7 Април, 2020 12:40 7 821 17

Челен удар със 770 кг бетонни саксии в буса (ВИДЕО)

  • mercedes-benz-
  • vito-
  • краш тест

Всеки е виждал стандартизирани краш тестове, в които пълни с манекени автомобили се блъскат в статични препятствия. Швейцарците от Dynamic Test Center AG обаче открай време предпочитат по-екстремните изпитания като удар с 200 км/ч.

Новият краш тест на частната компания симулира челен сблъсък на Mercedes-Benz Vito, натоварен със 770 кг циментови кашпи. Бусът е блъснат в стена със скорост 50 км/ч, за да се оценят пораженията, които нанася товарът.

Както може лесно да се предположи, резултатите не са никак окуражаващи. Инерцията запраща бетонните саксии към предницата. Седалките и арматурното табло са пометени, а шансовете на шофьора за оцеляване са минимални.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коmapak

    18 1 Отговор
    Шанс за оцеляване 0.
  • 2 jар

    23 1 Отговор
    Когато има товар трябва да се помисли как да се укрепи за да е най безопасен за транспортиране.Както колана задържа водача и пътниците по местата,така и товар закрепен здраво за мястото на което е поставен гарантира по голяма безопасност.
  • 3 Бостан Тиквичков

    19 3 Отговор
    Всеки бус с товарен отсек има по нам си колко куки точно заради това

    Коментиран от #4

  • 4 Митко

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бостан Тиквичков":

    Със 750 кг товар куките са пътвото което ще се скъса. Ако виждате и в теста е укрепен товара.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Иво

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Митко":

    Това подобие на товарен автомобил не е проектирано за товари с такава маса.Забележи,че преди удара задницата е опряла в тампоните което е явен признак за голямо претоварване.
  • 6 Бостан Тиквичков

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Митко":

    Мите, всеки производител на ППС указва изрично теглото на допустимия товар. Нормално е като товариш двойно на указанато да го направиш на кабриолет.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 авто фен

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бостан Тиквичков":

    Тия бусове им дават да товарят поне по тон и 200 кг., той ако не може да натовари 800 кг., по-добре да не е бус,а комби, то едно комби му дават допустим товар 550кг.. На мен ми се струва,че не е подреден товара правилно,защо са го забили най-отзад на задната ос, трябва да го прилепят зад шофъорската преграда,за да няма как да се засили и да скъса преградата зад шофъора. Никой не товари така бус.

    Коментиран от #9

  • 9 перничанин

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "авто фен":

    Абсолютно съм съгласен. Ако свалят долу товара по целия под, пораженията ще са като при празен бус.

    Коментиран от #13

  • 10 Именно

    3 0 Отговор
    Добре че въздушната възглавница се отвори!
  • 11 Blackthorn

    3 0 Отговор
    Олиии... Горката долна саксийка се счупи! :(
  • 12 Nико

    3 0 Отговор
    Това е стария вито, първият модел поне така изглежда, отгоре на това е пътнически модел, товарните са без прозорци и с метална преграда с кабината
  • 13 Hellish

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "перничанин":

    Нали виждаш, че е палет. Точно така се товари бус. Палета се бодва върху задната ос от мотокара и заминава. Правилно или не, иди с подобен бус да си вземеш един палет цимент и ще видиш, че точно така ще те натоварят

    Коментиран от #17

  • 14 Вили

    3 0 Отговор
    Това е абсолютна манипулация направено е нарочно за повече щети.карам Вито 112 СDI модел 2002 г. Товарен с 5 места обща товароносимост 980 кг. Първо е Задължително да има преграда зад седалките.Второ точно над задната ос има 4 солидни халки във пода за закрепването на товара. Спирал съм рязко с 2 варела с по 200л.смола върху пале коланите ги задържаха.Така както е снимано не се Транспортира товар.И още товарното Вито е с пружини отзад.Това на снимката е с въздушно окачване т.е. пътническо.
  • 15 xaxaxa

    1 1 Отговор
    Очаквам тест с един килограм С4..
  • 16 РЗС

    0 0 Отговор
    товара не е укрепен правилно, кой би вързал такъв товар само с един колан и то на пряко, не успоредно на товара. При такъв товар би трябвало мотокара да използва по-дълги вилици и да вкара палето до преградата, но пак не е гаранция,че при преградата ще издържи, защото си е тънка ламарина вързана с няколко планки
  • 17 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Hellish":

    Така се товари по принцип: на осите винаги е основната тежест. :-) И тук фалшиви новини. Край нямат. Следващият тест с пътническо вито, имащо стар челен удар, лошо укрепен товар и по възможност кюлчета олово. И задължително със 150. Търсенето на евтини сензации от край време показва липсата на каквито и да било задръжки.