Last news in Fakti

4 Ноември, 2019 12:46 1 842 5

Как VW намалява задръстванията

  • volkswagen-
  • задръствания-
  • квантова навигация
Как VW намалява задръстванията - 1

Volkswagen обяви официално, че прави изпитания в реални условия на нов вид навигационна система, работеща с помощта на квантови изчисления. Маршрутите, които препоръчва иновацията са различни от тези на стандартната навигация и не само предлагат оптимален маршрут, но и предотвратяват образуването на задръствания. Навигацията е предназначена за автобусите от градския транспорт. Според VW това е първият в света подобен експеримент за оптимизиране на пътното движение.

Изпитанията се провеждат в реални условия в Лисабон от днес (4 ноември) и са в рамките на технологичната конференция Web Summit. Новата система е разработена съвместно с компаниите Hexad и PTV Group и се състои от два компонента. Първият, с помощта на стандартен компютър ще прогнозира количеството пасажери на 26 автобусни спирки. За целта ще се използват анонимни данни от смартфоните.

Вторият компонент ще работи с помощта на квантов компютър от канадската фирма D-Wave Systems и с информацията от него ще дава данни за движението на автомобилите на всеки две минути, като на база на тази информация ще предлага индивидуален маршрут на автобусите. Така самите те няма да правят задръствания, като същевременно ще се "спасят" от такива.

Квантовият компютър обработва информацията за части от секундата, докато на стандартен компютър са нужни десетки минути за същата обработка. Подобен експеримент беше направен от VW в Пекин през 2016-а, като в него участваха 10 000 таксита. Тогава на всеки шофьор на такси му беше предложен най-бързия маршрут от възможните. Работата се осъществяваше отново с алгоритъм, съставен от квантовия компютър D-Wave.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 само за малко съм

    4 1 Отговор
    VW ще си изнесе всички коли към Турция за да намали задрвъстванията.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ФауВе

    5 0 Отговор
    VW може да намали задръстванията единствено, като спре да пълни пътната мрежа с боклуците си.
  • 5 Гост

    5 0 Отговор
    VW намалява задръстванията, като произвежда коли, които стоят повече в сервиза за скъпи ремонти за смяна на разтегнати вериги и мн. други проблеми и така спомага за намаяване на задръстванията.