Last news in Fakti

18 Март, 2012 08:49 983 1

Нов детектор за нервнопаралитичен газ

  • зарин-
  • нервнопаралитичен газ

 

Изследователи от университета в Мичиган презентираха нов способ за откриване на наличие на химическо оръжие във въздуха. Изобретението представлява специален реагент, който е нанесен на парче хартия и подобно на лакмуса променя цвета си.
 
Интересното е, че по този начин може да се отчете дори минимално количество отровен газ във въздуха. До този момент наличието на нервнопаралитичен газ се откриваше със сложна и скъпоструваща апаратура, която е и много по-обемиста.
 
Експериментът е направен със специално вещество, имитатор на паралитичен газ, което е доста по-малко токсично от най-често използвания боен газ Зарин. Учените припомнят, че този газ няма нито цвят, нито мирис и без помощни средства няма как безболезнено да бъде открито наличието му във въздуха.
 
Освен всички други предимства се оказва, че технологията е значително по-евтина. При наличие на нервнопаралитичен газ цветът на този своеобразен датчик се променя от син към розов за по-малко от 30 секунди. Предстои патентоване на изобретението и след това стартиране на производството му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mupo

    0 0 Отговор
    "пезентираха" От известно време посещавам сайта ви и е доста информативен, но мисля че е крайно време да обърнете внимание на правописа. Има доста технически грешки, които лесно биха могли да бъдат избегнати с някоя програма...