Last news in Fakti

15 Юни, 2018 13:47 5 736 21

Китай ще следи всяка кола

  • радиочестотна идентификация-
  • rfid-
  • китай

Китайските власти възнамеряват да задължат производителите да оборудват всички нови автомобили с чипове за радиочестотна идентификация (англ. RFID - Radio-Frequency IDentification). Доброволното поставяне на маркерите започва още през юли, а от догодина става задължително, съобщава The Wall Street Journal.

Устройствата, които ще съдържат информация за собственика, модела, цвета и екологичната категория на автомобила, ще се лепят на предното стъкло. Мярката няма да засегне стари коли.

За контрол на движението по пътищата ще бъдат инсталирани специални датчици, които ще четат автоматично информацията, записана на чипа, и ще я предават в Министерството на обществената безопасност.

Според властите радиочестотната идентификация не само ще позволи по-ефективно управление на трафика, а и ще улесни търсенето на откраднати коли. Подобна идея, подкрепена със същите аргументи, набира скорост и в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    21 10 Отговор
    То щото никой няма да се сети да махне лепенката като открадне колата.

    Коментиран от #3, #4, #16, #17

  • 2 BILL

    20 3 Отговор
    И като минеш покрай датчиците без чип и камера те снима и подаде сигнал до най-близкия полицейски пост, какво следва?
  • 3 Ицо

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Много ясно, но това го правят повече за пари, а не от други съображения, предполагам:)
  • 4 фючър

    46 4 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Естествено! Целта е поголовно следене на населението, чрез чипове на колите, мобилни устройства, социални мрежи и търсачки и пр. Човечеството никога на е било по-близо до тоталното робство. Само още една стъпка премахване на физическите пари и контрола, ще е пълен !

    Коментиран от #10

  • 5 JJivanov Warning

    6 8 Отговор
    МНого е страшно и опасно.Позволява на нагли нашественици провеждащи вече няколко години жестоки масови убииства в много страни да следят обсебват и зомбират всеки водач и пътници.
    Това внушено чрез пси препрограмиране на наркотизирани китайски бюрократи.
  • 6 Един

    29 2 Отговор
    Бяха домашните любимци.
    Сега са колите.
    А скоро и на всеки от нас по едно вградено RFID!

    ВНИМАВАЙТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ !
  • 7 има кофти опит

    5 5 Отговор
    У нас има опит терористи на власт слагат чипове за следене на автомобилите от 2004 година. Тогава засякохме опити за дистанционно блокиране на водачи които не карат по пътя както е по невярната дигитална карта в компютри .Автомобили падаха всеки ден в малка река наблизо.ЗАгина и сервитьор от хотел"Дива".
  • 8 BG кофти опит

    4 5 Отговор
    От миналата година терористи на власт в София разпростаряват нови много по вредни холограмни оръжия за масово поразяване и ДМК контрол.Стикерите з а тех прегледи с е ползват з а обемно проникващ ДМК и сателитно следене и манипулиране на милиони жертви едновременно. Обсебените с е принужават слец пси активиране през камери и сателити да нарушават закона с цле снимане с дигитално терористични камери.Следват разорителни глоби.Китайските бюрократи могат да видят на сателитни и други филми обсебени водачи с над 100км над допустимата скорост как карат в пакет на дистанция няколко метра един от друг по тесни пътища в населени места.
  • 9 Гошо

    9 3 Отговор
    Авторе, четеш ли какво пишеш? Ще задължават доброволно?!?
  • 10 АЗИС

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "фючър":

    Демокрация не значи слободия! Простият човек не е за демокрация, той разбира само от бой, ... и сръбска музика!
  • 11 БеЕнВето

    7 1 Отговор
    Следва поставяне на приемник със който полицията поема управлението на колата ви.
    Може да сте сигурни че вече се работи по въпоса.
  • 12 onq s konq

    10 2 Отговор
    Предполагам че по тоя начин ще може да се контролира безпроблемно и превишената скорост във всеки един момент компютърно.А като резултат-както си шпориш с 200,на тавана на колата кацва полицейски хеликоптер и ченгето ти лепи на предното стъкло акта!

    Коментиран от #15

  • 13 deadman1488

    2 3 Отговор
    тероризъм
  • 14 Станчо

    5 3 Отговор
    Браво, на китайците!
  • 15 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    "Превишената" скорост много скоро ще се "контролира" от самия автомобил , като просто няма да я ПОЗВОЛЯВА , независимо от шофьора , включително като му отнема управлението при необходимост !!! И всичко това при 24/7 онлайн връзка с интернет , така че всякакви селски тарикати да забравят за селските номера !!!
  • 16 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Трябва да си наистина много ограничен , че да вярваш , че със елементарни селски номера ще си по-умен от хора измислили компютър примерно !!! Това , че не знаят и майчиното ти мляко в момента , е само защото не са поискали и не ги интересува , а не защото можеш да им попречиш по какъвто и да е начин , колкото и да не можеш да си го "представиш" !!!
  • 17 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Само да ти напомня , че след няма и година даже в България ще бъдеш записван , сниман и проверяван на всеки 10-15 км , където и да идеш и по всяко време на денонощието !!! И информацията ще се обработва централно от компютър в реално време , тоест до следващата камера вече може да те чака патрул !!! Викат му ТОЛ система , ако не си чул !!
  • 18 Следящ

    2 1 Отговор
    Те навсякъде следят коли, гадовете! Задължили са ни да слагаме регистрационни номера, по които може да се намери "информация за собственика, модела, цвета и екологичната категория на автомобила".

    Коментиран от #19, #20

  • 19 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Следящ":

    Ами то това е цифровизиран "регистрационен номер" , просто спестява сложни камери и софтуери да го прочетат и разпознаят ! И ако "не могат" да го прочетат , значи има проблем !! И "дублирането" на номера се хваща за секунди , след елементарно сравнение на "оригиналния" автомобил с този номер и "дублирания" !!!
  • 20 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Следящ":

    И след 5-6 години даже няма да има нужда от никакви "стикери" , това ще бъде вградено , както номера на рамата примерно или както вече новите автомобили трябва автоматично да звънят на 112 при катастрофа с точните координати на произшествието !! Тия лепенки са просто междинно за по-старите коли !!
  • 21 Гост

    2 0 Отговор
    Дебилски разсъждения.Имаш ли смартфон в джоба,или настолен РС,Лаптоп, то всичко това си е един голям троянец,внедрен и шпиониращ твоите деиствия и живот.