Last news in Fakti

31 Юли, 2019 15:11 9 766 25

Как да измъкнем затънала в пясък кола

  • пясък-
  • плаж-
  • затъване

Най-сигурният начин да се избегне затъване в пясъка е да не се кара по плажа. През лятото обаче немалко шофьори пренебрегват забраните, за да си спестят ходенето в жегите, или надценяват възможностите на колите си, в резултат на което се озовават в капан.

Когато това се случи, обикновено се налага търсене на помощ от колега с високопроходим автомобил. Какво може да се направи ако наоколо няма добър самарянин, който да Ви издърпа?

На първо място си струва да се опита самостоятелно измъкване чрез спадане на гумите до налягане от около 0.5 атмосфери. Увеличеното контактно петно подобрява сцеплението и затруднява потъването в пясъка.

Колкото по-ниска е скоростта на автомобила, толкова по-висок е рискът от затъване. Движението по пясък трябва да бъде стабилно и равномерно без излишно намаляване или резки ускорения.

Ако колата вече е започнала да затъва, най-добре би било педалът на газта изобщо да бъде забравен. В противен случай положението може да се влоши още повече и колата да "легне" върху пясъка на дъното си.

Ако затъването на е прекалено дълбоко, може да се опита обилно намокряне под и около колелата. Това не е трудно, стига да разполагате с кофа или друг по-вместителен съд. Така триенето между частиците на пясъка се увеличава и гумите могат да зацепят в по-плътния материал.

Ако и това не помогне, трябва да се търсят дъски, камъни клонки или други твърди материали. Колата трябва да се повдигне с крик и те да се положат под затъналите колела. Непременно трябва да осигури полегата "рампа" пред образувалата се от буксуването яма, откъдето автомобилът да се измъкне.

Главното условие за успех е правилното дозиране на газта, като на всяка цена се избягва пробуксуване. Добре би било да има помощници, които да помогнат за заклащането на колата, за да се използват инерционните сили за излизането от ямата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХхХ

    10 5 Отговор
    kOr .
  • 2 Behemoth

    67 3 Отговор
    Това съвет за селяните дето паркират на дюните ли е?
  • 3 NFS

    13 35 Отговор
    Просто е.Купете си Субару.

    Коментиран от #9, #19

  • 4 Jeep

    21 2 Отговор
    А към кой да е? Е и за оноя с джета става хахаха. Преди години вадих един пасат на златната рибка. Този човек знаеше само едно - газ до ламарината....б@аси що пясък летя тогава още ми е смешно като се сетя
  • 5 Сектанта

    13 33 Отговор
    Затъват 20 годишните ви дръгели, ДАТЧИЯТА никога не може да затъне.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Баш майстора

    37 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сектанта":

    Имам "дачия "никога не е закъсвала на плажа ,просто никога не е стигала до там.
  • 7 Анти милиционер

    31 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сектанта":

    Какво е Датчия?

    Коментиран от #23

  • 8 Кирил

    10 17 Отговор
    Карам Mitsubishi Pajero Shogun 2.8 Turbo Diesel Super Select десен волан гуми All terein миналата година до шамандурата отидох с него.

    Коментиран от #14, #20

  • 9 РЗС

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "NFS":

    По-просто и от теб - не карай по пясъка, вместо да си купуваш такъв ръбат кошник, с който да затвърдиш селянията си като караш на плажа
  • 10 Мерлин

    13 3 Отговор
    По 2 начина. 1 вариант: звъниш на 112 и казваш:- Ало имате ли танк? - Не, господине. - Тогава изпратете 1 трактор на адрес.... 2 вариант. Влизаш в бара и казваш: момчета, един с джип ми паркира над хавлията с портфейла. Ще помогнете ли да го преместим, черпя?
  • 11 изумен

    24 2 Отговор
    Отдавна не бях чел толкова умни съвети!
    Най-много ми хареса идеята да се съберат още хора и да поклащат.
    Жал ми за младите. Виждам първите жертви на разкъсани от Фейсбук неврони водещи до оглупяване и на пишещите такива статии и на четящите! Хомо Сапиенс постепенно мутира в Хомо Тапанарикус! Всичко е заради Фейсбоклука!
  • 12 Йозеф

    16 0 Отговор
    Глупости. Затънете ли в пясъка най-рационално изразходване на времето е в търсенето на трактор.
  • 13 живо предаване

    15 0 Отговор
    миналата година като бяхме на море в Сивири/доста на юг от западната страна на първия ръкав Касандра на Халкидическия полуостров, може би от запад на изток от бряг до бряг са 8 км, а горе при Неа Муданя където е най тясната точка гърците са си прокопали своеобразен Панамски канал за големи кораби за по пряко, да влизат между ръкавите, а да не обикалят 150 километра на юг, качен на огромен виадукт като тези на Автомагистрала Хемус/, решихме да се разходим до фара на пясъчния нос Посиди. Пясъчния нос е огромна суша вдадена в морето, където наистина има много пясък, но в морето е само камънак и въпреки всичко наплива от плажуващи е огромен, и както се досещате и бай Ганювци не липсват които започват да газят пясъка по огромната пясъчна суша до самия бряг, та точно там видях един бай Ганю с огромен ЛК 200 вероятно осмак тежаш 3 тона да навлиза в пясъка и както си навлизаше така и си заседна и няма мърдане. Та искам да попитам как се помръдва това 3 тонно чудовище освен с по голем трактор. Но пък за сметка на това едно Фиатче Панда от тия най старите го подмина като пътен знак, и ни пясък го спря нито затъна където и да е. Има една приказка колкото ти е по проходим джипа, толкова по далече ходиш за трактор, та така се случи и с нашия бай Ганю с луксозния ЛК200, след два часа един маляка с едно JCB, го закачи и го тегли като бръмбар сламка, само че маляката излезе гявол, изпусна гумите, а нашия Ганю не се сети, и сигурно го одруса 200-300 евра та да си знае сл

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мнение

    3 1 Отговор
    Звъните на сектанта, той дърпа всички!
  • 16 Дъстър

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "живо предаване":

    Имаш +. Точно баш там 2017, дъстъра само с предно (за радост на Сектанта) шляпаше навсякъде с леееко позамисляне в по-дълбочките пясъчни коловози! Па може и заради ниското тегло да е.
  • 17 Каракуд

    6 0 Отговор
    Не прекалявайте с намаляването на налягането в гумите защото може да ги отлепите от джантите и тогава по лошо. 0.8-1.0 атмосфери е ОК докато излезете от пясъка, след това не забравяйте да ги напомпате при първа възможност.
  • 18 Ей гоче

    5 0 Отговор
    Нали забранено да одим по плажа с колата, затова напиши статия как България да излезе от калта, виж днес колко фабрики останаха или май няма и колко на ден унищожават а онзи де си ги плещи че микнат като гъби и няма по ниска заплата от 1300 лв. И безработица нама ми така няма защото хората са на терминал или на сръбската граница бързайки да избягат от глада и мизерията. Направи статистика у бюрото по труда търси се работници инженери доктори учители и специалисти но нема кой значи нема безработица или 530лв.средна за страната работна заплата де ти я дават след 3тия месец да неизбегаш такива думи искам а не. Таз гола о и таз се съблече големи новини. Отвратен съм от журналята дори не са грамотни много правописни грешки и несвързани мисли към някоя статия или стрясйащо обществото заглавие де някой са насрал
  • 19 Фадрома

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "NFS":

    И тогава идва фадромата.
  • 20 боцмана

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    А какъв беше флага , че си ходил до шамандурата?

    Коментиран от #21

  • 21 Kalo

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "боцмана":

    Какъвто и да е не го бърка той под водата е бил
  • 22 onq s konq

    6 1 Отговор
    Лично аз не бих се занимавал с глупости а бих позвънил на Общинския паяк че кола е паркирала неправилно и следва да бъде "прибрана"...след което прилежно си плащам глобата 20лв или колкото е там.Между другото Паяка ВИНАГИ СЕ ОТЗОВАВА с готовност,щото ...ей-такава уста са отворили за пари:)
  • 23 Коментара

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анти милиционер":

    Не ти трябва да знаеш ... Иначе в статията е доста добре описано всичко. Едно допълнение, спадането на гумите се прави преди да влезете или преди тръгване от пясъците. Окопате ли се веднъж става много сложно...ама много. И както пише автора - Преди всичко правилно дозиране на газта!
  • 24 Един

    2 0 Отговор
    Като знам какви сте "сръчковци" - направо отивайте да търсите трактор!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.