Last news in Fakti

10 Юли, 2012 13:43 1 402 1

Български софтуер на сайт на BBC

  • софтуер-
  • български-
  • сайт-
  • bbc-
  • sports и olympics-
  • ontotext

Сайтовете BBC Sports и Olympics 2012 на британската медийна група BBC, които след броени дни ще отразяват Олимпийските игри в Лондон, са разработени на база на семантични технологии на българската компания Онтотекст, част от Сирма Груп. Това затвърждава успеха на фирмата в сферата на семантичната обработка на медийно съдържание, който беше постигнат с разработката на сайта на BBC за Световното първенство по футбол през 2010 година.

В архитектурата на сайта на BBC за Олимпийските игри в Лондон е използвано семантичното хранилище OWLIM, разработено от Ontotext, както и нейното решение Concept Extraction Service (CES). Ontotext е сред водещите фирми в света, работещи в иновативната сфера на семантичните технологии – сегмент, който позволява на компютрите да разбират много по-добре запитванията, направени от хора. Именно по тази причина семантичните системи се сочат като бъдещето на интернет търсачките, позволявайки на машините да търсят не само по ключови думи, но и по значение. Сайтът BBC Olympics е добър пример за възможностите на семантичния уеб и на разработките на бългaрската фирма в тази сфера, позволявайки на потребителите да откриват много по-богато и много по-добре съответстващо съдържание за спортното събитие.

Ontotext разработва семантичен софтуер вече над 10 години, а сред продуктите й са платформата за семантична анотация KIM, най-бързото OWL хранилище в света OWLIM, системата за уеб търсене и анализи WMF, семантичните продукти в сферата на биомедицината Semantic Biomedical Tagger и LinkedLifeData, както и платформата FastForge. Освен BBC, клиенти на компанията са Националният архив на Великобритания, Press Association, AstraZeneca, The British Museum, Basel Institute on Governance, Raytheon, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и др.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветомир Попов

    0 0 Отговор