3 Август, 2020 17:05 3 273 12

Amazon ще създаде своя собствена сателитна интернет система

  • интернет-
  • космос-
  • amazon

След изпращането на няколко спътникови ескадрили Starlink тази година, компанията SpaceX ще започне тестване на собствената си глобална система за разпространение на Интернет, като това ще се случи още до края на лятото.

Внезапно обаче, прекият конкурент, Amazon, вече получи разрешение от американския регулатор FCC (Федералната комисия за съобщения) да изстреля 3 236 спътника по проекта си Kuiper. В разрешението от FCC е отбелязано, че Amazon ще може да изстреля 1 618 сателита до 2026 година.

Компанията ще може напълно да разположи трихилядната ескадра в нискоземна орбита до 2029 г. Проектът на Amazon е на стойност 10 милиарда долара. Според проекта Kuiper сателитите ще бъдат изстреляни на три различни височини, а за да започнат да обслужват хората с Интернет, в орбита са необходими само 578 спътника.

Все още не е обявено коя компания ще се занимава с пускането на устройства на Amazon в орбита, но Blue Origin, основателят на Amazon Джеф Безос, няма да участва в транспортирането на спътниците в орбита.

В официално изявление Amazon отбелязва, че проектът на Kuiper цели да осигури широколентова комуникация в области, недостъпни за традиционните оптични или мобилни мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    2 5 Отговор
    По дъното на Атлантика. Земята е ПЛОСКА, "изобретателят" Едуард Еверет Хейл на сателита е бил психичноболен новелист.
  • 2 гост

    9 6 Отговор
    Всички технологични гиганти от голямата петорка Амазон , Епъл , Гугъл , Фейсбук и Спейс Х ще направят в следващите 10 години собствени сателитни мрежи за глобален интернет , това ще е основен коз да са независими от правителства и местни доставчици в ерата ма интернет ! Само че мрежата на Спес Х е в пъти по-добра и най-вероятно ще си стане такава , просто щото останалите нямат собствени компании за изстрелването на сателитите , а това оскъпява нещата в пъти !! За сравнение мрежата на Мъск е с над 12 000 сателита , сравнено с тия 3200 на Безос ! Дори китайците със държавната им компания предвиждат почти 10 пъти по-слаба мрежа , за Роскосмос дори няма нужда да споменавам , просто са жалки !!

    Коментиран от #4

  • 3 Нашмурлан Нашмурлаев

    12 7 Отговор
    А товарищ Путя наредил да копат канал за телефонен кабел от Масква до Владивосток :)
  • 4 Онзи

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Напиши ти колко си велик.
  • 5 Коко55

    14 3 Отговор
    Интересно как ще решат проблема с така нареченият „Космически боклук”. Около земната орбита вече се наблюдава задръстване от сателити изтреляни през годините. Някои извън експлоатация вече.

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Коко55":

    Освен това, пречат и на работата на телескопите. Дупчат озоновия слой,отделят емисии...краварска работа

    Коментиран от #8, #10

  • 7 оня с коня

    6 0 Отговор
    Путин отряза Интернета на Руснаците и им остави някакъв Руски Заместител- смехорияЗа сметка на това обаче Руския "домашен" Интернет се контролира отлично от Службите и при организиране на Протести в Мрежата Милицията НА МОМЕНТА Арестува Организаторите.Та въпросът е КАК при литване на тия Хиляди Амер. Сателити над цялата Земя Руските Джандари ще могат да ги Заглушават?!

    Коментиран от #12

  • 8 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Спейс Х изстрелва по 60 (шестдесет) сателита с един полет на ракета за многократно използване , засега планирана за десет пъти , но както върви ще станат 20-30 пъти !! Тоест с една ракета с гориво метан ще изстреля между 600 и 1200 спътника или изстрелването на всичките 12 000 сателита ще е с всичко 200 полета с десетина ракети , които после се рециклират !!! Та вземи давай акъл на любимите си ушанки как да не цапат , а "краварите" ги остави , те отдавна учат другите как трябва да се правят нещата !! И такива като тебе също !!
  • 9 рошкоф

    0 0 Отговор
    а ний из Рассий колко спутника ше изстреляме та да има интернет за таварищите? еЙ, хората изстрелват флотилий, ескадрили от спутници , ний една Лада не можем да сглобим или един телефон
  • 10 бай Брадър

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    главата ти е краварска
  • 11 1234578

    7 1 Отговор
    Една яка слънчева буря ще фалира за секунди всичкия "сателитен интернет".
  • 12 И теб те следят

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    а си излязъл с коня на лъвов мост. Ще попълваш декларации за престоящи протести.