Last news in Fakti

15 Октомври, 2012 15:42 910 1

Пак американци с Нобел за икономика

  • нобелова-
  • награда-
  • икономика

Американските икономисти Алвин Рот и Лойд Шапли са лауреатите на Нобеловата награда за икономика тази година.

Шведската кралска академия на науките посочи, че отличието е признание за 60-годишния Рот и 89-годишния Шапли за разработките им в областта  на „теорията на стабилните разпределения и практиката на пазарното устройство“. На двамата се полага и премия от 1,2 милиона долара общо.

Наградата се присъжда за изследванията на американските учени за съответствията на различни икономически фактори, уточнява Ройтерс.

С това отличие завърши 111-ата Нобелова седмица в историята. Последната от шестте Нобелови награди - за икономически науки, е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел и е учредена едва през 1968 г. от Шведската централна банка в негова памет.

През 2011 г. също американци - Томас Сарджънт и Кристофър Симс, спечелиха Нобел в категорията за икономика. Те бяха отличени за изучаването на въздействието на макроикономиката върху икономическата политика на отделните държави и правителства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    американци с награда за икономика) това виц ли е?))) целия свят осеща техните "постижения" в областта на икономиката!
Новини по държави: