Last news in Fakti

12 Януари, 2015 12:16 1 936 2

В Турция ще правят собствен детектор на лъжата

  • полиграф-
  • детектор на лъжата-
  • лъжа-
  • учени

Преди месеци в Турция беше приет закон, който разрешава използването на полиграфа от разузнаването и службите за сигурност

Университет в Турция ще прави собствен детектор на лъжата (полиграф), съобщават местни медии. Проблемът занимава научните умове в Истанбул от години след като редица проучвания показали, че турското общество не приема за лъжа някои твърдения, които се смятат за лъжа от западното общество.

Ректорът на университета Юскюдар проф. Невзат Тархан заяви, че се разработва нов тип на детектор на лъжата.

Той посочи, че много е деликатен например въпроса за ревността и отношенията в семейството. Някои въпроси по темата се смятат за нормални в западното общество, но ако се поставят на турчин, то мозъкът му реагира по различен начин.

Ние разработваме софтуер, който ще бъде отчита тези разлика между западното и турското общества, отбелязва проф. Тархан.

„Ние вярваме, че имаме необходимия академичен състав, за да произвеждаме нашите собствени полиграфи", добави ученията. Той разкри, че университетът чака финансиране от Съвета на Турция за научните и технологични изследвания (TUBITAK) и други агенции за развитие.

Преди месеци в Турция беше приет закон, който разрешава използването на полиграфа от разузнаването и службите за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гхв

    0 0 Отговор
    Дано не експериментират първия си образец върху Ердоган (новия падишах),защото ще установят,че полиграфа не им работи,след като отчете за правилен утвърдителния отговор на въпроса - нали не сте замесен в корупционна схема заедно със сина си,г-н султан!
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    А излъжеш, а ти е таправил полиграфа сюнет...