Last news in Fakti

28 Юни, 2019 14:10 63 243 62

Как се лъже брояч на бензиноколонка

  • бензиностанция-
  • бензиноколонка

Методите, с които бензиностанциите "удрят в кантара" клиентите, са сюжет на безброй шофьорски слухове. Дали количеството гориво, налято в резервоара, съответства на заплатеното, може да се установи само с високоточна апаратура. Едва ли обаче има шофьор, който да не се е усъмнявал в почтеността на търговците на горива, а с усещането, че го правят на маймуна, идва и естественият копнеж за мъст.

Така се стига до ключовия въпрос може ли да бъде принудена бензиноколонката да пуска повече гориво, отколкото отчита броячът. Според някои теории това е напълно осъществимо, стига човек да знае как да налива.

Инстинктивната логика веднага насочва към съдържанието на маркуча, особено ако е по-дълъг. След като приключат със зареждането, някои шофьори скачат върху него с надеждата да изцедят ценни капки от пистолета в резервоара. Излишно е да се споменава, че това не е никаква компенсация, тъй като измамите се измерват в литри, а не в парфюмени мостри.

Съществува обаче и друг способ, който се опира на една техническа особеност на бензиноколонките. Всяка от тях има брояч с различен тип конструкция. Общото между всички тях е, че отчитат подаваното под налягане гориво с въртящо се колело.

Системата по правило е проектирана за възможно най-бързо зареждане. При натиснат докрай "спусък" на пистолета помпата буквално впръсква горивото в гърлото на резервоара, за да не се бави следващият клиент.

Горивото обаче може да се налива и бавно. Ако "спусъкът" на пистолета се натиска едва-едва, бензинът или дизелът няма да се излива в резервоара с мощен поток, а като тънка струйка. Тъй като помпата на бензиноколонката работи под високо налягане, част от горивото се процежда покрай въртящото се колело на брояча.

Шофьори, които практикуват този метод, твърдят, че ако го използва правилно, всеки може да зарежда по около 300 милилитра гориво на всеки 10 литра повече от заплатеното. Това прави по около 2 литра бонус на резервоар от 60 литра.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 филанкиши

    64 6 Отговор
    ИМА НЕЩО ВЯРНО!
    РАБОТЕХ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ , И НА НОЩНА СМЯНА СИ ЗАРЕЖДАХ КОЛАТА (ТОГАВА НЯМАШЕ ПОСТАВЕНИ КАМЕРИ)!

    Коментиран от #27, #28

  • 2 куку руку ку

    101 14 Отговор
    300ml на 10 литра... пак говорим за парфюмени мостри.
  • 3 Иванчо l-ви

    72 12 Отговор
    70л. Дизел ще го зареждам 20мин. Не благодаря !!!

    Коментиран от #21

  • 4 Анонимен

    106 6 Отговор
    Пуснете го това на ловците на митове.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Манолова

    59 15 Отговор
    От години не зареждам на Петрол.Там са най големите измами а и качеството на горивото им е отвратително

    Коментиран от #24, #36

  • 7 NikNay

    130 14 Отговор
    60 литра резервоар, приблизително 7 литра в него пълнят до горе колонката отчита 63 литра - разправия, скандал юмруци полиция, дело връщане на парите финансов контрол глоби бензиностанцията фалира . . . .

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Божинов

    35 12 Отговор

    До коментар #5 от "LPG":

    Защото е газ, проста физика. Учи си някъде в 5-и клас. Успех. ;)
    Не казвам, че не лъжат, напротив, просто примера ти е лаишки.

    Коментиран от #13, #25, #61

  • 10 pyle

    21 10 Отговор
    Винаги натискам спусъка максимум 20% не само, но от високото налягане почва да се образува пяна, която реално отчита налято гориво и после като следне нещата стават кофти.
  • 11 ЧАПРАЗА

    50 33 Отговор
    най ми е добре ПОСРЕД НОЩ С МЪРКУЧА ДО НЕКОИ КАМИОН И ПЛАСТМАСОВА ТУБА НАЛЯГАНЕТО ЗАВИСИ ОТ ЦОЛАЖА НА МАСУРЯ

    Коментиран от #23, #51, #52

  • 12 jambazina

    106 13 Отговор
    Има и още по-добър начин - да си имаш яко кинти и да не ти пука.
  • 13 555

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Божинов":

    ама в течна фаза
  • 14 Iveca

    201 5 Отговор
    Моля Ви, не пускайте такива статии. Някой идиот ще я прочете и после ще трябва да го чакам 2 часа да си пълни резервоара щото е супер турбо тарикат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стар камионджия

    7 5 Отговор
    Масуря
  • 17 1122

    29 9 Отговор
    На мой приятел бутилка за газ25л. Му зареди ха 27.л. Имаше разправия. И нищо плати си.
  • 18 А така

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "NikNay":

    Браво!
  • 19 gaz

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "LPG":

    мойта е 25л газова бутилка, а поема 28л пропанец... как става? нужен ми е течния газ, а ми вкарват въздуха пропан дето за нула време изфъждява... и като е заредена докрай, вместо да изцвъка и да спре, то си уж набутва още газ и колонката си отчита стинки, та ако не се усетиш и да извикаш заблеяният бензинаджия, то си е голямо набутване... а вече и сам не можеш да си пълниш... все трябва да ни обслужват... имам чувството, че нарочно се махат надалече тия дет' наливат горивото... споко бе, няма да гръмне! ама ни минавате с пари!

    Коментиран от #46

  • 20 Мумурус

    25 5 Отговор
    Това са пълни глупости нищо нема верно от това за което говорите
  • 21 асда

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иванчо l-ви":

    айде айде за 20лв зареждаш не се прави
  • 22 onq s konq

    21 2 Отговор
    Мн полезно инфо,ама като е тръгнал авторът да обяснява,да каже и как се ловят Маймуни с трици!Щото съм чувал че става,ама не знам точно как
  • 23 Борис

    27 6 Отговор

    До коментар #11 от "ЧАПРАЗА":

    Някой ден ще те намерят със същия маркуч дето исползваш намотан около вратлето ти 😎.

    Коментиран от #44

  • 24 CL500

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "Манолова":

    Даваш оценка за Петрол, а не зареждаш от години??? Дай нещо по-прясно, като информация, защото преди Петролските горива бяха от Лукойл, а от някой друг месец са с друга собственост и горивата им сега са от друга рафинерия - от ИНСА. Пробвай ги сега и тогава сподели, че да знаем. А колкото до това дали има измами в количествата или не, то за тях ти гарантирам, но предполагам и за всички други вериги, всичко е калибрирано и пломбирано, и подлежи на проверки. Никой не може току-така да си играе с колонките ;-) Ако искаш се чуди, но има и баш обратните случаи - колонката пуска повече гориво и таксиджиите като я усетят се тълпят само на нея, а тя трупа загуби на бензиностанцията. Това е реален случай, просто уточнявам и го казвам, защото не е така лесно да те крадат, както ти се струва.

    Коментиран от #33, #60

  • 25 Ох котьо

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Божинов":

    Газ имаш в задника. LPG под налягане е течност и се измерва в литри а не в куб. см, м, дм и така нататък.

    Коментиран от #31, #39

  • 26 Петър

    11 6 Отговор
    На "Марешки" в Пловдив в 36 литрова бутилка влезнаха 40 литра газ и да не ви казвам колко км минах , е беше 14 стотинки по евтино :)
  • 27 Николай

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "филанкиши":

    Пълни глупости. То ако ставаше те бензинаджиите щяха да си точат за колите.
  • 28 Николай

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "филанкиши":

    Пробвай с водомера в къщи. Остави чешмата да капе цяла вечер и виж после с колко са превъртяни цифрите..
  • 29 Николай

    29 3 Отговор
    До всички колеги. От практиката и живота нямам спомен барман, сервитьор, зарзаватчия на пазара или бензинаджия да се е минал.
  • 30 qwerty

    29 2 Отговор
    Тръгвам за Италия и при 90 литров резервоар зареждам 70 кила нафта от Лукойл - разход в България 10-11л. Зареждам в Хърватска и оооо небеса разхода е паднал до 9 клица и колата спря да пуши при по-резки изпреварвания. Следващо зареждане на първата бензиностанция в Италия 1,789Е и рева но съвсем случайно разхода на каруцата е САМО 8,55/100км. при каране дори с по-висока скорост по магистралата. Навит съм да плащам с 20-30 стотинки повече, но да зареждам КАЧЕСТВЕНО гориво, но няма как от понеделник пак съм в Лукойл, 3 колонка до III РПУ за да налея леко корабно гориво за моят автомобил с двигател 4М41. Поздрави!!!!

    Коментиран от #32, #35, #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Да да

    6 9 Отговор

    До коментар #30 от "qwerty":

    Сметай ако заредиш нафта на 2 евро в Италия! Разхода ще ти стане 3,5 л. /100 км.! Ако сипеш от евтината в Люксембург, ще харчи по 13/100! Сега само остава да обясниш, защо дизела в Италия в рафинерия е по-евтин от този в Лукоил? Нафтата от 1,45 евро на Ени, по-лоша ли е от тази дето на магистралата е 1,8 евро? Значи жабара да не си налее на бензиностанцията пред тях, а да потърси някоя на 150 км. по магистралата, която се плаща и да налее поне на цена от 1,9 евро! Не мога да ти обясня колко си тъп, но поне другите ще разберат.

    Коментиран от #57

  • 33 Bobi

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "CL500":

    Прав си за едно-калибрират се и се пломбират,НО умишлено се свиват да пускат по-малко.В закона си пише колко отклонение може да дава така че нищо не можеш да направиш.А темата за служителите на държавна метрология не ми се отваря,за едната почерпка чудеса правят.А това че е имало случеи да пуска колонката повече-често се случва,но служителите и най-вече управителя трябва да са мега разсеяни ако не се усетят до третия ден.
  • 34 aftito

    4 1 Отговор
    Преди 15год. правихме един номер на газоколонката.Стягаш винта на входящата газ в бутилката и слагаш маркуча за зареждане.Когато помпата вдигне налягане отпускаш много малко крана.И така за около 20мин. пълниш 40л газ,а колонката отчита 10л.За този номер знаеха и собсвениците на бензиностанции.Но вече фокуса не минава,намерили са му цаката и сега вече само те ни лъжат.А относно вкарания газ,имал съм случай на магистралата до Будапеща на OMV да ми превишат количеството вместимос на бутилката.Така,че май не само и у нас правят номера.
  • 35 Да да

    5 8 Отговор

    До коментар #30 от "qwerty":

    Ако 1,9 ТДИ с нафта от 2,08 лв. /л. при внимателно каране извънградско(70-90 км. /ч, завои, села) харчи 3,5л./100км, колко ще харчи ако му сипя нафта от Хърватия или Италия? Възможно ли е да свали 20-30% както си описал ти и да гори 2,5-2,9 л./100 км? Колко ли дизел харчат колите нс австрийци, германци, хървати? Като искаш по-добър дизел, защо не зареждаш от тези с добавките - Авиодизел, Екто, Випауър и др. дето са над 2,5 лв. /л.? Май е по-лесно да ръсиш глупости и да плюеш, отколкото да помислиш защо има разлики в цените? А и в разхода на таралясника ти при планиски път в България и Сърбия и равната като тепсия магистрала на Хърватия! А дали си чакал 2 часа на граница, въобще не е от значение. Нали?

    Коментиран от #38

  • 36 плевен

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Манолова":

    Тази година зареждам само от Петрол. Нищо особено- нито в плюс, нито в минус.И извинявайте за издребняването, но разхода ми падна със 100 грама.
  • 37 Да да

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "qwerty":

    Гледам, че коментара ти събира плюсове. Значи си много прав. Значи си много умен. А защо не зареждаш от Екто нафтата на Лукоил, която е точно с 20-30 ст. по-скъпа от другата им и с 50 ст. по-скъпа от някои бензиностанции? Продавам дизел на 3,20 внос от Италия. Точен е от камион, имам 100 литра, ще ти го запазя. Ако искаш мога да ти уредя и австрийски?
  • 38 заз на газ

    13 6 Отговор

    До коментар #35 от "Да да":

    Човека е прав.Нафтата в България е пълен боклук.Карам у нас и в чужбина постоянно.Мощноста и разхода на колата се съвсем различни.Рашките нямат технология за производство на съвременни горива и никой няма да им е даде !
  • 39 баба

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ох котьо":

    Бързал си да пишеш и не си го дообмислил. И в литри и в куб.см. , се мери едно и също нещо- ОБЕМ. Разликата се поема от коефициент. За килата си прав. И последно: Имаш много сладък ник. Поласкана съм.
  • 40 маруп

    12 1 Отговор
    Фирми дето си накупиха нови камиони евро 6 ,гризнаха здраво дървото.Горивните им системи се трошат масово от "качествените" горива предлагани у нас.
  • 41 няма държава

    7 1 Отговор
    А какво ще кажете за допълнителните помпи, които успоредно с бензина или дизела помпат въздух в резервоара и въртят колелото на брояча? Наскоро бяха публикували колонка, която въртеше брояча, дори без да е натиснат спусъка. Измамите са повсеместни и потърпевши са потребителите. А държавните органи са настраната на монополите и картелите.
  • 42 ким

    8 2 Отговор
    Зареденото количество може да се установи и без "високоточна апаратура".Достатъчно е да се напълни една 11-литрова бутилка от мин.вода с гориво и всичко е ясно.

    Коментиран от #49

  • 43 nasko

    15 0 Отговор
    Наляха ми 31л. в 27литрова туба. Като попитах как стана това на касата, момичето ми обясни, че тя е само касиерка и неможе да ми помогне..... :).
  • 44 Сьдията

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Борис":

    Това вече е риска на професията
  • 45 Педали са, но ще го лапат някой ден...

    4 4 Отговор
    Ето живият пример:

    По правило зареждам като светне резервата, и бордкомпютъра ми показва ~120км остатък при еднакво каране (из града). Като налея 5 литра и компа смята ~250км остатък. Един ден наливам 5 литра пак след като светва резервата и компа не чукна дори 200км остатък.

    Това е тест из града при идентично шофиране и алгоритъмът на компа си смята по сходни параметри. Ходя до работа и обратно, нямам толкова често дълги пробези.

    Педалите ни лъжат, но ще го лапнат целия някой ден и лошо ще се задавят...
  • 46 Praetorian

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "gaz":

    Точно пропан ти трябва, а не бутан. Не случайно горивото се казва ГПБ (газ пропан бутан). Единия компонент е действителното гориво а другия е просто за налягане да може да изгаря горивото от газовата уредба/бутилка.
  • 47 Ехо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "LPG":

    В Германия си зареждаш сам газта,държиш натиснато копче на колонката 40л бутилка 33л газ и сама изключва. Минаваш 330км и пак зареждаш.От Австрия насам както е казал Гьобелс -диваци и варвари.
  • 48 Всичко се вижда

    1 0 Отговор
    Като е натисната повече ръкохватката, се вижда пределно ясно, че заедно с бензина има и много мехурчета въздух, който въздух се отчита за гориво. Просто гледайте какво сипвате. И ако забележите нещо съмнително, спирайте зареждането и забравете за тази бензиностанция.
  • 49 бай

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "ким":

    М-м да-а-а знам, ама не да ват навсякъде....нищо, че сипвам нафталинче, казват, че нямали право да наливат в таквиз бутилки и тук таме ми дават да си пълня, а на други места ме отпращат....може би защото....мхм...
  • 50 Г-ЦА Христова

    4 2 Отговор
    Незнам кой е автора на статията,но изобщо не е запознат.По закон МИУ от Метрологията замерват колонките веднъж годишно,два пъти на бавно обороти и два пъти на бързи обороти /всеки един пистолет/ и това което пишете е абсурдно,защото при отклонение от нормата има солени глоби.Съществува и варянт при който може да се манипулира,но дадената колонка не трябва да има връзка с НАП.Затова колеги зареждайте по малки бензиностанции тях ги проверяват повече и са винаги изправни а и една колонка няма как да се манипулира!
  • 51 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЧАПРАЗА":

    Най добрия метод:) и не лъжи в литрите:)
  • 52 Фкс

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЧАПРАЗА":

    Ми щанга в главата
  • 53 jkl;o

    1 0 Отговор
    преди 20 г са ми казвали че ако вдигнеш пистолета без да го вадиш и помпиш и след това го изкараш излиза примерно 100мл...и така 4 л стават за 3 часа..но това в когато е нямало камери и само за служители на нощна смяна..на клиенти ясно е че няма как
  • 54 Chevrolet Volt

    3 0 Отговор
    Ако искате реално да прецакате бензинколонките, то си взимате Opel Ampera/ BMW i3 REX и навес с фотопанели по 250-500W. И понеже колата е онова животно, дето се кара 2 часа и кисне 22, то градското каране целогодишно ще ви е БЕЗПЛАТНО. А за извънградско няма проблем - тези коли имат и двигатели. Специално за Амперата мога да кажа, че си държи 170 напълно спокойно и е доста стабилна.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Джак резервоара

    1 1 Отговор
    Шел на бул. Сливница Варна. В резервоар 63литра имах около 7/8 и ми заредиха 68литра нафта... не беее, не ни лъжат, просто ги лижем финансово.
  • 57 qwerty

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Да да":

    Написал съм цена на нафтата на магистралата, че е 1.789Е или според теб трябва да изляза от магистралата и да обикалям 10-15 км за да намеря по-евтина? Дали съм тъп или остър не е от значение, пиша факти, които не могат да се оспорят. Отделно #35 нещо и той се заяжда, Да чаках навръщане 6 чеса на сръбско-българската граница заедно с гастербайтерите и не съм спрял двигателя и пак ми даде по-нисък разход от колкото с българската нафта.
  • 58 Язе

    1 4 Отговор
    Отивам един път да си сипя газ и бензаджията ми напълнил резервоара с нафта, а колата е бензинова. Вдигнах скандал и от бензиностанцията ми дадоха талон с който да зареждам безплатно пожизнено. Сега като тръгна някъде на дълъг път пълня целия багажник с туби с бензин. Всички ми завиждат... А с бензаджията само обикаляме кръчмите и не работим от 3, 4 години

    Коментиран от #59

  • 59 Ба го

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Язе":

    😂😂😂😂😂 то така се влиза в мандрата
  • 60 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "CL500":

    Пресен пример от миналата седмица. Налях от петрол нафта за 30лв и ми светна чека на двигателя. Аре нема нужда. Вече ги заобикаля отдалеч.
  • 61 brigo

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Божинов":

    Да, това наистина се учи в 5 клас. Пропан-бутана под налягане е течен, преминава в газообразно състояние, когато бъде изпуснат в атмосферата, където се затопля и изпарява. Затова автомобилите с АГУ имат изпарители, защото газта не трябва да влиза течна в двигателя. Та, пропана излиза течен от колонката и влиза пак течен в бутилката, затова се измерва в литри. Не може 20 литрова бутилка, да побере 21 литра, лаика си ти.
  • 62 Измамен Клиент

    0 1 Отговор
    Скъпи Приятели – днес ми се наложи да си заредя бутилката за битова газ на бензиностанция „Видница“ (изхода на Самоков – посока София). Останах непиятно изненадан, когато разбрах, че авто газта от 1.05лв. Вече се продава от собствениците на бензиностанцията като: БИТОВА. Авто газта е по-слабо калорична от битовата, която е на цена от 2.10лв. за килограм. Преди за 18лв. зареждах цялата бутилка, а сега ми беше заредена газ малко над половин бутилка (8кг.). Излиза че цяла бутика (за битови нужди) от 13,7кг. вече ще струва над 30лв. На въпроса ми защо бутилката е заредена само малко над половината за 18лв. отговорът беше че: „Това си е моя работа“. ЗА БОГА НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА ВИ ЛЪЖАТ ПО ТАКЪВ НАЧИН !!!