти е акъла! Ето ти НЕ италианки: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=246055648&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=11650&makeModelVariant1.modelId=2&minFirstRegistrationDate=2009-01-01&pageNumber=1&scopeId=C
    https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=253475968&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=11650&makeModelVariant1.modelId=2&minFirstRegistrationDate=2009-01-01&pageNumber=1&scopeId=C
    https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=253163722&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=11650&makeModelVariant1.modelId=2&minFirstRegistrationDate=2009-01-01&pageNumber=1&scopeId=C

    Хайде сега се скрий със смешната си Дачия, защото си се набутал почти 40 бона за каруца с по-слаба защита от 10 годишни таралясници!
  • 31 Д фен

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Разгледай клипове че даже на офроуд дачия превъзхожда твоя фърко а ти не се изхождай неподготвен по всички авто теми.

    Коментиран от #32

  • 32 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Д фен":

    Аре стига бе, я дай да видим как и в какво точно го превъзхожда!
    Пък аз в кои теми ще пиша, не е твоя работа, г-н сотаджия пишещ в 2 часа през нощта!

    Когато фактите и статията говорят, че Дачия е едно безсмислено набутване на пари в посредствен автомобил, единственото което ви остава е злобата!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Д фен":

    Няма какво да опитвам, защото си празнодумец. Аз съм постнал доста цени, клипове и тестове колко е зле Дачията. Когато ми покажеш нещо различно от празнодумства, тогава ми давай наклон къде и как да пиша!
    Ако имаш нещо конкретно да казваш относно фактите, че Дъстър е слаб, бавен, ненадежден и дървен - казвай, ако ли не - обикаляй си обектите с Дъстъра и си мисли колко си велик!
  • 35 Д.фен

    1 3 Отговор
    Ето малко данни и дано ги проумееш Дъстър 125 коня 0-100 за 11 сек.макс скорост179,върт.момент 205Нм-2300 оборота,разход 7,1 бензин модел 2018 година евро6.Сега голямото форку 175 коня забележителна макс скорост196 км.от 0-100 за 9.9 сек.въртящ момент начувани в историята235Нм-4100об.и забележително нисък разход градско 10.9 литра.Тази извадка е от карс на обява Nупотреба за 33 993 лева и 2015 година модел аааа не мерси съм.

    Коментиран от #36

  • 36 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Д.фен":

    Бухахахахаха, сравняваш най-слабия Форестър с най-мощния Дъстър ли (ако това изобщо може да се нарече мощност)? На всичко отгоре Дъстъра пак е по-бавен! А я виж един турбобензинец с 230 к.с. какви параметри има.
    Ако пък сравниш умрялока Дъстър с Forester STI например, може и да получиш инфаркт, че там започват от 300 к.с.
    Жалко, че не осъзнаваш как не може да се сравнява посредствената Дачия с една марка като Subaru, превърнала се в рали легенда. Както не може да сравни Дъстър и с 15 годишен Кайен.
    Ама нали сте големи "еврогейци" и най-важното е да карате нова кола, та още чакам в някой параметър или клип да ме обориш, че Дъстър е нещо повече от пари на вятъра и си заслужава повече от стар премиум!

    Коментиран от #37

  • 37 Д фен

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Много ти са силни данните на 230 то коня 7.5 сек.до 100 искаш ли да се пробваш срещу старо пежо на 28 години със само120 коня как прави до 100 за 8 сек.и тагава пак говори за най мощния форкууууиййййиии.

    Коментиран от #38

  • 38 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Д фен":

    Хахахахаха, искрено ме разсмиваш! Редовно се пробвам срещу всякакви, защото Форестър 2,5 ХТ не ускорява за 7,5, а за 6,5 секунди до 100 км/ч и то стоково!!! Пък ръчката ускорява за 6 секунди.
    https://www.youtube.com/watch?v=jQwlWnysU8g
    https://www.youtube.com/watch?v=q74GuUhQYkw

    И за пореден път пишеш тъпотии и лъжи - най-мощния Форестър е заводския STI, който прави от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди и е СТОКОВ:
    https://www.youtube.com/watch?v=6SXdbdgab_I

    И изобщо ми е чудно колко ниско трябва да паднеш, за да осъзнаеш колко си нелеп? Тръгнал да сравнява умрялок с истинска фирма като Субару, доказала се в рали шампионати!

    Коментиран от #39

  • 39 Д фен

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Вярно че много ги има в ралитата но по улиците е пълно с катастрофирали щото са голята сила ли незнам щоли много са устойчиви ли незнам ли много не дозавиват ли.В ауто дата няма такъв мотор или си чул недочул или видял недовидял или бъркаш нещо модела а може и марката незнам какво имаш предвид къде я вадиш тази инфомация може от нужника не знам ли.

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 123

    3 2 Отговор
    Колеги, сравнението между Дачия и Субару е меко казано, ....... странно! Каквото било било, идете и седнете във всяка едва от тях, нова, и тогава избирайте. Моето мнение, базирано на усещането от последното изложение. Седнах в Дъстъра, ма...ка му, за 40 бона, ъпсусрд, да го...! После, когато гледах Субару щанда, малко се разочаровах поради липса на, как да кажа, съвременни бензинови двигатели. Но въпреки това, на база опит, мога смело да кажа: последния японец, прост до перфектност! Машини направени да те доставят от точка А до точка В сигурно, уютно и без драми. Всъщност, и Дачията е така, но ако се сравнява цена, качество, удоволствие, сигурност, безопасност, технологии, упс, не става! Дачията не е лоша, но сравнена с какво?
    Никой не може да каже.... А и след десетилетие развитие да вземеш 3 звезди на сейфи тест, отново, ехо, какво сте развили бе, инженерчета?
  • 42 Д фен

    2 0 Отговор
    Аз също искам да карам мерц но нямам такива пари но имам за дачия нова но някой да ми казва че старо е по добре от ново си е за прегледкъдето трябва.Аз не съм обидил никой че си е купил нова кола каквато и марка да е но електронния човек не спира с изказването че дачия е боклук а аз първия шарнир съм го сменил на 191000 километра при положение че колата се кара постоянно от жена.Другото което мога да кажа че жена ми катастрофира с нея и колата беше тотал щета и беше бременна по това време и да вярвам на краш тестове е малко нелепо като имам живо доказателство и то два броя.Затова се дразня на тезе които са предубедени за нещо което нямат иниче всичко е ок.Според моя опит с тази марка и имам пълното доверие нн стоп и по всяко време даже зимата се държи много добре и на много сняг си карам без вериги с нови зимни гуми .
  • 43 Баничаря

    0 0 Отговор
    Crash-тестове? Ударете се с над 80 с каквото и да е превозно средство и инерцията на кръвта във венозните ви съдове ще ги разкъса, а аз като гледам в тази държава под 140 не се шофира. Когато не сте учили поне 10 висши математики и 7-8 дяла от общата физика не пишете какви ли не глупости, а се вслушайте в думите на Хенри Форд: "Най-хубавите автомобили са новите!". А и да добавя, че с едно поръчково пежо 205 преди години нищо не можеше да ме дръпне на старта при първите 50-60 метра, което е най-важното за градско шофиране. Постоянно ги дразнех субараджии, мерджанджии и какви ли не там още квалитетни спортни автомобили. Като че ли уменията на водача са от първо значение, а не тези на автомобила. По едно време и една баничарка карах - пак все отзаде ми стояха