Last news in Fakti

21 Септември, 2018 09:29 17 204 26

Как да избегнем аквапланинг

  • аквапланинг-
  • съвети-
  • nokian

Следвайте тези съвети при шофиране и преди да тръгнете на път

Как да избегнем аквапланинг - 1

Налага ни се да пътуваме през есента, дори и когато времето е лошо. Мокрите от дъжд пътища са предпоставка за опасен аквапланинг. За щастие, няколко лесни предпазни мерки могат да ни осигурят безопасно и спокойно пътуване.

Аквапланингът превръща шофьора в зрител
Аквапланингът е реална заплаха през късното лято и в есенно време. Когато протекторът на гумата не може да изтласка цялата вода, която се намира между гумата и пътя, се губи „взаимодействието“ между двете и съответно сцеплението изчезва.

Как да избегнем аквапланинг

В случай на аквапланинг е важно да запазите спокойствие
„Ако автомобилът ви попадне в аквапланинг, махнете крака си от педала за газта и натиснете съединителя. Не използвайте спирачка и не въртете волана. Когато намалите скоростта, сцеплението може да се върне внезапно. Когато това се случи, искате гумите ви да сочат в правилната посока, а не към насрещното движение.“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres.

Редовно проверявайте гумите си и налягането им
За щастие, можете лесно да намалите риска от аквапланинг дори преди да седнете зад волана. Първият начин е да проверявате редовно дълбочината на протектора на гумите си и да сте сигурни, че те са в добро състояние. Износените гуми изтласкват водата много по-малко, тъй като протектора вече няма нужния капацитет да събира водата.

„Според закона, минималната дълбочина на протектора е 1.6 мм, но трябва да имате предвид, че гумите губят свойствата си за предотвратяване на аквапланинг още при 4 милиметра“, казва Дражик.

Как да избегнем аквапланинг

В скоро проведени тестове на сп. Tekniikan Maailma (май 2018 г.), износените гуми попадат в аквапланинг при скорост от 75 км/ч. Най-добрата нова гума, по време на теста, е попаднала в аквапланинг при скорост 85 км/ч. В допълнение към дълбочината на протектора е нужно да проверявате и налягането в гумите. Ниското налягане ще увеличи риска от аквапланинг. Проверката и евентуалното напомпване на гумите са важни мерки за безопасност, които няма да ви струват нищо в най-близката бензиностанция.

Правилната скорост помага да запазите контрол
Можете да предотвратите аквапланинг и докато сте зад волана. Най-важното нещо е да поддържате правилна скорост по всяко време. На пътя, никога не разчитайте сляпо на технологията и не вземайте ограничението за скорост като минимална стойност за движение. Дори и новите гуми може да не са в състояние да предотвратят аквапланинг, ако шофирате твърде бързо в проливен дъжд.

Как да избегнем аквапланинг

„Най-важната предпазна мярка, която шофьора може да приложи, е да съобрази скоростта спрямо ситуацията и метеорологичните условия. При силен дъжд е нужно да намалите скоростта си с 15-20 км/ч, за да позволите на шарката на протектора да премахне цялата вода между гумата и пътната настилка.“, ни напомня Дражик.

Предвидете си повече но време за път, когато времето е дъждовно, за да премахнете какъвто и да е натиск да карате по-бързо. Също така е изключително важно да спазвате правилна дистанция за безопасност от другите коли, тъй като мократа настилка увеличава спирачния път. Бъдете внимателни и със самата пътна настилка. Както знаем, пътищата се износват и се появяват дупки и коловози, които могат да са много дълбоки.

„Ако има коловози, не карайте в тях, тъй като те събират вода. Много по-безопасно е да шофирате до коловозите, отколкото в тях.“ казва Дражик.

Как да избегнем аквапланинг

Помнете тези съвети при дъждовно време
1. Проверявайте дълбочината на протектора на гумите си. Препоръчителната минимална дълбочина на протектора е 4мм.
2. Проверявайте налягането в гумите си. Недостатъчно надутите гуми завиват по-бавно и също така допринасят за по-голям разход на гориво.
3. Регулирайте скоростта си спрямо метеорологичните условия. При силен дъжд е нужно да намалите скоростта си с 15-20 км/ч.
4. Карайте спокойно. Спазвайте безопасна дистанция и шофирайте със съобразена скорост.
5. Внимавайте за пътната настилка. Не карайте в коловози, тъй като те събират вода.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мокро

    61 1 Отговор
    Много хубави съвете само да има, кой да ги прочете и най-вече да ги спазва! Редовно гледам някакви "безсмъртни" идиоти, които си мислят, че като с в джип или някакъв "премиум" и летят в дъжда на магистралата с над 130 и физичните закони не важат за тях ?!

    Коментиран от #8

  • 2 Jack Bauer

    25 4 Отговор
    No1: Публикувано във факти.бг: да съобрази скоростта спрямо ситуацията и метеорологичните условия!!! Всико друго са градски легенди.
  • 3 Кольо Камиона

    29 1 Отговор
    Хубави гуми с дълбок протектор и ако при висока скорост само едната страна на колата ще влезе в локвата, дръжте МНОГО здраво волана.
  • 4 Гост

    22 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: гумите губят свойствата си за предотвратяване на аквапланинг още при 4 милиметра
    Направо още нови да ги сменяме
  • 5 Емо

    11 5 Отговор
    Много полезна статия. Подсеща ни някой много важни правила за поведение на пътя.

    Гумите Nokian не ги ли хванаха в измама?
  • 6 гост

    15 0 Отговор
    Дръжте здраво волана по същата траектория и не натискайте спирачка, дори газта не трябва да се връща рязко, а да се отпусне, защото рязкото връщане също въздейства като спирачка на предните колела, което води до намаляване на сцеплението в задницата.
  • 7 Новак

    7 0 Отговор
    А когато колата е автоматик. Без съединител ,как да действаме.

    Коментиран от #11, #19

  • 8 qwerty

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "мокро":

    Паджерото ми е с АТ гуми с 15мм грайфер Ханкуук. Нарочно взех тези, а не БФ-Гудрич-а точно заради този проблем - аквапланинга. Колата не е мръднала и с милиметър при влизане в локви със скорост до 120км/ч в дъждовно време. Все пак това говедо тежи 2500кг, а не е малолитражка с 1750кг тегло. Все пак трябва да се внимава и да се поддържа дистанция особено в дъждовно и заснежено време.
    Поздрави!!!

    Коментиран от #12

  • 9 GTE

    20 1 Отговор
    Голям проблем на Бг магистралите е, че като завали вода и се образуват огромни локви или някакви реки тръгват през цялото платно от едната към другата страна.
    Отделно, че повечето карачи на коли натискат здраво и то масово с напълно запотени стъкла и нито нещо виждат, нито усещат, нито знаят къде са и какво трябва да се прави.
  • 10 Алексей

    12 0 Отговор
    Карачите затова летят в лява лента, защото там няма коловози от тировете и няма как лявите или дясните колела само да ти попаднат в аквапланинг.
    Та затова понякога като завали порой е по-добре да се отбие на безопасно място, бензиностанция например или да се тръгне по паралелния на магаистралата път.
  • 11 Кольо Камиона

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Новак":

    Аквапланинг се получава обикновено при по високи скорости и дълбоки локви защото водата няма време да излезе изпод гумата между грайферите и колата става неуправляема. Намаляваме скоростта преди локвата, защото ако сбъркаме и тръгне ли колата, нещата се случват много бързо и няма време за нищо. Затова, никакви резки действия с волан, газ и спирачки, и държим здраво геврека. Или сцеплението се връща (то се усеща) и се отърваваме с уплаха, или става лошоооооо.
  • 12 Ввв

    30 2 Отговор

    До коментар #8 от "qwerty":

    Я пак 1750 е малолитражка,шегаджия

    Коментиран от #16

  • 13 гост

    2 3 Отговор
    ако си в планината и видиш аквадукт най-добре е да го избегнеш за да не получиш акавапланинг , трудно се лекува
  • 14 VIDA SPORT

    2 9 Отговор
    Ако,не искате да изпитате аквапланинг :купете си гуми Нокиан. Те ще се бъдат разпаднали преди първият дъжд .
  • 15 Я.Петров

    2 0 Отговор
    Най-добрата гума издържаше 95км/ ч на седем сантиметра пост дълбочина . Вие сами си правете сметката. След рязко влизане в дълбокото с 7 0км ме е вдигала, но като усетих първото потъване я нагазих и задържах волана в посоката. Изкара водата явно.Това е с предно, със задно не знам.
  • 16 qwerty

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ввв":

    Това е образно казано, но леките автомобили са предразположени на аквапланинг точно заради по-ниското си тегло. Едно е да мине камион, автобус през някаква локва на магистралата, а друго лек автомобил. За пример мога да дам следното: Шкода Октавия с 4 пътника с общо тегло около 400кг се носеше по магистралата с 140км/ч и при всяка неравност подскачаше. С тъпата джипка по същият път и скорост не се усещаше нищо. Поздрави!!!

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Алфа Ромео

    8 0 Отговор
    Добри гуми и не повече от 80 км/ч при силен дъжд
  • 18 Алфа Ромео

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "qwerty":

    Подскача щото има по-къс ход на окачването, колите със висока проходимост имат по-голям ход на окачването за да могат да имат по-добро сцепление на офроуд пътища.
  • 19 един

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Новак":

    Отпускаш газта. Същото е. Смехотворен е обаче резултата от тестовете. Само 10 км/ч разлика между нова и износена гума....
  • 20 гощо

    2 1 Отговор
    Е ми убууу.
  • 21 Гоуст

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "qwerty":

    Не килограмите са решаващи а налягането на единица площ. Сложи на коя да е малолитражка едни "писалки" гуми 145 или 155 широки и ще минеш с 200 км/ч без аквапланинг.
  • 22 асддса

    11 0 Отговор
    Също така широките гуми на спортните коли имат по-голям шанс за аквапланинг. Елементарно е. КАРАЙТЕ СПОРЕД УСЛОВИЯТА, ВСИЧКО ДРУГО Е НА ВТОРО МЯСТО.
    Ако караш твърде бързо и нови гуми няма да помогнат.
  • 23 Ефтини сензации

    4 5 Отговор
    Аквапланинг...
    Това е проблем за състезателите. Нормалните шофьори каращи разумно даже и незнаят какво е.
  • 24 Срангер

    9 1 Отговор
    Говорите за аквапланинг на магистрала???? И локви там??
    Манко мила....
    За владивосток ли става въпрос или за Европа?
    Някой грдшно реже лентите.
    И троловете грешно ви водят в азия
  • 25 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    "Скоростта убива !!!" Видиш ли гьол / нещо нормално за нашенските шосета/ намали много скорстта. Не знаеш дали там няма и голяма дупка .Ако плющи пороен дъжд - отбий силно в дясно и спри с аварийни светлини. В дъжд много хубаво се спи под ромона на капките. Ако продължиш дори и бавно - може въобще да не стигнеш, за където си тръгнал.Точка 5 /пет/ е излишна - по нашите пътища коловози няма - има само големи ями !!! Другото е вярно - така трябва.
  • 26 тиквеник

    3 0 Отговор
    Спокойно бе , Бате Ви Бойко ще Ви спре аквапланинга, него няма какво да го изненада защото той сам приготвя изненадите, какъв аквапланинг ?Когато се търкулне тиквата с буркан, няма такова нещо като аква, маква. Карайте по магистралите и да не Ви дреме, ще направим още магистрали с 5 см асвалт и тол таксата скоро ще ви я бутнем и документи с чип скоро ще ви пуснем, та да не ви заседят парите... А пък от Пловдив до Бургас, за да не ви притеснява аквапланинга ще карата е 70 км/ч, че магистралата е на вълнообразна, да се знае, че пътувате към морето с вълните... умно и разумно.