22 Април, 2019 12:55 3 359 15

Магистрала за велосипедисти

  • велосипедна алея-
  • велоалея-
  • китай

В края на май в Пекин ще бъде открита велосипедна "алея" с три платна, едно от които реверсивно. "Колоездачната магистрала", изградена в един от най-натоварените райони на китайската столица, е дълга 6.5 километра и широка 6 метра, съобщава CGTN.

Посоката на движение в средната лента ще се променя в зависимост от натоварването. Сутрин, например, когато много повече велосипедисти се стичат към центъра, за да стигнат до работата си, две от лентите ще се използват в тази посока, а вечер - обратното.

В Пекин има над 1.9 млн. велосипеда под наем и повече от 1 000 км велосипедни алеи. Според прогнозите през 2020 г. протежението им ще достигне 3 200 километра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велонаход

    27 2 Отговор
    Това ако се случи тук в БГ, сутрин разни тарикати ще ползват лентите с колите си...и маршрутките

    Коментиран от #2, #3, #4, #5

  • 2 Преброяване на бесните язовци

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Велонаход":

    Споко, това в България никога няма да се случи, защото все пак бай Ганьо е роден в автомобил. И до хладилника за бира щеше да ходи с колата ако имаше как.

    Коментиран от #6

  • 3 Емил

    6 26 Отговор

    До коментар #1 от "Велонаход":

    Разбира се! За една шепа велосипедисти се отделя пространство колкото за лека кола! Ти видял ли си задръстване на велоалея?! Когато това се случи, тогава ревете за повече - любители на педалите!

    Коментиран от #9

  • 4 куку руку ку

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Велонаход":

    Тук няма как да стане, защото велоалеите ни са като червееви дупки- започват от никаде и завършват в нищото, само дето не са монтирани порталите към отделните измерения.
  • 5 Boxer

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Велонаход":

    Най-големият минус на карането на колело в градовете е въздухът. Човек поема 9 пъти повече въздух спрямо спокойно положение (седейки си в колата). Според мен велоалейте трябва да се правят максимално отдалечени от главните булеварди. Обичам да карам колело, но си го позволявам само в неделя, когато трафикът е най-слаб.
  • 6 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Преброяване на бесните язовци":

    Ами да, мой близък ходи с кола до горният панелен блок, за да не направи повече крачки. В същото време се живее с 500лв, ама от кола не се слиза. У нас я няма тази мисъл, че щом не изкарваш добра заплата, например 1500лв нето, то не трябва да си купуваш кола. По-добре взимай такси когато ти се наложи, за дълъг път или ваканция си наеми кола, 39лв на ден плюс горивото, докато една средна кола ти е 50лв месечно още преди да си я запалил дори и в това число не се вклщючват амортизации, ремонти и др. разходи по поддръжка. Едни чистачки, масло, филтри и гуми и отидохме на над 100лв месечно само, за да стои паркирана.
    Ей го, Холандия е меката на велосипедизма и там от ученик до ит специалист, от бременна жена до политик, всички ходят с велосипед до работа, на пазар. У нас кой политик сте видяли на колело? Колко души минават с колелета покрай вас? Единици. Имам приятел в Пловдив, който си снима когато кара по велоалеите, едни от най-добре направените у нас впрочем, и почти не среща други велосипедисти макар, че една отсечка с велосипед в този град се взима за 15мин, а с кола 30мин.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 куку руку ку

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Най-добрият град за велосипедисти е Велико Търново...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Килелото

    2 0 Отговор
    Мързелив тъпоъгълник
  • 11 bmw

    1 4 Отговор
    Пф по голяма тъпотия не бях чувал.Кой кара колело изобщо,само някое дете.Това пак е някакво усвояване на пари.
  • 12 Жоро

    2 13 Отговор
    Ние нямаме закони за велосипедистите.Колко човека има глобени или вкарани в затвора затова ,че карат извън велоалейте.А ако се кача с джипа да карам по тротоара всички мрънкат и гледат на криво ,особенно майките с деца , те са най-нахални.Аз съм за глоби за велосипедисти каращи извън велоалейте и затвор за тези който карат по обществените пътища.

    Коментиран от #13

  • 13 Шока

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    Нетолерантен баровец-ганьовец!
  • 14 Гост

    5 4 Отговор
    Българите са умни и карат коли на пет морета. ВелоалеЙте са за вегани и хипстъри. Който кара колело не е сериозен човек и е беден. Друго си е да запалиш цигара в джипа и да те гледат като бог други българи. България е Европейска държава и затова трябва да забранят велосипедите. Даже трябва да се криминализира карането на велосипеди извън горите и под 800м. надморска височина. Аз съм ходил в Германия и от прозореца на автобуса се виждат само магистрали. Един велосипедист не съм видял. Видях само едно оставено колело и си го взех обратно в България. Продадох го на една балама за 100лв. и си купих ново гърне от една морга за мерца.
  • 15 сектант

    1 1 Отговор
    Педобан