Last news in Fakti

5 Февруари, 2018 15:57 4 594 4

Водни знаци сменят баркодовете

  • digimarc

Използваната днес система за обозначаване на стоките с щрих кодове е създадена през далечната 1949 г. и е въведена в активна употреба през 1974 г. Времето, което пести, я прави незаменима в съвременната търговия и промишленост.

Нова технология обаче се кани да измести добрия стар баркод, чието задължително присъствие върху опаковката на стоката не само връзва ръцете на дизайнерите, а и често се пада на крайно неудобни места.

Новата система работи с невидими с просто око щрих кодове, които се нанасят като водни знаци. Основното предимство на технологията е възможността за кодиране на всякакви стоки, дори да нямат опаковка - например плодове, зеленчуци, месо и сирена.

Друг несъмнен плюс е невъзможността такава маркировка да бъде повредена. Разчитането на кода остава възможно даже опаковката да бъде изгорена, като за целта е необходимо само приложение за смартфон.

Сканирането на кода предоставя богата информация за стоката - данни за производителя, състав, срок на годност, специални предложения и промоции, отзиви от други потребители и т.н. В перспектива новата маркировка може дори да обезсмисли касите, тъй като позволява заплащане по електронен път със самото маркиране.

Новата технология се нарича GS1 и е патентована от американската компания Digimarc. Невидимите кодове се нанасят по цялата повърхност на маркираната стока, а методиката е толкова ефективна, че вече успяла да попадне в Книгата на рекордите "Гинес", след като благодарение на нея касиер в Щатите успял да маркира 250 стоки за 48.15 сек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ще ги виждаме ли

    10 1 Отговор
    Друго ме интересува шестиците от кода ще ги виждаме ли или ще остават скрити за нас ?
  • 2 гост

    9 0 Отговор
    То след десетина години не касиери , а супермаркети няма да има , ще се пазарува от дивана по интернет и покупките ще пристигат у вас в посочен час със куриер робот !

    Коментиран от #3

  • 3 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Абе, то преди 12-13 години (че и повече дори!) така говореха например и за RfID-тата, пък нещо така и ги няма масово. Не е като да са изчезнали, но не е и каквото го описваха тогава "прогресивните" техничари, така че по-полека с изказванията какво и как щяло да стане с тази или онази технология.
  • 4 Гъдев

    2 0 Отговор
    Помислих, че в руската академия на науките е изобретяването. Нали те имат най големия микрочип.