Last news in Fakti

19 Декември, 2019 13:44 2 448

А1 демонстрира роботизация през първата в страната 5G самостоятелна (standalone) мрежа в Mall of Sofia

  • а1-
  • роботизация-
  • 5g-
  • мрежа-
  • mall of sofia
А1 демонстрира роботизация през първата в страната 5G самостоятелна (standalone) мрежа в Mall of Sofia - 1

А1 демонстрира роботизация през първата в страната 5G самостоятелна (standalone) мрежа в Mall of Sofia между 19 и 23 декември

Днес А1 в партньорство със ZTE започна поредна демонстрация на приложенията на 5G, като изгради първата в България и втората в Европа самостоятелна (standalone) мрежа от пето поколение в своя магазин в Mall of Sofia. Демонстрацията продължава до 23 декември и се извършва чрез 5G робот, който се управлява от човек, посредством специални сензори и 5G мрежа. Роботът показва приложенията на 5G технологията в сфери като автоматизацията и роботизацията в обществото и индустрията.

А1 демонстрира роботизация през първата в страната 5G самостоятелна (standalone) мрежа в Mall of Sofia

За демонстрацията A1 е изградила временна 5G мрежа от самостоятелен тип, с oбoрyдванe на ZTE, която ще работи на тестовите честоти, предоставени от Комисията за регулиране на съобщенията. Според текущата aрхитeктyрa операторите могат да избират от два типа мрежи: смесена (Non-standalone - NSA) и самостоятелна (standalone - SA). NSA мрежите позволяват бързо разгръщане на 5G мрежа, която може да поддържа съществуващите на пазара 5G устройства и да предлага високи скорости. Тя дава възможност на телекомите да използват съществуващите си 4G мрежи, а не да изграждат изцяло нова 5G такава. Въпреки това дългосрочното развитие на 5G мрежите и внедряването им в сфери като автоматизацията изисква използването на самостоятелна или SA мрежа.

Именно SA мрежите ще разгърнат пълния потенциал на 5G. За разлика от NSA, те позволяват създаването на отделни логически разрези, с които могат да се реализират различни типове yслyги със съответните качествени параметри. Това ще доведе до пестене на време и разходи както за бизнеса, така и за крайния потребител.

„5G SA мрежа в съчетание с виртуална реализация на мрежовите функционалности ще осигури по-добри възможности за приложение на 5G във всички сфери на икономиката и ежедневието, включително роботика и автоматизация. Това ще ни даде възможност да отключим пълния потенциал на мобилните технологии от следващото поколение. Благодарение на самостоятелните 5G мрежи ние ще влезем в нова ера на супербърз широколентов мобилен достъп, ултра надеждна комуникация с малко закъснение и масирана комуникация между машини, която ще даде нови възможности на хората“, каза Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и yслyги“ в А1 България.

А1 демонстрира роботизация през първата в страната 5G самостоятелна (standalone) мрежа в Mall of Sofia

По време на демонстрацията A1 ще използва специален робот, който се контролира от разстояние чрез 5G SA мрежа. Роботът се управлява от човек, който носи сензори на ръцете си и чрез тях контролира действията на ръцете и пръстите на робота. 5G свързаността позволява роботът да възпроизвежда действията на човека в рамките от 6 до 10 милисекунди или почти 5 пъти по-бързо в сравнение с възможностите на 4G и Wi-Fi мрежите.

Посетителите на Mall of Sofia ще могат да видят как роботът се управлява чрез 5G мрежа в симулирана среда на индустриално прoизводство и автоматизация. В тези сценарии от изключително важно значение е ниското времезакъснение на връзката между сензорите на човека и робота, така че техните движения да съвпадат, а не да се разминават.

„Чрез тази съвместна демонстрация, която е и първият ни полеви 5G SA тест в България, А1 и ZTE представят бъдещето на телекомуникациите към широката общественост в страната. Потенциалните приложения на тази революционна технология създават възможности както за засилено икономическо развитие, така и за подобряването на живота на хората“, коментира Кристиян Вошиц, главен изпълнителен директор на ZTE Австрия и ръководител на ZTE за Източна Европа. „Като един от водещите разработчици и прoизводители на 5G технологии в глобален мащаб, за нас е удоволствие да работим с А1 и да демонстрираме ефективността на нашите технологии с една от първите 5G SA мрежи в Европа именно тук в София“, допълни Вошиц.

С разгръщането на 5G ще станем свидетели на масова автоматизация във всички сфери на живота. Първите стъпки в тази посока вече са направени с решения като приложението Моят А1, дигиталния портфейл A1 Wallet и различни IoT проекти.

5G SA мрежата в Mall of Sofia е последното за годината от серията изпитания на приложенията на 5G, които А1 реализира от 1 юли. Компанията започна първа изпитанията на 5G като пусна работеща 5G базова станция от смесен тип (NSA) и демонстрира едно oт нaй-гoлeмитe пpeдимcтвa нa 5G мpeжaтa нa пoтpeбитeлcĸo нивo – cyпepбъpз мoбилeн шиpoĸoлeнтoв дocтъп, чpeз ĸoйтo ce пocтигa знaчитeлнo пo-виcoĸa cĸopocт пpeз мoбилнa мpeжa. През лятото и есента А1 проведе тестове с крайни устройства и направи демонстрации на 5G в гейминга, като организира първия 5G финал по Counter-Strike:GO на финалите на A1 Gaming League, част от изложението Aniventure Comic Con.

5G зоната на А1 ще бъде отворена за всички желаещи в магазина на компанията в Mall of Sofia на 19 и 20 декември между 17:00 и 21:00 часа и на 21, 22 и 23 декември от 12:00 до 21:00 часа. Всички посетители на демонстрациите ще могат да се снимат с робота и да получат скреч карта, която ще им даде шанс да спечелят малък подарък от А1.

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални yслуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани yслуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни yслуги, собствена плaтформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 г. A1 България отчита приходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия (А1), България (A1), Беларус (А1), Хърватия (A1), Словения (A1), Сърбия (Vip mobile) и Северна Македония (А1). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни yслуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – третият по големина доставчик на мобилни yслуги в света.

ZTE Corporation

ZTE е доставчик на телекомуникационни системи, мобилни устройства и технологични решения за потребители, мобилни оператори, компании и клиенти от публичния сектор. Като част от стратегията на ZTE, компанията се стреми да осигури на клиентите си най-високото качество и добавена стойност на телекомуникационните и информационните технологии. Акциите на компанията се предлагат на фондовите борси в Хонг Конг и Шънджън (H код за акция: 0763.HK / A код за акция: 000063.SZ). ZTЕ предлага своите продукти и yслуги в над 160 страни по света.

Досега ZTE е спечелила 25 договора за 5G yслуги в ключови 5G пазари в Европа, Тихоокеанския регион, Близкия изток и Северна Африка. ZTE отделя 10 процента от годишните си приходи за научни изследвания и нови разработки и има водеща роля в редица международни организации.

ZTE Австрия

Виена като хъб за Източна Европа: китайската технологична група ZTE Corporation, водещ разработчик, прoизводител и доставчик на телекомуникационно oборудване и мрежови решения, обслужва повече от 20 мобилни оператора в региона от централата си в Австрия. Сред най-големите им клиенти са телекомуникационни компании като А1 Австрия, Магента Телеком, Хъчинсън Драй Австрия. Австрия е една от основните локации на ZTE Corporation и действа като хъб за операциите на компанията в Източна Европа.



Свързани новини