Last news in Fakti

9 Октомври, 2012 14:29 2 127 0

Изследователи на квантовите частици с Нобел за физика

  • нобелова-
  • награда-
  • физика
Изследователи на квантовите частици с Нобел за физика - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Французин и американец си поделят Нобеловата награда за физика за 2012 година за новаторски експериментални методи в квантовата оптика, позволяващи да се измерват и контролират отделните квантови частици, предаде Би Би Си. 
Благодарение на приноса на Серж Арош и Дейвид Уайнленд за прецизен контрол върху движението на фотоните като съставни единици на светлината, с нея и с материята ще може да се работи във възможно най-първично ниво. Откритията на двамата физици дават огромно поле за развитие на комуникационните технологии и изчислителната апаратура.
Серж Арош е френски физик, роден в Мароко. През 2009 година той получава златен медал от Националния център за научни изследвания на Франция. Дейвид Уайнленд е американски физик, работещ в Националния институт за стандартите и технологиите на САЩ. През 1978 година той за първи път демонстрира технологията за лазерно охлаждане на йони. Сега на практика Арош и Уайнленд са създали начин директно да се наблюдават отделните квантови системи без да се налага те да бъдат разрушавани.

«Разхождах се по улицата и тъкмо минавах покрай една пейка, така че седнах моментално. Когато телефонът ми прозвъня, видях кода на Швеция и осъзнах, че е истина. Беше наистина поразяващо» - коментира за Би Би Си проф. Арош щастливата новина, която той бил получил от Нобеловия комитет едва 20 минути преди да бъде разпространена в медиите и репортерите да му позвънят лично.

Първият лауреат на Нобеловата награда за физика е германецът Вилхелм Ръонтген през 1901 година за откритите от него X-лъчи, по-късно преименувани в негова чест рентгенови лъчи. Заедно с тазгодишните носители на наградата лауреатите на отличието по физика става 194.

Заради кризата наградата тази година е по-малка от предходните – 8 милиона шведски крони (около 1,2 млн. долара).
Вчера бе дадена първата награда от Нобеловата седмица. Отличието за медицина бе присъдено също на двама учени – Джон Гърдън и Шиния Яманака, за изследванията им за препрограмиране на стволови клетки.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА