Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 11:30 13 130 21

Приложение намалява разхода на гориво с 30%

  • приложение-
  • разход на гориво-
  • автомобили

Едно приложение, разработващо се вече няколко години има шанс да се появи на пазара и да помогне за значително снижаване на разхода на гориво на автомобилите.

Разработчиците обещават да намалят разхода на гориво с една трета, като приложението съветва водача как да управлява автомобила по-ефикасно. Automatica се свързва с хардуерния порт на колата и изпраща информация към смартфона на собственика посредством bluetooth.

Данните за маршрута се събират от GPS-а на телефона и се анализират. Automatica обработва информацията в реално време и сигнализира, когато водачът кара прекалено бързо, спира рязко или натиска педала на газта ненужно силно.

Приложението може също да уведомява службите в случай на инцидент и да посочва местоположението, изпращайки междувременно кратко текстово съобщение до близките на шофьора.

Automatica събира и информация за състоянието на двигателя. Ако индикацията "check engine" светне, устройството разчита кода за грешка и дешифрира значението му. Уредът работи с автомобили, произведени след 1996 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    100 1 Отговор
    Да не стане само като с онова дето го включваш в контакта и пести ток........

    Коментиран от #12

  • 2 Мек Член

    69 5 Отговор
    А некое приложение което да ми уголеми патицата с 30% няма ли?
  • 3 Буко Баламата

    67 0 Отговор
    Аха и един мармот бута колата за икономия.
  • 4 Японеца

    42 0 Отговор
    30%, тея са световната учени ! Отхвърлят електричките и влизат в Евро7 норма!

    Коментиран от #9

  • 5 Селянин

    52 7 Отговор
    Най-икономичната кола е спрялата. Ако искате по-голяма икономия не си купувайте автомобил. Всичко останало е пунта мара. Като си траете за цените на горивата ще слушате приложенията. На робите не им трябват автомобили.
  • 6 Бай Стою касапина

    8 11 Отговор
    Това да не е като великото откритие на един русенски инженер през осемдесетте години? Прословутият парогенератор, който продаваха на балъците, а те го тъпчеха в Жигулки, Лади и Москвичи и си мислеха, че ще направят голяма икономия. Глупости на търкалета!
  • 7 нервен ( разбивача на тролове )

    7 18 Отговор
    Ягуара ми думка по 18литра на 100км бензин ама са ви кажа ич и не ми пука ....какво съм виновен че все бързам и времето ми е кът ...давам газ до долу и туй то
  • 8 Да да

    27 2 Отговор
    Приложението ще е много полезно за олигофрени! Като се удари някъде защото е гладал колко е спестил или вместо да се изнесе навреме го нацепи някой ТИР, ще спести милиони вдишвания на въздух! Не се наупиха, че на първо място е сугурниста, после удобството(комфорт, време) и чак тогава е икиномията! А аз като давам разход около 5,5 смесен, дали ще падна на 3,2?
  • 9 Borislav Popov

    32 2 Отговор

    До коментар #4 от "Японеца":

    Да, ако хакнеш 2 такива приложения, разхода се намалява до 60 % !
  • 10 Random

    14 1 Отговор
    Работи с автомобили след 1996г. грънци, тук OBD2 стандарта става задължителен чак 2001г. Може би ако си вкарате американски модел 1996г. ще работи
  • 11 Миризлив пор

    29 2 Отговор
    Аман от идиотии, дано да не ви се налага да карате след такъв "икономист" дето само гледа как да спести 2 литра гориво. При тръгване на светофар дорде се изнесе ще светне червеното, все пак приложението ще реве че колата не харчи 6/100 а 16/100, като реши да изпреварва пък няма да натисне ами пак "икономично", дано насреща няма кола амааа най-тъпото е кога започне да минава някой проход лятно време с 30... колите отзад си се трупат и започват да прегряват а нашия си се вози на 2-ра... или пък някой път с наклон и с 60 вместо с 90 или пък нанадолнището пусне по инерция и пали двигателя кога скоростта падне на 50 и започват тези дето са отзад да се нервят и да се мъчат да изпреварват и стават сакатлъците.
  • 12 куку руку ку

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостилничаря":

    Същото!!!
  • 13 Кольо Тесларов

    21 0 Отговор
    Наши специалисти от Столипиново са разработили приложение което снижава разхода на ток над 99%. Приложението не събира информация за притежателите. От Tesla искат да го придобият, но експертите ни се притесняват, че може да стане платено
  • 14 Someone

    2 10 Отговор
    Като се има предвид, че повечето шофьори не могат да си въведат адрес в навигацията, не се учудвам на коментарите :) Прочетет как работят тези приложения! Явно правите асоцияция с едни диоди, които ги включвате към запалката. Напрактика, това може да стане и докато следите таблото на автомобилът си или шофирате с навигатор до вас, който ви казва с колко да влезете в завоя, с колко да излезете и т.н. Има доста навигации, които предлагат подобни услуги. By watching the data, you can see if you accelerate or brake too quickly. High speeds, sudden starts and stops, and sharp corners don’t do your vehicle any favors as they put excessive stress on all of your car’s parts. Such driving behavior might result in more frequent repairs. By driving more efficiently and carefully, you can extend the life of your car and even save some money on fuel.
  • 15 кормчия

    13 1 Отговор
    Ако шофьорът е някоя мила дама, тип куха лейка, приложението няма шанс, па ако ще и то да седне зад волана.
  • 16 ФауВе

    9 0 Отговор
    Приложение за хора, които не знаят как да си карат колите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Докер

    1 3 Отговор
    Моят докер няма нужда от приложения дизела го мирише
  • 19 Циник

    4 1 Отговор
    Аз знам как да карам икономично, но не искам! Затова карам хибрид на газ под левче за литър и не го мисля разхода. Най-много се смея на тия с БМВ-тата дето карат с 90 км/ч по магистралата щото гледат само разходомера. Цървула е теглил 15 бона кредит за беенве (Е60) и няма пет лева за тунджа в джоба си.
  • 20 хаха

    2 0 Отговор
    Като VW - Софтуера ни показва че двигателя харчи 2 на 100, а ти плащаш за 10 на 100!
  • 21 androApp

    0 0 Отговор
    Приложенията намаляват само мозъчните ни клетки. Като гледам как някой са омагьосани от "устрйствата" си, ходят като маносани с вперен в екрана поглед и "мажат" ли размазват сополите си по дисплеите, почвам да си мисля, че Бог (Природата) напразно е дал мозък на човека да мисли. Явно не му трябва. Две-три гънки, колкото да пази равновесие и да не се "изпуска" в гащите му стигат.