Last news in Fakti

17 Юни, 2020 11:47 6 475 12

Важно за пътуващите с кола из Европа!

  • забрани-
  • пътища-
  • европа-
  • знаци

Какво пише на пътните знаците в Европа, когато нещо е забранено?

Важно за пътуващите с кола из Европа! - 1

Пътните знаци често не са достатъчни за ориентация и има много важни инструкции за водачите, които просто са изписани с думи. По принцип във всички европейски държави голяма част от забраните по пътищата са обозначени с думи, които буквално се превеждат от български като "забранено". Напоследък обаче се слещат все по-често знаци като No parking (английски) или No estacionar (испански), които все повече се използват, но засега не могат да бъдат наречени преобладаващи навсякъде.

Но ако в Аглия и в Испания е по-лесно да се шофира без да знаете сътветната дума на дадения език, то в Германия или на Балканите е малко вероятно. За чужденците от Западна Европа е трудно и трябва да знаят, че в повечето славянски страни активно се използват думи с корен "бран"/"борон"/"барон". Следователно у нас се срещат знаци с думата "Забранено", а доста сходни са те и в Сърбия, и в Македония. На полски език има и думата zabroniony е на латиница, но е със същия корен.

В Полша обаче и друга дума все още се използва за означаване на забрани за автомобилистите. Zakazany също означава "забраненО", а за указателни знаци се използва съществителното "ban". Същият корен се използва и в съседните Чехия и Словакия.

Във Франция, производни на interdire обикновено се използват на паркингите. В румънския език е запазен същият корен за обозначаване на забранени действия. В същото време все по-често днес в Европа се използват местни думи, произхождащи от латинската prohibeo и разбирани от всички, които знаят английски или испански.

Важно за пътуващите с кола из Европа!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо

    6 6 Отговор
    Полезно четиво, браво
  • 2 Азз

    4 7 Отговор
    Нещо важно, специално за Франция. Има един триъгълен знак, с черен кръст на него. След него ДЯСНОСТОЯЩИЯ е с предимство.
    Мой колега не го знаеше, карал по главен път след такъв знак, излиза няква кака от малка улица отдясно и го удря . Изкараха него виновен!

    Коментиран от #5, #6

  • 3 каква изненада

    26 0 Отговор
    У Францията имало знаци :)
    Ами то и у нас го има същия! Викат му знак А-25 - кръстовище на равнозначни пътища.

    Коментиран от #4

  • 4 criminal

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "каква изненада":

    Въй, уби го.........хахахахаха
  • 5 123

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Азз":

    БРАВО! Направо да се чуди човек как е стигнал до Франция?
  • 6 Ивайло

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Азз":

    Тоя същия знак - червен триъгълник с черен хикс на бял фон си го имаме и ние тука, не само във Франция. Означава "Кръстовище на равнозначни пътища". А всеки, който наистина е чел ЗДВП знае, че на такова кръстовище предимство има водачът, който се намира вдясно (десностоящият)!!!
  • 7 Азз

    0 4 Отговор
    Имаме то, ама къде??
    Кото там е на всеки 50 метра

    Коментиран от #8

  • 8 Ивайло

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Азз":

    Има го в Закона за движение по пътищата, това че рядко се среща у нас не означава, че го няма по принцип!!! Ама май твоя приятел нещо баш не е чел правилника, а? ;)))

    Коментиран от #12

  • 9 Станимир

    9 0 Отговор
    Ами то и да го няма знака пак дясностоящия е с предимство.

    Коментиран от #10

  • 10 Макси

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Станимир":

    Забравили са да уточнят, че вероятно се е движел по привидно главен път. Тук се среща рядко, защото това е просто предупредителен знак, реално важните знаци са тези за предимство и тях си ги има почти навсякъде. Няма ли знак - десностоящия е с предимство, та ако ще да идва от малка уличка към голям булевард!
  • 11 Жорко

    6 0 Отговор
    Хареса ми, червен триъгълник с Кръст (амин). Ахахаха
  • 12 Сиганин

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ивайло":

    Ami то сиганин от каде да знай