12 Ноември, 2019 14:43 2 914 4

Сюрреалистична картина на атомния свят

  • атом-
  • изследване-
  • 4d-stem
Сюрреалистична картина на атомния свят - 1

Методът на неразрушим контрол, позволяващ да се оцени атомната и молекулна структура на материала, получи мощен тласък благодарение на ново изобретение на група учени от Националната лаборатория Бъркли (САЩ).

В резултат на използването на технологията 4D-STEM, използвана в работата на микроскоп от щадящ тип, учените откриха вътрешната микроструктура на материала. Преди това използването на електронни микроскопи при изследване на вещества на атомно ниво имаше значителни технически ограничения и беше подходящо само за изследване на вещества със силна атомна решетка.

Условно меките вещества могат да бъдат унищожени от електронни лъчи и за тяхното изследване са използвани рентгенови устройства. Методиката на 4D-STEM променя напълно условията за изучаване на атомната структура на материалите.

Резултатите от изследването са представени на примерен анализ на структурата на металното стъкло с непредсказуема кристална решетка. Анализът с помощта на 4D-STEM разкрива слабости в материала, които могат да доведат до разрушаване или деформация.

Друг експеримент е проведен при проучване на атомната структура на полупроводник преди и след въвеждането на специална добавка, която променя физичните му свойства. По този начин използването на 4D-STEM ще позволи на учените да изследват разнообразни материали, представяйки техния вътрешен свят чрез визуализиране на молекулни и атомни структурни карти. В същото време, дори материали, които са свръхчувствителни към външни влияния, могат да бъдат използвани за анализ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесния язовец Borislav Popov

    10 9 Отговор
    САЩ дърпат света напред, а мужиците само се чудят как да ни върнат в каменната ера с изостаналите си безаналогови ракети.

    Коментиран от #2

  • 2 Този

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бесния язовец Borislav Popov":

    Не знам, кво дърпат ФАЩ, но това, че имат най-големият бюджет за отбрана говори достатъчно. А освен да дърпат, към войни и разруха, друго не правят. Що тръгнаха към луната с ракетите на нацистите. По-големи плагиати от Китай са

    Коментиран от #3

  • 3 arca net

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Ти знаеш ли че пишеш в интернет, благодарение на този бюджет за отбрана, без тия "кравари" от смотаната DARPA нямаше да имаш интернет изобщо.

    Коментиран от #4

  • 4 Този

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "arca net":

    Това значи ли, че без тях нямаше да има и ядрено оръжие.