Last news in Fakti

1 Ноември, 2018 16:01 1 369 6

Детектори на лъжата ще пазят границите на ЕС

  • iborderctrl-
  • детектор на лъжата-
  • граница

Нова система за граничен контрол с изкуствен интелект ще проверява влизащите на територията на Европейския съюз. iBorderCtrl ще бъде изпробвана през следващите шест месеца в Латвия, Гърция и Унгария, съобщава The Verge.

Системата, наричана граничен детектор на лъжата, събира информация отвъд рамките на обичайните биометрични проверки и анализира поведението на човека, който се кани да пресече границата. iBorderCtrl задава въпроси като "Какво има в чантата Ви?" и "Ако я изпразните, ще съвпадне ли съдържимото с Вашия отговор", след което изкуственият интелект анализира емоционалните реакции, мимиките и жестовете, за да прецени доколко искрен е преминаващият.

Според създателите на системата софтуерът отчита националната принадлежност и културните особености на хората, така че подходът към темпераментен южняк и флегматичен северняк ще бъде различен. Ако изкуственият интелект не открие нищо подозрително, човекът ще получава QR-код, с който да продължи по пътя си, а в противен случай ще бъде препращан за по-щателна проверка от граничари.

Тестова версия на iBorderCtrl е изпробвана в лабораторни условия и е дала точна оценка в 76%. Разработчиците обещават скоро да увеличат точността на системата до 85%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    8 3 Отговор
    Поредното усвояване на евро пари
  • 2 цистит

    14 2 Отговор
    дано да ги изключват като минават нашите политици оттам
  • 3 ЩеСеОкаже

    6 2 Отговор
    И ще се окаже, че като пийнеш 3 аулина и системата не може да те разпознае дали говориш истина или лъжа - тези хора не разбраха, че което може да се измисли от човек за контрол, може от човек и да се направи и да не работи )... но да прави сте, че парите за тези глупости ще ги платим задружно - примерно като направят и Овча Купел зона за паркиране и всеки плаща .... а парите излитат после в богатите западни държави за такива системи.
  • 4 Гост

    9 2 Отговор
    Нова порция глупости,един куршум три дена отпуска и когато се разчуе и ограда да няма никой не смее да премине,евтино и практично.
  • 5 Боко имигранта

    10 1 Отговор
    Брех, че то тогава Боко вече няма да може да мине никоя граница и да ходи за потупване по Европата !
  • 6 до брюкселските джендърски пишлемета

    1 0 Отговор
    Правете каквото прави Тръмп и няма да сбъркате.