14 Януари, 2019 17:31 28 905 27

Най-голямото оръдие на Хитлер

  • оръдие-
  • crupp-
  • хитлер-
  • schwerer gustav
Най-голямото оръдие на Хитлер - 1

През 30-те години на миналия век Франция създава система от масивни укрепления, наречена линията Мажино, която да защити страната от нахлуване от изток. Тези укрепления са едни от най-непревземаемите в този момент - с дълбоки подземни бункери, съвременни защитни кули, помещения за пехотинци, барикади, артилерийски и противотанкови оръдия и т.н.

Нищо, което немският Вермахт има в арсенала си, не е в състояние да проникне зад тази страхотна защита, пише profit.bg. За да намери решение на този проблем, Хитлер се обръща към производителя на оръжие Krupp.

Инженерът на компанията Ерих Мюлер изчислява, че пробиването на седем метра стоманобетон, или един метър от стоманена броня, е нужно оръжие с огромни размери. То трябва да има вътрешен диаметър от повече от 80 см и дължина повече от 30 метра, ако изстрелва боеприси с тегло 7 тона всеки от разстояние повече от 40 километра, извън обхвата на френската артилерия.

Самото оръжие би тежало над 1300 тона и трябва да бъде транспортирано на части от железница. Когато тези цифри са представени на Хитлер, той ги одобрява и конструирането на огромното оръжие започна през 1937 г.

За малко повече от две години то е готово. Лично Алфред Круп води фюрера на изпитателната площадка в началото на 1941 г., за да наблюдава тестовете. Той нарича огромния пистолет Schwerer Gustav, или "тежкия Густав", на баща му Густав Круп.

Schwerer Gustav е абсолютно чудовищно оръжие. Той е толкова голям и тежък, че не може да се движи. За тестовете е разглобен и натоварен в 25 товарни автомобила, които го транспортират до тестовата площадка, за да бъде сглобен на място - задача, която изисква 250 работници и отнема близо три дни.

За цялото време и пари, изразходвани за изграждането на оръжието, то върши малко работа на бойното поле и не прави абсолютно нищо срещу французите, за чието нападение първоначално е предвидено.

Германия вече е нахлула във Франция през 1940 г., преди оръжието да е готово, просто като заобикаля линията Мажино, което прави системата от сложни укрепления напълно безполезна.

Вместо това Schwerer Gustav е разположен на източния фронт край Севастопол в Русия по време на обсадата през 1942 г. Четири хиляди мъже работят пет седмици, за да го подготвят за стрелба.

През следващите четири седмици той изстрелва 48 боеприпаса към отдалечени укрепления и унищожава склад за подводни боеприпаси, разположен на 30 метра дълбочина, с най-малко 10 метра бетонна защита.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    54 13 Отговор
    Това оръдие е една от големите немски недомислици по време на войната. Наистина е мислено като средство за пробиване на линията Мажино, но разработването му и ползването му продължава и след пробиването на линията. Хиляди хора са ангажирани по един или друг начин с обслужването и придвижването на оръдието, цялата тази военна част се командва от генерал-майор! Само за едно единствено оръдие! И в крайна сметка то се оказвамного неефективно като съотношение на вложени ресурси и постигнат резултат от ползването му. Ако примерно немците бяха вложили тези ресурси в построяването и ползването на някаква нормална батарея от тежки оръдия, биха постигнали много по-голям ефект за същото количество вложени човешки и материални ресурси.

    Коментиран от #13, #17

  • 2 Снайперист

    57 16 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #6, #15

  • 3 Русенец

    66 4 Отговор
    Някак си е пропуснато, че след 48-мия изстрел цевта на оръдието се пръснала и то самото се превърнало в купчина ненужен метал. Да, Хитлер е бил грандоман и това му е коствало войната!
  • 4 Anonim

    35 20 Отговор
    Възхищавам се на немците
  • 5 плевен

    28 5 Отговор
    "И най умния си е малко прост." Уйлям Ш. Както и будалите, които се възхищават на недомислици.
  • 6 Русенец

    69 17 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    И кое му е великото на този ефрейтор? Ако не беше той Сталин нямаше да лапне половин Европа и България да бъде соц. държава. От ефрейтор пълководец не става, става най-много бакар ако знаеш какво значи. То и от лейтенант от пожарната става най-много бодигард, а не министър, че и председател, ама сме прекалено тъпи за да го разберем.

    Коментиран от #8, #12, #25

  • 7 НКВД

    25 5 Отговор
    Оръдието се казва,, Дора и Тежък Густав "и е 800 мм. мортира! Сглобявано е за битката при Сталинград но не струва в последстви се сглобяват още две оръди по 920 мм. но не се използват изобщо! Има още едно интересни немско оръдие на,, Круп" Дебелата Берта
  • 8 Нема значение

    30 10 Отговор

    До коментар #6 от "Русенец":

    Ефрейтора е признат военен гений дори и от враговете си , ако мислиш че можеш да завладееш Европа по собствен механизъм върви се пробвай

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Г.З.

    31 4 Отговор
    Само бедните и изстрадали народи са способни да водят дълга и продилжителна война.Примери:Афганистан,Виетнам,Русия и много други.Ако двама въоръжени с две хиляди лева успеят да обезвредят танк за500 000 хиляди лева,а той трудно може да бъде заместен от друг то борбата е неравна.Американския стелт свален над сърбия струва колкото половината ПВО на сърбите,и веднага беше спрян.
  • 11 pun4o

    27 8 Отговор

    До коментар #8 от "Нема значение":

    Ако си мислиш, че Хитлер с акъл е възродил Германия след ПСВ, без парите на САЩ, благодарение на които се възстановява германският военнопромишлен комплекс - лъжеш се. След разпалването на ВСВ започват да помагат и на СССР, но внимателно, така че нещата да се проточат максимално и цяла Европа да бъде разрушена, след което САЩ се явяват на бял кон като световни миротворци. Сега се работи по същата схема - слаба Европа, слаба Русия, но сякаш забравят Китай.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 куку руку ку

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Друг проблем е износването на цевта при изстрел. Колкото по-голям калибър е оръжието, толкова по-малък брой изстрели прави, преди да почне да "плюе".
  • 14 Японеца

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "pun4o":

    Дори Соломон Паси признава:"С Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение". Оръдието на Хитлер наистина е безсмислено, но е опитвал по всички възможни методи да има военно предимство, както Блицкриег.Ако беше направил атомната бомба и усъвършенствал ракетите Фау1 и 2, сега цял свят щеше да говори немски, същото не важи за руснаците.
  • 15 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    Аре бе не му ли го построй тоз паметник вече хахахах
  • 16 hmhmhm

    11 1 Отговор
    С това оръдие и пет изстрела и голям проблем на България ще е на кайма - Столипиново , Филиповци, Факултета, оня във Варна и още един по избор ...
  • 17 изстреляло е

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    7 снаряда по севастопол преди да се пръсне цевта,а 1000 тонният им танк Маус така и не е изминал и 5метра,като 1 брой попада при руснаците през 45г.

    Коментиран от #19

  • 18 Снайперистът

    2 4 Отговор
    Тежкия густав и фюрера гният в ада.
  • 19 123

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "изстреляло е":

    Така е, Германия е развивала много мегаломански проекти и грешни оръжейни концепции, много от тях по настояване на Хитлер. Част от тях са завършени, както въпросното оръдие, но се оказват доста неефективни. Заради Хитлер и някои други политици и военни Германия се вманиачава прекалено много в търсене на оръжие-чудо - юбервафе. Само ще направя малка поправка за Маус - той е 188 тона - Панцер 8 и от него са произведени само 2-3 експериментални модела, единият от тях е взривен от нацистите, а след войната руснаците го сглобяват и сега е в музея в Кубинка. Тази концепция също е безсмислена, особено предвид силния недостиг на ресурси и производствени мощности в края на войната. Отделно, че такъв танк би бил много бавен и за него ще трябва да се строят специални мостове за преминаване през реки, което го прави слабо мобилен. Също така е много уязвим за въздушни атаки. Тези съображеня важат с още по-голяма сила и за проекта за 1000 тонен танк - Р 1000.
  • 20 Шаран БГ

    4 6 Отговор
    Адолф е нещастник, пионка в ръцете на задокеанския капитал. Но условията след ПСВ , които са наложени на Германия от Англия и Франция, са достатъчно отвратителни и безчовечни, че всяко магаре с подкрепата на чичо Сам е можело да поведе Дойчланд-а към ВСВ. Много добри са били немските генерали пълководци,от които се учат всички съветски военни ръководители. Сталин ги е пришпорвал, и наказвал, и награждавал, но се е съобразявал със съветите им !! А самозабравилият се грандоман-ефрейтор не се е вслушвал в съветите на своите и поемайки командването на войските, започва да ги разкарва на юг, и на север , и ги докарва до гибел, като катастрофално забавя превземането на Москва.Глупаво се е афектирал от наименованията на двата големи града -Ленинград и Сталинград, и унищожава точно там цвета на германската нация !!! Това оръдие като цяло показва психическото и морално състояние на фюрера ! Ако имаше поне малко нормално мислене, щеше да осигури на войските си топло зимно облекло - цяла Европа е лежала в краката му ............
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПОЗНАВАЧ

    5 0 Отговор
    Всички сега съвременни оръжия се създават от немците през ВСВ: ракети, реактивна авиация, управляеми бомби и ракети, автоматите с междинен боеприпас, панцерфаустите / РПГ и какво ли още не. Всичко това е копирано от руснаци и американци след войната!
  • 24 ПОЗНАВАЧ

    1 0 Отговор
    Всички сега съвременни оръжия се създават от немците през ВСВ: ракети, реактивна авиация, управляеми бомби и ракети, автоматите с междинен боеприпас, панцерфаустите / РПГ и какво ли още не. Всичко това е копирано от руснаци и американци след войната!
  • 25 тъпанар

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Русенец":

    Напълно съгласен... ефрейтор-марионетка на обществото "Туле", чиято линия следва стриктно. Да добавя и - наркоман ( една от причините за патологичната му грандомания).

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тони Иванов

    2 0 Отговор
    То доколкото зная и автомат "Калашников" е изобретен от германците,но чертежите са пленени от старшина Калашников и сега носи неговото име.