13 Февруари, 2018 13:58 9 985 9

Имат ли бъдеще пневматичните гуми?

  • автомобилни гуми-
  • пневматични гуми-
  • гуми без въздух
Имат ли бъдеще пневматичните гуми? - 1

Още през 2006 г. Michelin демонстрира подобна разработка с името Tweel (от Tire - гума, и Wheel - колело). Френският проект обаче бе прекратен заради проблеми с охлаждането и вибрациите при високи скорости.

Впоследствие, през 2011-а и Bridgestone представи колела, които не се нуждаят от въздух. И докато другите автомобилни производители не възлагат сериозни надежди на подобен вид гуми, то японците не смятат да се отказват толкова лесно и се кълнат, че подобна новаторска гума рано или късно ще стигне до конвейера.

Ако това се случи и тези гуми станат масови, освен, че водачите на МПС-та ще си спестят доста главоболия, ще се стигне и до благоприятен ефект и върху екологията. Заради неправилно напомпани гуми в световен мащаб ежегодно се изразходват милиони литри излишно гориво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    19 2 Отговор
    Купувам! Малко грозни са, ама ще им залепя нещо за фон и ше им пик*м на главите на депутатите, където само ни крадат и рекетират с всевъзможни данъци, а подобрения почти нулеви.
  • 2 Гост

    17 1 Отговор
    И как ще се балансира това нещо ако в тези отвори влезне кал или сняг?

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 ЕЗВ

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Показаното е прототип. Сигурно финалния продукт ще изглежда като нормална гума, ако се стигне до масово производство.

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Или ще изпадне поради вибрации, или скоростта ще е толкова ниска че няма да се усеща.
  • 5 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕЗВ":

    Това нещо се продава поне от 5-6 години , само че във вариант за строителни и селскостопански машини , мисля че ограничението беше до 50 км/ч . Но Мишелин миналата година показаха съвсем друг прототип за автомобили , на който даже със специален принтер в сервиз можеш да му сменяш грайфера според сезона и мястото където отиваш ! Пак без въздух естествено !
  • 6 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Отворите са еластични и се свиват и разтягат на всеки оборот , така че и да влезе нещо от центробежните сила и промяната на формата изхвърча за един два оборота максимум , има клипове със строителни машини в яка кал !
  • 7 Баш майстора

    2 0 Отговор
    Когато гумите остареят, могат да се боядисат в жълто, или синьо и да се ползват за кошери.

    Коментиран от #9

  • 8 movieman777

    2 0 Отговор
    супер си е по една при4на не могат се спукат никога.а другия проблем е тия дупки ако се напълнят с боклуци как се 4истят
  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Баш майстора":

    Вътрешната част е полиуретанови и изкарва колкото колата , а грайфера се регенерира за минути със специална лента както и на пневматичните гуми . Просто отиваш в гумаджийница и след половин час си с чисто нов протектор !