Last news in Fakti

2 Август, 2019 12:25 7 782 24

Автомобил, работещ със солена вода

  • nanoflowcell-
  • quantino
Автомобил, работещ със солена вода - 1

Швейцарската компания Nanoflowcell разработи принципно нов спортен автомобил, който се нарича Quantino и работи със специално гориво, създадено на основата на солена вода.

Революционната технология е съвместна разработка на швейцарците и специалисти от Bosch Engineering. Системата разполага с първата проточна акумулаторна батерия, а солената вода позволява увеличаване на капацитета на батерията.

Автомобил, работещ със солена вода

Солената вода създава допълнителен електрически заряд, като преминава през йон литиевата батерия през специални мембрани. Технологията увеличава автономния пробег пет пъти спрямо този със стандартни батерии.

Nanoflowcell Quantino може да се движи с 350 км/ч и да изминава с едно зареждане 600 километра. Ускорението до 100 е равно на 2.8 секунди, като дължината на колата е почти 5.5 метра. Салонът е за четирима.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос ?

    21 7 Отговор
    А кола де работи с въздух кога ?

    Коментиран от #5, #24

  • 2 Дрън дрън

    9 14 Отговор
    600 км не е пет пъти, даже не е и два спрямо сега Тесла може и 400 км . Теслата е вече на 10 г и пробега все съшия, само качват капацитета на батеритя чрез обема й!
  • 3 букова глава

    20 7 Отговор
    Сега,да разбирам ли , че ако се изпикая в резервоара колата ще върви? Ако е така да натискам само на бира и те така,щото хем ти си доволен хем колата си върви,да кажем през 50км слизаш,допълваш резервоара и продължаваш,през това време между зарежданията си праскаш биричка,супер,супер,супер!!!! само не знам кво ше права след 15 бири !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 4 Супер

    15 3 Отговор
    Визията перфектна,но предполагам,че покрай солената вода цената
    и няма как да е сладка.
  • 5 Borislav Popov

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос ?":

    Качваш се на прахусмукачката и дай гааааз....
  • 6 До букова глава

    6 3 Отговор
    Ще пълниш в туби!😂

    Коментиран от #7, #9

  • 7 букова глава

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "До букова глава":

    Верно не се сетих в момента! Ми то икономически много изгодно!!!:):):)
  • 8 гост

    39 1 Отговор
    Сега не знам кой е чел недочел , ама колите са две различни и ги представиха още 2013 година на салона в Женева !!! По-голямата е QUANT S , a по-малката Quantino ! Батерията е нисковолтова на 48 волта ! Големия модел е тоя с 350 км/ч и 2,9 секунди до 100 , но струва над милион , а по-малкия е тоя на картинката мисля че беше към 120 000 и за сметка на динамиката минава към 1000 км с едно зареждане !! Предимството е в почти неограничения живот на батерията и бързото презареждане около 3 минути чрез просто източване на разредения и наливане на зареден електролит !! Обаче проблема е в големия обем на батерията от 500-600 литра , съответно заемано място и влошено разпределение на масите , както и много по-сложна конструкция на батерията със допълнителни помпи и съответния риск от повреди !! Така че инвеститори така и не се намериха и нещата отдавна заглъхнаха !!! НО ТАЗИ батерия е идеална за стационарни приложения , защото е сравнително евтина и с почти неограничен живот при подмяна на помпите и мембраните !!! Тоест има си приложения в бъдеще !! Също така е подходяща за използване в плавателни съдове , където просто ще замени водния баласт , който така или иначе мъкнат безсмислено в момента !!

    Коментиран от #12, #15, #22

  • 9 букова глава

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "До букова глава":

    Сетих се и за още една рационализация,ако возиш и жената а жените по принцип те карат на всеки 50км да спираш за да ходят до тоалетна,направо я връзвам за резервоарчето за солена вода и никакво мърдане!!! ХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "букова глава":

    Че изтечеш!
  • 11 ?Нано

    4 1 Отговор
    Стара "новина" . Прегледайте сайта на компанията. Там има интервю със сегашните собственици, които казват, че технологията не е ефективна за автомобили...
  • 12 Jack Bauer

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    + , твоята статия е доста по-интересна от написаната по-горе!
  • 13 Ганьо

    1 2 Отговор
    Я! Каручката на дядо имаше същите колела!
  • 14 Лукова глава

    2 2 Отговор
    Друга работа нямат ли си! По тъпи коментари не съсм виждал!
  • 15 а де

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Не знам, понеже не съм запознат с плавателните съдове много, но не мисля че има проблем с водния баласт. Има нужда от него, когато трябва се пълнят резервоарите, когато трябва се изпразват и се ползва вода,докато електролита колкото и глупаво да е ще го изхвърлят, ама няма да има от къде да заредят. Така че ми се вижда глупаво това което казваш.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 а де

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Проблема е, че при ситуация може да се наложи да се изхвърли воден баласт или да се добави, а в случая говорим за електролит. Ако ставаше дума за чиста морска или океанска вода добре ама не е, така че не е удобно. Като го доизмислят може и да стане, но сега не е напълно приложимо.
  • 18 Дрънкало

    4 1 Отговор
    Знаете ли че това беше измислено още когато току що измислих колите от nikola tesla, но го запази в тайна защото света ни не беше готов за такава технология, но сега е време!...
  • 19 Дрънкало

    1 1 Отговор
    Знаете ли че това беше измислено още когато току що измислих колите от nikola tesla, но го запази в тайна защото света ни не беше готов за такава технология, но сега е време!...

    Коментиран от #20

  • 20 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дрънкало":

    Фантастика "Капитан Немо". Подводницата Наотилус е вървяла точно по този начин !!!
  • 21 Димов

    0 0 Отговор
    Още малко и ще заместят ДВГ. Почти готови са.
  • 22 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Бря, госте! Веднъж да имаш + и от мене.
  • 23 Това е добре

    1 0 Отговор
    Значи може да се кара с пикня
  • 24 Има

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос ?":

    И със сгъстен въздух има. Французин я е измислил.