Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 18:06 3 045 5

Продадоха дървена шейна за €165 хил.

  • bonhams-
  • шейна-
  • търг-
  • аукцион-
  • ърнест шакълтън

Дървена шейна на възраст над един век бе купена за абсурдните £143 750 (€164 239) на търг на аукционната къща Bonhams, надхвърляйки прогнозната цена от £100 хил., обявена преди началото на наддаванията. Щедростта на анонимния купувач се дължи на факта, че паянтовата конструкция всъщност е реликва от Британската антарктическа експедиция (1907-1909), водена от Ърнест Шакълтън.

Смята се, че шейната-рекордьор е единствената оцеляла от 18-те такива, използвани за превоз на провизии по пътя към Южния полюс. Британската антарктическа експедиция, известна още като експедицията "Нимрод" по името на дървения кораб, с който изследователите достигат Андарктида, приключва неуспешно след почти две години в ледената пустош.

Шейните изиграват ключова роля за оцеляването на екипа по време на пътешествието. След като измират манджурските понита, които ги теглят, Шакълтън и спътниците му са принудени сами да ги дърпат до края на експедицията.

Когато става ясно, че няма да достигнат Южния полюс, изследователите измайсторяват с подръчни средства мачта и платно за една от шейните, за да използват силните ветрове. Това им помага да се приберат в базата и да се спасят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 huha

    18 3 Отговор
    АПИ дали не са предвидили винетка и за т'ва?

    Коментиран от #2

  • 2 Tervel bitcoin

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "huha":

    НЕ КАКВА ДА Е А ЕЛЕКТРОННА
  • 3 ценител

    20 3 Отговор
    Майсторска изработка не е като днешните бе ен ве-та !
  • 4 Така де

    11 0 Отговор
    Това поне е историческа вещ, а в днешно време продават скапани колелета с цената на чисто нов луксозен автомобил!!! Отворете сайтовете за колелета и ще видите как една карбонова рамка за колело струва колкото кросов мотор!!! Капиталистите се подиграват с човешката циливизация!!!
  • 5 факт

    1 0 Отговор
    кое е успешното на експедицията?