Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 14:02 15 761 12

Дебютира най-големият пътнически вертолет

  • bell-
  • 525 relentless

Повечето цивилни хеликоптери са фини машини със силно ограничена товароподемност и вместимост от едва няколко пътника. Представеният тази седмица Bell 525 "Relentless" има амбицията да промени това. "Непреклонният" американски вертолет може да превозва 16 души и двама пилоти.

525 "Relentless" дебютира на тазгодишното в Heli-Expo в Далас, Тексас, пред тълпа от авиационни ентусиасти и представителни лица от индустрията. Толкова е голям, че от Bell са измислили изцяло нова категория специално. "Super Medium" е най-големият размер за вертолет, разработен специално за граждански нужди. Следващи по габарити са хеликоптерите, проектирани за съвместна цивилна и военна употреба като Sikorsky S-92. Петте му роторни перки се въртят от два турбовитлови двигателя CT7-2F1 на General Electric с по 2 000 к.с. всеки.

"Непреклонният" може да се похвали и със свръхмодерна авионика. В кокпита е вградена чувствителна на допир система Garmin, а управлението е изцяло безжично. Дизайнът на кабината позволява на пилотите да виждат всичко около носа на машината и улеснява кацането.
 
525 "Relentless" развива скорост от 257 км/ч и може да прелети 725 км с едно зареждане. От Bell Helicopter очакват да получат много поръчки за новия си модел от петролни компании, които открай време изпитват сериозни трудности с транспорта на персонала си до платформите за добив от открито море.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неепраенудупе

    1 0 Отговор
    Същото бедствие ни чака и при сметосъбирането,хората са едни и същи.
  • 2 полет

    0 0 Отговор
    Надявам се повече да се използва думата вертолет, много по-близка до благозвучната българска реч.
  • 3 Its Russian

    0 0 Отговор
    Руснаците са произвели пътнически вертолет за 32-ма души преди повече от 40 години Ми-8П: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8-8 .
  • 4 ЮРИ АЛДИНОВ

    0 0 Отговор
    пална глупост чукни гугал руски хеликоптери и ше видиш кое е големо . преди повече от 40 години
  • 5 Иван

    0 0 Отговор
    Ми-26П – граждански вариант на Ми-26 със салон за 70 пътници.
  • 6 леле

    0 0 Отговор
    e да ама този е бегачка.
  • 7 qwerty

    0 0 Отговор
    Russian, Юри и Иван, разбираемо е да сте пропуснали пояснението "вертолет, разработен специално за граждански нужди" в статията. Ама поне "пътнически" в заглавието не ви ли направи впечатление? То по вашата логика Ми-26 с товароносимост 20 тона може да превози 250 човека със средно тегло 80 кила всеки...
  • 8 един

    1 0 Отговор
    най-големия за БЕЛ - хеликоптерс. Руснаците от десетилетия имат по-големи хеликоптери. Някои неуки журналя трябва да преоткрият топлата вода и колелото:)
  • 9 Въпрос

    0 0 Отговор
    Как е правилно да се напише?
    вЪртолет - ВЪРТЕНЕ и ЛЕТЕНЕ
    вЕртолет - ВЕРТИКАЛНО ЛЕТЕНЕ

    ХА сега да Ви видим
  • 10 Димо

    0 0 Отговор
    Руснаците всичко са направили първи,и всичко са измислили първи.И радиото и двигателя с вътр.горене,абе всичко което се сетите.И хеликоптера са го измислили те,по точно изкопирали и т.н.
  • 11 Пачо

    0 0 Отговор
    Димо за радиото и вертолета си абсолютно прав
  • 12 ХЕЛИКОПТЕР

    0 0 Отговор
    Няма санитарен възел!