Last news in Fakti

18 Януари, 2021 16:15 10 937 16

Без повече запотени стъкла във Ford-овете (ВИДЕО)

  • запотени стъкла-
  • ford

Специалната система за предното стъкло е разработена за борба с конденза, но намалява и разхода с гориво

Без повече запотени стъкла във Ford-овете (ВИДЕО) - 1

Инженерите на Ford са намерили решение на проблема със замъгляването на стъклата в автомобилите. За да се предпазят от конденз, те създадоха специална система, наречена метеорологична станция за предното стъкло, която се активира автоматично при откриване на влага във въздуха на салона, като по този начин поддържа предното стъкло прозрачно.

Windscreen Weather Station е компактна кутия с размери пет на три сантиметра, която се побира от вътрешната страна на предното стъкло до огледалото за обратно виждане. Благодарение на няколко сензора, иновацията е в състояние да открива влагата във въздуха и да контролира климатика, като същевременно избира най-подходящата настройка.

И още нещо интересно. Според Ford, устройството също така намалява разхода на гориво и емисиите на CO2. Това се дължи на по-доброто използване на компресора на климатичната система. В промоционалното видео за Windscreen Weather Station американската марка се фокусира върху любителите на спорта, за които разработката ще бъде особено полезна.

Устройството вече се инсталира на кросоувърите Ford Kuga и Explorer. Дали се продава отделно, не е известно. Ще припомним, че по-рано инженери от Финландия намериха решение на друг проблем, който е от значение за жителите на страни със студен климат - замразяващите фарове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    15 28 Отговор
    Откриха химикалката* ( след молива)! Отдавна има една лентичка за подгряване !

    Коментиран от #3, #13

  • 2 yyyyyyyyy

    22 13 Отговор
    Е СЕГА 2 НА 100 ЩЕ ГОРЯТ ТИЯ КУРНИЦИ
  • 3 до БАЙ Х@Й‼

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Къде туй ? В Москвича или в Запорожката ?

    Коментиран от #5

  • 4 Медуза

    17 14 Отговор
    Такава система искам да монтирам и на моя Фокус ST 09г. Но при мен проблема е друг-колата ми няма проблем с климатроника, а проблем с посетителките в купето. Навъдиха се едни мацки, дето много дишат и пъшкат, докато се плющим вътре по разни ливади, брега на морето и скрити поляни из горите(щото няма кинти за хотел) и всичко вътре се запотява. Става като в сауна-ето, тази система ще изсушава чудесно. :)
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    32 13 Отговор

    До коментар #3 от "до БАЙ Х@Й‼":

    Легенда гласи, че НАСА похарчила милиони долари на данъкоплатците за разработване на химикалка, чието мастило може да тече в нулева гравитация.

    Какво правили руските космонавти?

    Прагматичните руснаци използвали моливи!

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Дедо Клец

    13 6 Отговор
    Тая система я открихме мноого отдавна...гюдерия и викат,и не намалява разхода,ама виждаш.....
  • 7 С крем

    1 4 Отговор
    За бръснене си минах стъклата днес и забравям повече за изпотени стъкла
  • 8 гост

    17 5 Отговор
    Е ако не си пуснал вентилацията, така ще стане. Старото ми 20г. Рено имаше копче на климатроника за максимална сила и изсушаване на стъклата, има и нагреватели във въздуховодите, за да духне бързо топъл въздух дори при студена кола. Влизат 4 души, стъклата се запотяват веднага като мляко, натискаш копчето, включва се климатика и изсушава стъклото след 10-15сек вече се е изяснило. Какви кутии, какви умни технологии, какви глупости.
  • 9 Танко

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    При писане с молив се отделят микроскопични частици графит,които при безтегловност могат да попаднат в електрониката.Така,че...
  • 10 Щирлиц

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Всички космонавти в момента използват само Fisher Space Pen.

    Коментиран от #14

  • 11 viki lexus

    4 5 Отговор
    Мондео имах 6 години - никога не са се запотявали стъклата за повече от 30 сек....проблем жесток със запотяване виждам във всички опели над 14-15 години.

    Коментиран от #12

  • 12 qwerty

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "viki lexus":

    запотяването е следствие тъпотията на водачите с цел пестене на гориво, давам и пример: преди години се връщаме от камандировка с колега и неговата кола. навън както сега около -5С, но тариката не пуска вентилатора на парното, че “дърпало ток” и вдигало разхода и така 250 км с потни стъкла и премръзнали. като го видя едни такива душици и в момента и ми става тъжно 🥺 същата еабота е и с непускане на чистачките.

    Коментиран от #16

  • 13 Много си БОС

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Подгряването е против замръзване. Влагата в купето се маха единственно по бьрзо чрез включване на климатика на СТУДЕНО. НАЙ НОВИТЕ КОЛИ ИМАТ РЕЖИМ НА ПАРНО И КЛИМАТИК НА СТУДЕНО ЗА ОБЕЗВЛАЖНЯВАНЕ.
  • 14 kkk

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Щирлиц":

    След като вече е измислено нещо е логично да се ползва ама това, че руснаците са ползвали моливи докато краварите изобщо не са се сетили за този вариант и са се мъчили с всякакви глупости за да пишат с химикалка е 100% вярно
  • 15 Трън

    7 5 Отговор
    Те фордовете си имат иновация, едни лентички на задното стъкло. На тях си топлят ръцете през зимата тези дето бутат.
  • 16 Алфа Чакал

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "qwerty":

    Стига бе,това вярно ли е.А ти защо не извика някой да те прибере или да беше слязла и да си хванеш автобуса.