Last news in Fakti

27 Май, 2019 15:14 6 231 25

Китайски влак развива 600 км/ч

  • crrc-
  • влак-
  • магнитна възглавница-
  • китай

Китайската корпорация CRRC представи прототип на влак на магнитна възглавница, който след въвеждане в експлоатация ще стане най-бързият в света, съобщава CNN. Композицията ще достига максимална скорост от 600 км/ч.

Влаковете от типа MagLev (от магнитна левитация) се носят над релсите с помощта на електромагнитно поле. При движението си композицията не докосва до пътя и единствената съпротивителна сила е въздухът.

Прототипът на новия влак е построен в завода на CRRC в гр. Циндао. Изпитанията започват съвсем скоро, а въвеждането в експлоатация е насрочено за 2021 г.

За най-бързото електромагнитно железопътно трасе в света в момента се смята линията между летище "Пудун" и метростанция "Лунян" в Шанхай. Влакът, който се движи по нея, изминава 30-километровото разстояние за 7 минути със скорост 431 км/ч.

Рекордът за най-бърз влак на електромагнитна възглавница обаче принадлежи на японски MagLev. По време на изпитания на експериментално трасе между Токио и Нагоя през 2015 г. той развива 603 км/ч. Редовните курсове започват през 2027 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай и всички останали

    14 10 Отговор
    А едно време имаше в за Мерцедес и всички останали...

    Коментиран от #7, #18

  • 2 Машиниста

    22 1 Отговор
    Екстра....хайде през 2020г да пуснат такива в Искърското дефиле....
  • 3 Гоуст

    49 6 Отговор
    С парите, който се откраднаха за разните му там къщички, биоземеделия, магистрали и сума ти европроекти сигурно можеше да опашат цяла България със скоростни влакове, че и нещо отгоре.

    Коментиран от #10

  • 4 Име

    44 0 Отговор
    Как е София-Бургас или София-Варна за 1час. Деректно можеш да започнеш работа в коя да е част на България, и да си нощуваш у вас

    Коментиран от #6, #12

  • 5 СссереМ

    11 18 Отговор
    Брей те по бързи от летящите москвичи бе.
  • 6 асддса

    33 1 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Абсолютно, няколко линии ще покрият цялата страна. Който иска ще ходи с влак за много по-бързо и удобно, пътищата ще се освободят да си даваме газ ние, замърсяването ще е малко, абе всички печелят.
    Ама малоумниците в парламента само гледат да направят поредната далаверка за някакви хиляди да си вземат един два апартамента.
  • 7 Госあ

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Китай и всички останали":

    Не видя ли,че още 2015 японците са направили доста по бърз. А сегашния китайски -30км трасе. Страшна работа. Все искат да са най,и все нещо им бега. Винаги са били така. Като знам как им блокират пропуските на метрото в Пекин и много често от няколко работят един или два с яко опашки...не съм сигурен че искам да се возя на тоя влак. Със сигурност залагам на японските и френските 😉

    Коментиран от #13

  • 8 Ghia

    12 2 Отговор
    В България само можем да мечтаем.Не че не може.
  • 9 Госあ

    9 6 Отговор
    Между другото, Париж-Страсбург влака праи 513 мисля, със сигурност над 500 😉 само япончетата праат по бързи влакове от франсетата. И те още не са го пуснали тоя до Нагоя редовно. А онзи във Франция си пердаши 😜

    Коментиран от #14

  • 10 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    КОИТО
  • 11 Мечти

    9 4 Отговор
    Какво би станало , при положение, че този влак с 600км./ч бъде замерян с камъни.... Тук, нищо не става, и най-смелите мечти умират. Тук всичко е ала бала.

    Коментиран от #15

  • 12 Ал Купоне

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Така е, но има един малъкк нюанс.... Почти цялата ти заплата ще отива за билети само.
  • 13 Подробност - японците ЩЕ китайците СА

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Central Japan Railway иска да пусне високоскоростните превозни средства по линията Токио-Нагоя до 2027 г. С тях 280-километровата отсечка ще бъде изминавана за 40 минути, което е над два пъти по-малко от сегашното време за пътуване. Пасажерите обаче няма да се возят при постигнатите при тестовете рекордни скорости, тъй като от компанията посочват, че влаковете й ще се движат с максимална скорост от 505 км/ч. За сравнение, най-бързата оперативна скорост на японския влак-стрела "Шинкансен" е 320 км/ч, отбелязва BBC.


    По данни на railway-technology.com най-бързият влак в света до момента е китайският Shanghai Maglev, който оперира при скорост от 431 км/ч, но може да развие до 501 км/ч. Той е съвместна разработка на Siemens и ThyssenKrupp и е пуснат през 2003 г., като свързва Шанхай с отдалеченото на 30 км международно летище "Пудонг" за под осем минути.

    Коментиран от #17

  • 14 Я пак

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Няма как 513 км/ч на конвенционали жп линии, нещо си в грешка. То.ако.имаше и беше изгодно, китайслия влак щеше да е на линия, а не на магнитна възглавница.
  • 15 398

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мечти":

    Тоя влак като мине покрай тебе с 600км в час ти пожелавам успех да успееш да го видиш ,камо ли да го уцелиш с нещо !
  • 16 злобар

    5 3 Отговор
    Я бре тва чудо на донецки въглища ли е или на мазут?
  • 17 И ТОГАВА КОЕ МУ Е КИТАЙСКОТО НА

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Подробност - японците ЩЕ китайците СА":

    ТОЗИ ВЛАК СЪВМЕСТНА РАЗРАБОТКА Е.МЕЖДУ ДРУГОТО ЯПОНЦИТЕ ВИНАГИ СА НАПРЕД...А КИТАЙЦИТЕ ЩЕ ДОГОНВАТ.ДОКЛКОТО Е ИЗВЕСТНО НАЙ- БЪРЗИТЕ ВЛАКОВЕ СА ЯПОНСКИТЕ И ФРЕНСКИТЕ И ВЕРОЯТНО ТАКА ЩЕ СИ ПРОДЪЛЖИ.А КИТАЙЦИТЕ ВИНАГИ ТЪРСЯТ НЕЩО СЪВМЕСТНО И НЕЩО ДА ОТКРАДНАТ И ДА МУ ПРИДАДАТ КИТАЙСКИ ПРИВКУС.

    Коментиран от #20

  • 18 Реалистът

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Китай и всички останали":

    На стари лаври се лежи до време :)
  • 19 Така е!

    1 0 Отговор
    И после те купуват китайците, както Мercedes.
  • 20 Ех защо и ние не краднем като китайците

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "И ТОГАВА КОЕ МУ Е КИТАЙСКОТО НА":

    Никой не претендира, че китайците са измислили или сами ще си правят влакът. Въпросът е че строят подобна инфраструктура, а погледни нашата Железница на какво прилича. Японците и французите като са толкова напред с технологиите, защо не си направят такива линии в техните си държави, ами ходят да ги строят в Китай? Строят ги в Китай защото китайците могат да плащат и имат нужда от тях.
  • 21 гост

    7 0 Отговор
    Нашите влакове направо се палят от яд.
  • 22 Христо

    3 0 Отговор
    Първите в света които създадоха поточна линия за високоскоростни вагони.За три дни,четири вагона.Вече модерният лаф е :
    "КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КИТАЙЦИТЕ"

    Коментиран от #23

  • 23 Онзий

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Христо":

    Че ние сме на другата страна ,неможем да стигнем нокой може да се срешнем за малко ако не се разминем.
  • 24 ДОКО

    0 0 Отговор
    ОТ 2020 ГОДИНА ГЕНЕРАЛ БОКО И ЦВИЧКО НАРЕЖДАТ ДА СЕ ИЗГРАДИ ИНФРАСТРУКТУРНА МРЕЖА ЗА ВЛАКА СТРЕЛА МАГЛЕВ..ВЛАКА ЩЕ СЕ КАЗВА ЦВИЧКО-ПИЧКО И ЩЕ ВЗЕМА РАЗТОЯНИЕТО ВАРНА - СОФИЯ ЗА 2 МИНУТИ ДА МОЕ ДАНЪЦИТЕ ОТ ТУРИЗМЪТ ОТ ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ ДА ПРИСТИГАТ ВЕДНАГА У ШОПСКО..
  • 25 Нострадам Вангов

    0 0 Отговор
    Китайците - направиха на-бързия влак с 600км/ч, кацнаха на обратната страна на луната, направиха изтрбител 6 поколение който лети и не пада, имат най-добрите телефони, най-голямата армия и т.н.
    Американците - правят войни навсякъде, всичко което произвеждат е калпаво, всички ги мразят заради имерирските амбиции, не могат да отидат до луната без холивуд, перчат се ама са гола вода, станаха съюзници с България ...крайно време е като Райха и СССР да дадат фира