3 Юли, 2019 14:24 6 296 34

Tesla Model 3 постави рекорд по безопасност

  • tesla-
  • model 3-
  • euro ncap-
  • краш тест

Няколко месеца след дебюта си на европейския пазар Tesla Model 3 стана най-сигурният автомобил, тестван от независимата организация Euro NCAP. Американският електромобил е поставил абсолютен рекорд в изпитанията, набирайки оценка от 94% за работата на системите за активна безопасност. До този момент най-висок бал имаше Citroen C5 Aircross с 82%.

Model 3 получава много високи оценки и в стандартните краш тестове, симулиращи челен и страничен удар. Малката Tesla получава 96% за защита на водача и спътника. Според Euro NCAP слабости са установени само при челен сблъсък по цялата широчина на предницата и странично стълкновение със стълб/дърво. В първия случай сигурността за пасажера е оценена само като "достатъчна", а във втория съществува риск за здравето на шофьора.

Рекордно високият бал на Model 3 се дължи най-вече на многобройните спомагателни системи и в частност на асистентите за контрол на движението в лентата и автоматично спиране. Във видеото, публикувано от Euro NCAP, се вижда колко бързо и точно сработват датчиците дори на тъмно и в условия на ограничена видимост.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо Багера

    30 15 Отговор
    Нека критиките по американското започнат...СЕГА!

    Коментиран от #15

  • 2 Random

    12 17 Отговор
    То си пише че само заради компютърните системи е тоя резултат, обаче при сблъсък си пътник: сигурността за пасажера е оценена само като "достатъчна", а във втория съществува риск здравето за шофьора.

    Коментиран от #23

  • 3 Driving pleasure

    15 22 Отговор
    Ахахахахах а всички, знаем колко често автопилота на тая шитня не сработва... Иначе пи удар може и да оцелееш.. ама може и не! Айде да си карам кола с висока ПАСИВНА безопасност, пък за активната да си се грижа сам, вместо няколко километра кабеляци!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Asd

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Пак си неподготвен
  • 6 Реалист

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Истината е по средата, както винаги. И аз си харесвам БМВ-то и се кефя като го карам обаче тая електроника спасява човешки животи. Особенно на заспали и изкукали пенсионерки хукнали "напряко". Ще е полезна, но и ще накара младите шофьори да разчитат твърде много на нея. Същото като с компютрите, но това е бъдещето. След известно време само ще се возим в автоматизирани капсули от тук до там.

    Коментиран от #7

  • 7 Driving pleasure

    6 15 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Всъщност доколкото си помням американската асоциация на застрахователите заедно с американската комисия по транспорта беше правила проучване с изненадващи резултати - болшинството от тези системи ти дават фалшива сигурност. Все повече разчиташ на тях и в момент на нужда понеже не следиш внимателно пътната ситуация ти отнема до 3 пъти повече време за реакция. А в конкретния случай говоря имено за електрониката на Тесла, която изтрепа доста народ - за разлика от отговорните производители като Мерцедес и БМВ където щом засече проблем и ако нема реакция от водача колата спира - при търгашчето илон засича огромен камион и се нахаква в него без признаци на реакция от страна на системата. Да не говорим, че при всички европейски и азиятски марки ако пуснеш волана за 10-15 секунди колата след предупреждене да го хванеш просто пуска аварийките и спира с презумпцията че нещо ти е станало и не можеш да шофираш - не и при Т'сляка. За друсания африканец е по-важно да продаде един псевдо автопилот отколкото да предпази идиотите зад волана от собствената им идиотия и системата им позволява волности, които вече доведоха до редица смъртни случаи! Така че да ми представят тая шитня като сигурна, само заради електронните и помощници, а иначе да е на меко казано посредствено ниво при удар е повече от смешно!
  • 8 Големия хур

    16 5 Отговор
    Айде сега да чуем русофилите,( обаче Руснаците правят най хубавите бомби). Пожелавам на всички русофили да се возят на тях
  • 9 Патриот

    7 11 Отговор
    А когато се запали акумулаторът, и тогава ли е безопасна?

    Коментиран от #10

  • 10 Дамм

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Патриот":

    Това е компания която прави коли от 7 години и пак поцепва.Ако мислите ,че другите коли не се палят живеете в заблуда

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мнение

    10 1 Отговор
    Никой не пише статията! Тесла е направила рекорд,второто тримесечие в продажбите с 95 хил.продадени Тесла. До сега не са продавани толкова за 3 месеца! Другото е,че има нов рекорд на Модел 3 на пистата Лагуна Сека,с време 1.37.53,като най-бърза ел.кола и време колкото на Ферари,Порше 911 и БМВ М4 ГСЦ.

    Коментиран от #20

  • 13 Драйвър

    3 11 Отговор
    А защо не казват какво става АКО се запалят акомулаторите в следствие на удара!Поредната "захаросана" статия поръчана и платена от Мъск за да си продава електрокарите с 1000 % печалба за сметрка на качествените и надежни конвенционални превозни средства!Тези каляски са като тостери-нямат душа!Гарантирам ви ,че след 100 години никой или много малко Тесли ще присъсътват в авто колекциите за разлика от всички Ламбо или Ферари или Паганита-просто защото механичните машини придават стойност на продукта!Не е като електрическите продукти,като микровълновата фурна,тостера или прахосмукачката-каквото е тази щуротия Тесла!

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 spy

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ицо Багера":

    критика не заслужава тоз боклук вече 4 умряха заради автопилота а сглобка качество батак
  • 16 Ха ха ха ха ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Драйвър":

    А ако ти се запали газовата уредба, която караш ще гръмнеш..

    Коментиран от #17, #25

  • 17 Драйвър

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха ха ха":

    Именно заради това карам ДИЗЕЛ-БАЙ ДЪ УЕЙ;) (Както казва Простакеса Деса)
  • 18 gad

    4 0 Отговор
    Към тези, дето казват "оценката е заради електронните системи" - ами естествено че и те играят голяма роля, все пак най-сигурния начин да не пострадаш в инцидент е да не участваш в него.

    Коментиран от #32

  • 19 Армандо

    1 0 Отговор
    Тъкмо ще те спаси при удар и след това ще се самозапали :)...В кръга на шегата, всички електроавтомобили са си уникални :)
  • 20 Teslarasti

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "мнение":

    Понеже стана дума за второто тримесечие, какви са финансовите резултати? Да не се окаже че колкото повече продажби, толкова по големи загуби?

    Коментиран от #21, #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Teslarasri

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "за гъби съм":

    Прав си, точно толкова изкарах но после се отбих при кака ти и тя ми взе половината.
  • 23 Ти вярно ли е вярваш на факти?

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Random":

    Тук пишат, че има опасност, обаче виж какво пише по останалите издания


    "Интepecнo e, чe пpи ĸpaш тecтa cъc cблъcĸвaнe в cтълб или дъpвo Теѕlа Моdеl 3 пoĸaзa НAЙ-ДOБPИЯ PEЗYЛТAТ OТ OCНOВAВAНEТO нa Еurо NСАР пpeз 1997 гoдинa.
  • 24 Още един който вярва на градски легенди

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Teslarasti":

    И ти ли вярваш, че Тесла продава всеки автомобил на загуба и колкото повече са продажбите толкова по-големи загубите? Блажени са верующите! Реалността обаче е различна от вярата. Само стой та гледай как това тримесечие ще се окаже, че е на печалба, за да ти изкорени всички съмнения, че Тесла продава на загуба. И това въпреки огромните инвестиции в заводи и зарядни станции. Печалба не очакват дори най-оптимистичните анализатори, но това според мен ще е поредната лъжа на Илон Мъск, който твърдеше че и това тримесечие ще е на загуба.

    Коментиран от #29

  • 25 Алфа Ромео

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха ха ха":

    Слабо вероятно, гледал съм клип тест как кола гори 40 минути без да се взриви бутилката с пропан-бутан, после пожарникарите просто я изгасиха.
  • 26 Алфа Ромео

    0 1 Отговор
    При силно продължително нагряване има клапан който изпуска по малко газ от бутилката.
  • 27 Kirumo

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дамм":

    Аз не знам за съществуването на масов сериен автомобил с вътрешно горене, който да се самозапалва.
  • 28 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Явно тук четат слабо образовани хора, асоциират газ със взрив задължително!

    Коментиран от #31

  • 29 Teslarasti зомбирани

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Още един който вярва на градски легенди":

    Ако аз вярвам на градски легенди, ти със согурносъ вярваш на селски джендърски легенди

    Коментиран от #30

  • 30 Хайде като си много умен

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Teslarasti зомбирани":

    Да вземеш да кажеш Тесла по голяма загуба ли ще има това тримесечие, като продаде 50% повече автомобили от миналото? От твоята формула загубите от 700 милиона, трябва да скочат до над милиард. Сигурен съм че няма да кажеш нищо по въпроса, но като един културен трол, ще кажеш някоя обида по мой адрес. Точно както правят троловете. Не знам защо те търпят и не ти трият мненията още като ги напишеш. Очевидно си тук само за да се заяждаш и да обиждаш без да кажеш нищо смислено.

    Коментиран от #33

  • 31 мнение

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Алфа Ромео":

    Да,като слабо образованите,които асоциират батерия с взрив! Ма ко да прайш! Модел 3 направи нов световен рекорд за 24 часа,измина 2781 км. средна скорост 116 км/ч! Информация за тези които смятат ел.колите само за градски! Да и рекорда не е направен в БГ,защото там е проблем да се стигне от София до Бургас с ел.кола!
  • 32 мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "gad":

    Да поясня,че само пасивната безопасност е оценена на 96 процента и отделно активната(сензори,камери и т.н.) получават 94 процента,а не общо! Така,че не е оценена на тези проценти заради електрониката!
  • 33 зомби бой

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хайде като си много умен":

    каквото повикало, такова се обадило

    Коментиран от #34

  • 34 Викам факти, обаждат се обиди

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "зомби бой":

    Така че не е точно каквото повикало такова се обадило. Аз все още чакам да се обадят фактите и да кажат след като продажбите са с 50% повече, Дали и загубите ще са 50% повече, но засега не получавам отговори.