Last news in Fakti

11 Януари, 2021 10:32 8 003 63

"Айфоните" да използват Android вместо iOS

  • iphone-
  • ios-
  • android

Това препоръча основателят на Telegram

"Айфоните" да използват Android вместо iOS - 1

Неотдавнашните масови протести във Вашингтон и последвалото блокиране на акаунта на Тръмп предизвикаха спорове в интернет общността, свързани с изборната цензура от високотехнологични корпорации. Павел Дуров, основателят на един от най-бързо развиващите се "месинджъри"в света, Telegram, се намеси в дискусията. Основното заключение на експерта е препоръката за потребителите с "айфони" да преминат от използване на iOS към Android.

Призивът за промяна на операционната система дойде в отговор на въпроса на потребител на Telegram за ситуацията с блокирането на акаунтите на Тръмп. Потребителят попита за възможността за използване на Telegram дори в ситуация на блокиране в магазините за приложения. В отговор Дуров заяви, че монополната позиция на Apple и Google представлява по-голяма заплаха за свободата на разпространение на информация, отколкото прословутия Twitter, който незабавно отлъчи настоящия президент на САЩ от ресурса.

Най-голямата заплаха обаче според Дуров се крие в глобалния пълен контрол на потребителските приложения от Apple, докато на Android все още има възможност за инсталиране на приложения чрез APK. В тази връзка Дуров призовава за изоставяне на операционната система iOS и преминаване към по-отворената система Android, която запазва възможността за свободно получаване на всякаква информация.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 андроида

    29 55 Отговор
    Тогава всичко се обесмисля . Ейпъл няма да продават айфони . Ще продават айандроиди . Операционната система на айфон е най доброто. За това и компанията има такива успехи. Смартфон на самсунг по нищо не отстъпва на ейпъл . Не вярвам това да се случи.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 87иу998

    15 19 Отговор

    До коментар #1 от "андроида":

    Не е "ейпъл" . Първата буква на думата се произнася така между А и Е.

    Коментиран от #58

  • 3 Просто човек

    36 25 Отговор
    Освен това Иос е по-незащитена система...да не говорим за космическите цени на Айфона...

    Коментиран от #4, #36

  • 4 Миро

    20 11 Отговор

    До коментар #3 от "Просто човек":

    Изобщо не си в час....
  • 5 Факт

    37 19 Отговор
    IOS е най-съмнителната ОС правена изобщо в историята !
  • 6 Въпрос ?

    22 14 Отговор
    айос има ли вобще и 5% пазарен дял ?

    Коментиран от #13, #14, #18

  • 7 Samsung ❤

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "андроида":

    Samsung пускат 200 и 600 MP сензори скоро А 2022 пускат процесор с революционна GAAFET транзисторна архитектура
  • 8 qwerty

    49 11 Отговор
    Давам следния пример с iPhone 7 & iOS13.ххх: повече от няколко месеца от Епъл ме подканват да ъпдейтна на иОС14, но аз не искам - е това беше до събота. Поглеждам телефона сутринта и там едно голямо HELLO, а телефона се е ъпдейтнал без човешка намеса. Даже бях отказал да сваля последната версия на ОС. Сещайте се за какво става въпрос, щом могат дистанционно да ти бъзикат в апарата.

    Коментиран от #11, #15, #38

  • 9 Гоуст2

    22 11 Отговор
    Абе пак ли говорите за изостаналите изгнили ябълки..............
  • 10 Миро

    6 27 Отговор
    Самсунг скоро няма да са Фактор!!
  • 11 Миро

    11 10 Отговор

    До коментар #8 от "qwerty":

    Голямо hello имаш от настройките!!! Download and install!! Аз защо нямам проблем?
  • 12 Бг 🇧🇬 И технологията?

    13 3 Отговор
    Дори Xiaomi ми задминаха .
  • 13 Дачия

    5 13 Отговор

    До коментар #6 от "Въпрос ?":

    Ролс Ройс има ли 5% пазарен дял?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Армен Саркисян

    13 19 Отговор

    До коментар #8 от "qwerty":

    Ти си пример за това, че продуктите на Епъл са по-добри. Айфон 7 е телефон който кара 5-та си година, откакто е пуснат и се ъпдейтва до последното обновление на айОС. Андроидаджийте да си видят телефоните на 5 години, изобщо има ли някой от тези телефони който да е с Андроид 11? НЯМА! Колко от тях са с Андроид 10? Сигурно 10%. Даже Гугъл за тяхните си телефони предоставят 3 години софтуерна поддръжка само, дето Андроид е техен. За какво да говорим повече?

    Коментиран от #26, #33, #63

  • 16 Йозеф

    20 14 Отговор
    С Андроид 11 съм. Ще получавам ъпдейти следващите 3 години. На втората ще сменя телефона с последния флагман на samsung. Айфоня не може да достигне на 50% от възможностите му. Само да питам айфон феновете - колко sim карти поддържа айфоня? Можете ли да добавите карта памет или Епъл са преценили, че не е нужно? Можете ли да изпратите към друг телефон всякакви файлове от директориите на айфоня? А с един клик да свържете айфоня към лаптоп, компютър или смарт тв, без нужда от допълнителен хардуер? Айфоня предлага ли иновацията за power sharing, безконтактно? Вече може ли да се шерва интернет за други устройства наблизо? Можете ли да използвате айфоня като дистанционно за смарт телевизор? Само питам, че не следя развитието на епъл от както продаваха калъфи за обхват с инструкции как трябва да се държи устройството правилно...😃😃

    Коментиран от #17, #20, #28, #32

  • 17 Фончо

    9 30 Отговор

    До коментар #16 от "Йозеф":

    Човек, ти имаш Андроид, ти имаш лош интефейс, лоши услуги. Това е като да си в евтин хотел, в сравнение с Риц или нещо от най-висока класа.
  • 18 Апъл

    9 20 Отговор

    До коментар #6 от "Въпрос ?":

    Провери си фактите. iOS има 20% от световния пазар, 61% от американски, 16% в поскомунистическа България. Анроид е добре само в бедните страни. Във всяка развита държава iOS бие сбирщайна на Гугъл.
  • 19 До Йозеф

    7 7 Отговор
    Всичко това го може iPhone
  • 20 Армен Саркисян

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Йозеф":

    Да взема да ти отговоря:

    1. 2 сим карти поддържа. Има модели с 2 сим карти има модели с 1 физическа и една Е-сим, има модели с 1 сим карта.

    2. Не карта памет не може да се добави.

    3. Да може да се прати файл.

    4. И без клик си свързвам телефона. Особено ако е от екосистемата на Епъл, няма нужда да правя нищо.

    5. Не няма пауър шеринг

    6. Това да си шерваш интернет го има от 2009.

    7. Не не може да се ползва за дистанционно.

    Ми точно преди 11 години беше този проблем с обхвата. Ама ме съмнява твоя телефон след 3 години изобщо да работи както днес. Андроидите са взеисвестни с лаг-а си след първата година, освен 2-3 модела които са по-скъпи от айфона.

    Коментиран от #21, #22, #30

  • 21 Йозеф

    8 10 Отговор

    До коментар #20 от "Армен Саркисян":

    Предния телефон работи 2 години по същия начин, както в деня на покупката. И получи 2 ъпдейта до Андроид 10. Сега имам идеална симбиоза с Win 10. Дори мога да подписвам физически документи, да добавям ръкописни коментари върху pdf, word или снимка.
    Да напомням ли, че епъл с всеки ъпдейт осакатяват айфона, и от към производителност и от към батерия, за да може да се редиш с палатка за новия, по-скъп айфон?

    Коментиран от #27

  • 22 Имам

    10 8 Отговор

    До коментар #20 от "Армен Саркисян":

    Чисто нов андроид и 2017 топ модел за годината, бас ловя че айфона ти ще гледа с оплезена уста на тва колко е преживал и на кво е способен с уж спрялата им подръжка... С доста телефони съм с сблъсквал, така както съм виждал да лагва айфон нищо друго не съм... Не ги изкарвай светия граал, виждаме че си обсебен от марката това е, кефи си се, здрав да си
  • 23 6767

    3 4 Отговор
    Ябълките продават отлично оптимизиран софтуер и това не може им се отрече - факт е, че 6-7 годишни техни устройства работят отлично. Но има и андроиди, които са добре направени. Аз търкалям от началото на 2018 търкалям една Нокия 8 - чист андроид. Няма никакъв лаг, обновиха до андроид 9 (10 не се предвижда), чува се добре и батерията държи ден и половина. Но не всички андроиди са така - напр. повечето Самсунги от средната серия след втората година работят осезаемо по-бавно.
  • 24 Програмист

    7 6 Отговор
    Програмист съм и взимам над 20к + лв заплата.Да ви кажа и иОС и андроид не струват.Първо иОС е супер ограничена ос ,иска по млако ресурс и затова ви се струва че работи по-гладко,андроид имаш мн възможности ,но както всичко от гугле просто не струва мн мн.И какво се радвате на тези ъпдейти, с тях апарата се натова повече и брадясва по-бързо.Няма значение на иОС или андроид защита няма.
  • 25 Iphone

    13 7 Отговор
    От 10г само служебни айфони ни даваха.След всеки ъпдейт тела стававе по-бавен и по бързо му падаше батерията.Пойсках да ми го сменят с китаец(1+) и се родих.Нямам проблем вече нито с батерия нито с обхват.
  • 26 Батерията и

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Армен Саркисян":

    Може би за изкуственото забавяне на старите айфони че да те накарат да си купиш нов ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Луд си

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Йозеф":

    Вече може ли да шерва интернет Айфоня хахаха? Абе ти нормален ли си ? Винаги е можел и го прави елегантно, без настройки.
  • 29 101

    6 3 Отговор
    Андроид дава възможност за ROOT. След това можеш да правиш абсолютно всички промени по телефона. Дори можеш да го направиш да върви с windows.
  • 30 101

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Армен Саркисян":

    За Лага сте напълно прав. Изчезна чак в Galaxy S10. Но този лаг изчезна чак след като вдигнаха шум че умишлено ги забавят чрез ъпдейти.Сега няма никакъв лаг.
  • 31 ахам

    4 4 Отговор
    В бедните страни ползват предимно Андроид. Там се намират най-умните хора явно. Богатите са по-глупави и ползват Айфон.
  • 32 мдааа

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Йозеф":

    Всичко това го имаше и в ВинМобайл до 6.5 без да хакваме, кракваме, но в един момент големите корпорации казаха, ще заграждаме, ще плащате, контролираме и така... Още малко и Андроида отива към тотално заклкючване. Дано Линукс братството изкара някой свестен телефон, че да забравим за боклуците с айос, андройид...
  • 33 фффф

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Армен Саркисян":

    Я кажи като си се ъпдейтнал уж до последна версия дали са ти се качили всички функции които получават последните модели или твоята последна версия е специално писана орязана версия за твоя модел? Щото ейбъл ги правят тия работи.
  • 34 Шляпа говорить

    6 5 Отговор
    Мунчовците коментират и плюят най-надеждната система за електронни разплащания...:)
    В БГ все още пазаруват аналогово, с андроид в джоба, докато си броят петолевките на касата?!:)
    В модерния свят всичко ви доставят с едно кликване всичко, също така го връщате с едно кликване, дори ви идват на крака да ви го вземат, като не сте доволни, а парите ви ги връщат също почти веднага, при това гарантирано и не се обяснявате защо им го връщате...
    Нямате забиви на системата, несъвместими файлове, всичко става толкова лесно и 8 години и повече може да си карате със стария айфон и въобще на ви прави впечатление, няма никакви забавяния, като и най-новите устройства виждат всичко, във всяко едно от всичките ви устройства, като може да ги изтриете и блокирате по всяко време, дистанционно, стига са се почувствате застрашени, а възстановяването на информацията ви става за секунди, при закупуването на ново устройство.
    Удобна операционна система за най-малките до най-възрастните, която работи минимум 5 години без никакви грижи, няма нужда да следите нищо, тя просто ви зашитава...
    Единственият проблем е качеството на музиката, но вече и на този проблем обърнаха внимание и до една година ще бъде напълно решен, за аудио феновете...
  • 35 луд доц

    1 1 Отговор
    да ! и за по-лесно хакване на вашата лична информация !
    отворко
  • 36 луд доц

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Просто човек":

    Мноо си зле
  • 37 пишманспецове

    3 5 Отговор
    Apple e 2.1T и е най-високо оценената компания в света. Продължвайте да си чешете езиците и джафкате по тази компания.
  • 38 dssa

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "qwerty":

    Аз така вдигнах на трупчета един лаптоп. Беше с уиндоус 7, като излезе виндоус 10 започна да ми предлага обновяване по няколко пъти на ден. Отказвах, отказвах, докато веднъж десятката реши, че с мен не може да се разбере и се инсталира без да ме пита. Лаптопа от изтребител стана каруца.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 паралелепипед

    4 6 Отговор
    Айфоните никога не са били сред най-добрите телефони. Дори се учудвам защо се обсъжда. Те са над средно ниво и под високо. Малко над средата.

    Коментиран от #41

  • 41 хаха

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "паралелепипед":

    Интересно е, че само бедните хора разбират какво искаш да кажеш.
  • 42 ьаьа

    3 2 Отговор
    Това някой да ми говори за Айфона колко бил добър е все едно да ме убеждава че Форд е най-добрата кола на света.

    Коментиран от #43

  • 43 селчо

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "ьаьа":

    Кажи го на богатите, дето си купуват айфон.

    Коментиран от #44

  • 44 ьаьа

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "селчо":

    Това не са богати а просто по посредствени хора които събират 2 години за да дадат толкова много пари за средняшки телефон. Но това е нормално защото тези хора имат нужда от някаква външна оценка. Те не разполагат със собствено мислене и като започнат да парадират с това че са дали много пари искат да накарат другите да си мислят за тях че са заможни и едва ли не да ги гледат с други очи. Искат да се самоизразяват с предмети. С такъв човек няма как да водиш дори и разговор. Няма какво да си кажете. Нормалните хора си избират внимателно телефона защото всеки има определени нужди. Айфонаджиите са просто като коне с капаци. Ходят с телефон за 2000 лева иначе джобовете скъсани и само се оглеждат за контакт да си заредят външния мозък.

    Коментиран от #45, #46, #47

  • 45 дали

    0 5 Отговор

    До коментар #44 от "ьаьа":

    Посредствени като Илон Мъск ли, който също ползва Айфон?

    Коментиран от #50

  • 46 мародер

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "ьаьа":

    Напълно споделям мнението Ти!
  • 47 спестовник

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "ьаьа":

    Защо не полаваш реплики на Андроид от Али Експрес? Струват малко, работят по същия начин.

    Коментиран от #49

  • 48 плод и зеленчук

    1 3 Отговор
    Не си ябълкар ако не ходиш на работа със зарядно.
  • 49 ьаьа

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "спестовник":

    От Алиекспрес не пазарувам. Купувам си телефон през 4-5 години просто защото ми омръзва стария а не защото се е развалил. Това говори за какво качество на андроид телефон става дума. Отделно като възможности и функционалност е в пъти по-добър от Айфон. За 4-5 години 95 процента от айфоните са сдали багажа или ако работят започваш да им съчувстваш. А иначе "богатите" понеже са голямата работа почти всичките са си увили телефоните с разни гуми, стъкла и всякакви протектори. Моя е без протектори и е изпускан над 20 пъти на плочки и цимент.
  • 50 111

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "дали":

    Около Мъск е пълно с ток и зарядни. Това е причината.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Андроид

    2 4 Отговор
    Айфон е най големия БО.КЛУК който може да съществува като опция телефон..Преди 2 години и половина си купих за първи път Айфон 7 ,,,но за съжаление имах неблагоразумието и глупостта да не се запозная детайлно с това че използва една единствена операционна си-ма която реално ВРЪЗВА ръцете на притежателя.Гледах тел който да е здрав--тоест метал-алуминии,да има дизайн,да е компактен и да има IP 68,Понеже стария ми СОНИ ЗЕ (3) компакт беше като вестник,2 такива счупих от 30 см падане,,Та като купих Айфона 7 ца,осъзнах че реално аз не мога да изтегля НИТО едно от старите си приложения които ползвах на Андроида си БЕЗПЛАТНО дълго време защото ИОС иска ПАРИ за всичко БЕЗПЛАТНО от андроид..И то иска по 400-500 лв за едно тъ.по приложение което съм ползвал БЗПЛАТНО на сонито си,а за други по 200-250 лв временно позлване за 1 година.МИ ти телефона не струва толкова колкото едно приложение да изтегля.Примерно КОЛ рекордер..на андроид БЕЗПЛАТНО на ИОС ми иска 400 лв да си го изтегля и ползвам..УАТ тъ ФАК ?? 1 час не можех да взема решение,опитах се да го върна и не ставаше,,накрая просто не ми издържаха нервите взех един голям чук и го направих на сол..удрях го докато всяка ламаринка му изхвърча навсякъде..Купих си след това един Хуауей,,и си бях супер..Сега минавам на Гугъл Пиксел 5 и повече да не се тормозя..Кеф ти батерия,кеф ти аи пи 68 кеф ти дизайн,алуминии здравина ,приложения,андроид --всичко
  • 53 уау

    1 4 Отговор
    Толква лъжи от феновете на андроид не съм очаквал. Вероятно са тролове, на които им плащат копейки.

    Коментиран от #54

  • 54 222

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "уау":

    И защо копейки ? Какво общо има Андроид с копейката и Русия? Това ли е новата опорка че Гугъл са руска компания?

    Коментиран от #55

  • 55 уау

    4 4 Отговор

    До коментар #54 от "222":

    Просто комунистите виждат в Апъл американски символ.

    Коментиран от #56

  • 56 333

    2 3 Отговор

    До коментар #55 от "уау":

    Гугъл е много по американска компания от Епъл. Всичките айфони се правят в Китай. Следователно това са комунистически телефони а потребителите комунисти.

    Коментиран от #57

  • 57 не мисля

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "333":

    Глупости говориш. Апъл е американската мечта, започната в гараж през 70-те години. Много иновации са минали през тази компания, тя носи духът на американското майсторство. Гугъл е един сбирщайн, да работи там нещо, да има много фийчъри, пък ние после ще махнем половината, да е достъпно за бедните.

    Няма значение къде се сглобя предмете. Така или иначе Апъл съм им дали машините за сглобяване, казали са им едва ли не как да дишат докато ги сглобяват. Имислянето е от американци, в сърцето на американската култура.

    Гугъл е толкова американски, колкото и индийски примерно.
  • 58 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "87иу998":

    Абе, то и Вашингтон не е Вашингтон. Нито Илинойс е Илинойс.. Да не говорим за Лед Цепелин....Но пък уискито си е уиски :-) Не се кахъри толкова. Дали е Ейпъл или Аппъл - въпрос на локация и особености на езика. Пак си минах на Андроид. Нещо не успях да свикна с приумиците на Apple. Инак Телеграм ми харесва. На момента даже повече от Viber.

    Коментиран от #59

  • 59 Апъл фен

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Голям Слон":

    Нито е въпрос на локация, нито на особеностите на езика. Както тръгне да се произнася първоначално, така си остава.
  • 60 eto

    0 1 Отговор
    Дензъл Уошингтън
    Джордж Вашингтон

    Коментиран от #61

  • 61 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "eto":

    Но Washington се пише по един и същи начин :-) Мистерия е защо българинът едното го чИте Вашингтон, а другото Уошингтън. И едното, и другото е УОШИНГТЪН. Което всъщност не е тема на разговор. Дали е Айпъл, Аппъл, ЕйчТиСи, АшТеце - както казах, въпрос на локация и особености на език. А ябълка с андрод - това според мен никога няма да се случи.

    Коментиран от #62

  • 62 опърничъв си

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Голям Слон":

    Не мистерия, а навик! Така както е привнесена, така както е употребяване в началото, така е останала. Няма общо с езикови особености - и двете думи са еднакво прости за произнасяне от бълагри.
  • 63 Просто цифри

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Армен Саркисян":

    А то въобще има ли разлика между отделните версии на IOS?