Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 11:30 9 872 29

Нов свръхбюджетен едноплатков компютър, струващ 25 лв. (ВИДЕО)

  • raspberry pi-
  • едноплатков компютър-
  • евтин компютър

Raspberry Pi продължава да развива и усъвършенства своята линия от евтини едноплаткови компютри, като непрекъснато увеличава мощността

Нов свръхбюджетен едноплатков компютър, струващ 25 лв. (ВИДЕО) - 1

Компанията непрекъснато увеличава мощността на устройствата си, като същевременно поддържа компактен размер и ниска цена. Разработчиците на компанията представиха новата модификация на компютъра Raspberry Pi Zero, пуснат под марката Raspberry Pi Zero 2 W, който струва само 15 долара (25 лв).

Новият компютър Raspberry Pi Zero 2 W получава 64-битов 4-ядрен процесор Arm Cortex-A53 с честота 1 GHz. Според създателите на компютъра производителността на Zero 2 W при натоварване е 5 пъти по-висока от тази на модела Raspberry Pi Zero от 2015 г.

Нов свръхбюджетен едноплатков компютър, струващ 25 лв. (ВИДЕО)

Процесорът Arm Cortex-A53 е инсталиран на платка 65x30 мм. Основата за платката е системният пакет Raspberry Pi RP3A0 (SiP), който осигурява съвместната работа на Broadcom BCM2710A1 SoC с 512 MB LPDDR2 SDRAM. Според компанията Raspberry новият процесор не само повишава производителността, но и осигурява 40% увеличение на производителността при т.нар. "еднопоточни" задачи.

Безжичната комуникация се осъществява чрез WiFi 2.4 GHz (b/g/n) и Bluetooth 4.2. Паметта може да се разшири чрез порт за microSD карта. Осигурени са CSI-1 конектор за камера, 40-пинов GPIO и USB конектор(OTG). Има и мини-HDMI порт. Подобна система за свързване и подобни размери ще позволят Raspberry Pi Zero 2 W да се използва като заместител на предишните поколения процесори: Pi Zero и Zero W. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6337474848

    26 18 Отговор
    Това вече се казва масов комп.Ся наще спекуланти по 100 лв на платка ще искат,но ако имаше контрол да им режат ръчичките щях си купя 2-3 да си напрая умен апартамент с интренет мрежа без достъп до шпионския глобален интернет.,бухахахахахажаххаж!

    Коментиран от #18

  • 2 asd

    18 13 Отговор
    Веднага интервюс Барба Тиквьос...как ще й сменя софтуера с дистанционното на телевизора.
  • 3 русенец

    20 10 Отговор
    Радостта е пресилена и твърде закъсняла. В момента има недостиг на чипове и цената отдавна не е тая , а друга. Ако имате нет може да я проверите.

    Коментиран от #4

  • 4 проверяващ

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Еми проверих!!! На официалния сайт цената е 17 $ и кво?!?

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимник

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "проверяващ":

    Всъшност вече доста от официалните дистрибутори или свършиха бройките или въведоха ограничение в количествата, които може да поръчаш на адрес.
    Интересното е какво ще се случи след като първоначалните бройки свършат, защото от компанията вече се оплакаха от проблеми с доставките (и цените) на компоненти да не свърши като Series X или RTX3090 да трябва да следиш къде ще бъдат в наличност и за колко над MSRP-то XD

    Коментиран от #7

  • 7 arduino

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимник":

    Еми нормално да вкарат ограничение на една бройка продажба,защото спекулантите изкупиха количества и сега в онлайн магазините ги предлагат с 200-300% печалба.Иначе ако се разровиш още можеш да намериш на нормалната цена.Raspberry избиха рибата с тази платка.
  • 8 Заглавието кълве

    10 17 Отговор
    Това щеше да е супер преди 20 години. Сега windows 7 само да си покаже плота 1,5 гига. Windows 10 2
    гига.
    В момента само браузъра гълта 500 мега и някаква мижава страница да зареди още толкова.

    Имам смартфон с тези параметри, спря да ъпдейтва браузъра щото няма място на диска, а андроида е версия не можеща да ползва външна карта, ако и това е така , това е шитня. Ако и процеса е 4 ядрен. Ама всички задачи на заден фон са на пауза.... Мани, мани и бегай, ако ще за 1 лев да ти го дават. Новите Линукси и те са така...

    Навремето уин 95 имаше по -слаби изисквания и интернет имаше и видео конференция имаше...

    Коментиран от #10, #11, #15

  • 9 То пишело

    17 3 Отговор
    Едноплатков, а аз чета еднополов и си казвам ехаа този компютър е само за ЛГТБ.
  • 10 arduino

    21 4 Отговор

    До коментар #8 от "Заглавието кълве":

    Ти май ич нямаш понятие за какво се исползва Raspberry и не знаеш,че освен твоя уиндоуз има и и други ОС . То ората са будали и за туй са изкупили всико налично,щот искат уин 7 да има зарежда по 20 мин ;) бая изостанали с двайсетина години има на този свят. Ей големи капацитети има у тоз форум!!!
  • 11 Още един турбо инженер

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Заглавието кълве":

    Ами влез в новия век. Тези неща за които пишеш, вече може да ги прави без проблеми всеки един смарт телевизор без да има компютър свързан към него и без да му свързваш външна памет.

    На последния телефон все още не съм му сложил карта памет, въпреки че записвам 4к видео клипове на него, което гълта гигабайти за минути.

    Този "компютър" не е точно такъв компютър, за какъвто си мислиш и е перфектен заради цената и размерите си, но най-вече заради ниската си консумация, което позволява денонощна безшумна работа на smart устройства.
  • 12 Факт

    6 3 Отговор
    Веднага взимам 10 за да копам токени ;)
  • 13 Риналдю

    6 12 Отговор
    Не очаквайте чудеса от тези "компютри".Може и да са подходящи за бедни африканци,но тяхната полезност е доста съмнителна.Първо АРМ процесорите,независимо от ниската консумация са доста бавни,а и мизерната рам памет от 512 мв,прави работата с тях доста изнервяща.По-добре да довлечете вкъщи някой стар комп,оставен до кофите,отколкото да плащате 25 лв. за това нещо,което също прилича на събрано от скрапа.

    Коментиран от #22

  • 14 евлоги

    5 0 Отговор
    за българия става на който му требва нещо по-яко плаща повече
  • 15 Профан

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Заглавието кълве":

    Абе профан това се ползва в сферата на автоматизацията а не за компютри.
  • 16 Един

    5 0 Отговор
    Това "R Pi Zero" е вече 7 години на пазара от 2015 г.! Радо, ако снощи си познал за секса, това не значи че преди това не е имало секс!
  • 17 Машала

    11 1 Отговор
    Абе хора. Що някой от вас поне не вземат да почетат и да понаучат нещо. Виждам, че има разбиращи и знаещи, но останалите защо си чешат езиците с простотии! Тези "компютърчета" са от десетилетие и прекрасно си вършат работата, ако знаеш и разбираш какво е това. Това не ти е лаптоп или сандък за игри. Умният и знаещият е наясно за какво и как ще го ползва. Так, че бабаитите да не се излагат с простотията си!
  • 18 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "6337474848":

    Можеш и така. Едно Raspberry PI 3 или 4 с Home Assistant на него. И реленца Sonoff Basic се префлашват с ESPHome, след което управляват крушки, вентилатора в банята или каквото искаш. Крушките може да се управляват по час, спрямо залеза примерно или по осветеност, ако имаш датчик. Също в банята се слага датчик за влажност и вентилаторът става автоматичен

    Коментиран от #21

  • 19 Blackthorn

    2 1 Отговор
    Кофтито е само, че производителите на софтуер със затворен код нямат пуснати версии за АРМ - Скайп, Вайбър, технически софтуер... Хубавото е, че поне софтуерът с отворен код е портнат и за АРМ.
  • 20 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Е, да, трябва малко да се по-програмира, ако искаш да прави точно това, което искаш. Виж също Ардуино-то....
  • 21 Rmn

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    И като си сложил толкова датчици закакво е да слагаш компютри! А, ей така -да има! Да си цъкаш!
  • 22 Scifi

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Риналдю":

    "Първо АРМ процесорите,независимо от ниската консумация са доста бавни"...

    Пич ти май нищо неразбираш неслучайно Apple преминаха на ARM процесори, защото се постига голям перформанс при ниска консумация на ел. енергия и съответно нищожно отделяне на топлина. Неслучайно най-бързия компютър в света е с ARM архитектура казва се fugaku.Има и много бързи сървъри с АРМ архитектура с много мо-голям перформанс от този на Распбери Пай.Распбери използва 28nm технология на процесора и затова е бавно и отделя много топлина.В този клас компютри има по-добри корейска компания наречена Hardkernel която прави Одроид компютри, който са по-бързи от Распи Пай-я и отделят по-малко топлина защото процесорите им са по 12nm технология. Новите Арм процесори на Apple са по 5 nm виж им перформанса и консумацията на енергия.

    Коментиран от #23

  • 23 Риналдю

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Scifi":

    Фугаку с около 160 000 процесора не може да го сравняваш с тази пръчка тук.Това,че Епъл използват АРМ архитектура също не е аргумент.Интел и АМД не използват в персонални компютри АРМ процесори,защото са по-бавни,освен при изпълнението на опростени задачи,където имат предимство.Основната разлика е в RISC архитектурата на АРМ и CISC на х86.При смартфоните и таблетите доминира АРМ,заради по-ниската си консумация при еднаква или по-добра производителност,което е предимство заради малкият обем на смартфона и таблета.Но няма процесор АРМ,който да превъзхожда х86 и засега няма как да доминират в персоналните компютри.
  • 24 Опа

    0 0 Отговор
    Явно не си чел коментари за mac book с процесор м1?!?
  • 25 gggw

    0 0 Отговор
    Браво! Все повече такива статии
  • 26 питам

    3 0 Отговор
    С тоя комп мога ли да си окопам градинката.

    Коментиран от #27

  • 27 понко

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "питам":

    Тургаш го на ЮМЗето и почва да оре..и до магазина за бира ще ходи даже.
  • 28 James

    4 0 Отговор
    "Свръхбюджетен" ли бе, неграмотно говедо?
  • 29 маняк

    2 0 Отговор
    за българия е супер като цена и като си сложат своето търговците ще стане 50 кинта който иска нещо по-пъргаво да си продаде панелката за да си купи по- пъргав лаптоп