Last news in Fakti

22 Май, 2012 13:15 2 123 0

Камера за най-евтиния компютър

  • raspberry pi

 

В началото на март във Великобритания стартираха продажбите на най-евтиния персонален компютър Raspberry Pi. Устройството струва 22 лири, което се равнява приблизително на $35 или около 50 лева. Сега от Raspberry Pi Foundation ще внесат още подобрения по устройството.
 
Новост към миниатюрния компютър ще е 14-мегапикселова камера. Тя все още е в процес на разработка и е напълно възможно финалната версия да се различава от тази на снимката. Камерата ще се монтира директно върху платката на Raspberry Pi, а тази версия ще се появи на пазара в края на годината.
 
На този етап от компанията не казват с колко ще се оскъпи най-евтиният компютър. Ще припомним, че Raspberry Pi всъщност е силно казано компютър, но има много от функционалностите на такъв. Става дума за платка с размери малко по-големи на тези на кредитна карта, на която са монтирани 700-мегахерцов процесор с архитектура ARM и микросхема с оперативна памет 256 мб.
 
Raspberry Pi разполага още и с два USB входа, HDMI и мрежови портове. Устройството работи с операционна система Linux. Наскоро от Raspberry Pi Foundation заявиха, че подготвят и още по-евтин вариант с цена от $25.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА