Last news in Fakti

19 Януари, 2021 09:25 4 120 10

В какво столче да возим детето в колата?

  • детско столче за кола-
  • съвети

Една от най-важните части на столчето за кола е предпазният колан

В какво столче да возим детето в колата? - 1

За да осигурите комфорта и безопасността на детето си по време на шофиране, се изисква т.нар. детско столче за кола. Днес в у нас е забранено транспортирането на деца без специален стол или бустер. Тази забрана е въведена с причина.

Предимства от използването на столче за кола

По време на движението на автомобила, както водачът, така и пътниците, особено малките, са изложени на риск. За да се намали рискът от нараняване на малките пътници, всяко дете трябва да ползва такова столче. Този дизайн има редица предимства, които ще убедят всеки родител в необходимостта да направи пътуването безопасно. А пътуването е по-безопасно поради няколко причини:

фиксира детето на едно място;
предпазва от резки движения и удари;
разпределя натоварването и намалява риска от нараняване;
осигурява на детето комфорт;
допринася за безопасността на водача и другите пътници.

Многобройни краш тестове доказват, че седалката помага да се избегне смърт при инциденти и намалява риска от нараняване до три пъти. Най-надеждната защита се осигурява именно от специалната конструкция на столчето. Седалката с облегалка, подглавник и странични опори предпазва от странични и челни удари. В допълнение, меката облегалка за глава дава възможност да се спи удобно в колата.

Една от най-важните части на столчето за кола е предпазният колан. Най-често използваните петточкови колани спомагат за равномерното разпределение на ударното натоварване. Те държат детето на стола и предотвратяват фрактури. В покой тези колани не причиняват дискомфорт.

Как да изберем столче за кола за детето?

За да изберете правилния стол, трябва да вземете предвид възрастта и теглото на вашето бебе. Дизайнът също трябва да съвпада с височината на детето. В тази връзка столовете са разделени на групи. Групи 0 и 0+ включват приспособления за бебета и малки деца до една година. Това е специално кошче с предпазни колани, което е по-често се прикрепва към предната седалка, но въздушната възглавница трябва да е деактивирана. Групи 1, 2 включват цели столчета за кола за деца от 1 до 7 години с тегло от 9 до 25 кг. Група 3 включва т.нар бустери за деца от 8 до 12 години. Те повдигат детето на седалката и позволяват правилното му закопчаване със фабричния предпазен колан.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами то е ясно...

    4 0 Отговор
    В детското столче!
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 11 Отговор
    Едно време,децата не ги возехме в столче,Как ли са оживяли...И мен не са ме возили в такова специално столче,пак...За пари,какво ли не измислят!На мен в колата няма да ми разрешат...Майка им,дъщеря ми ,а изакона да возя внучките си с моята нола,защото задните колани трябва по особен начин да хващат столчето....Цял живот са ме учили,че за ...Автомобилът е важно задволанното устройство,а не марката на автомобила,но сега е друг свят....

    Коментиран от #3, #5, #7, #8

  • 3 Още по-дълбоко виждащ

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Точно така. Ти си доказателство, защо не може да разчиташ на 'задволанното устройство'.
  • 4 onq s konq

    2 0 Отговор
    Дръжте си децата в къщи че в колата много опасно не си е работа ...
  • 5 7868

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Я се замисли какъв е бил трафика като натовареност и като динамика когато ти си бил дете и какъв е сега. Второ ти колкото и да внимаваш ако този отсреща не внимава файда - никаква. Та ако ти е мило детето/вничето или каквото ти се пада ще го возиш в столче. И то читаво а не за 40 лв от Кауфланд

    Коментиран от #6

  • 6 Дълбоко виждащ

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "7868":

    Ай,вай все едно чух дъщеря ми!!за да стане катастрофа трябва да са сгрешили поне двама водачи!!!Ако е сгрешил някой,такъв дъртак,като мен ще му поправи грешката,защото е поправял грешки на пътя над 30г!!Ако за толкова време нямаш.....много по вероятно е да не допуснеш...макар да не си застрахован от грешки!Да не дава Господ,сещам се за една жестока катастрофа с този дето бе председател на ДПС,забравих му името...Бащата на бебето е....летял ниско,а този от ДПС не е изчакал....Всеки от тях можеше да предотврати.....ако стискаше Азът си с желязна воля!!Та ,за зад воланното устройство в мое лице не само не сте прави,но и е лъжовно твърдението ви!!!
  • 7 Едно време

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Eдно време средната максимална скорост на автомобилите беше 100 км/ч, едно време и големите градове не бяха претъпкани с коли на родители, бързащи да возят отрочетата си от/до детски градини и училища. Много неща се промениха от твоето "едно време".
  • 8 Буха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ако по времето когато не сте имали колани и столчета, всеки втори 19-годишен от маалата караше като малоумен 25-годишното си беенве тройка с гуми галоши, не ми се мисли колко фира щяхте да дадете
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Буха ха

    0 0 Отговор
    Ако по времето когато не сте имали колани и столчета, всеки втори 19-годишен любимец на БХК караше като иддиот 25-годишното си беенве тройка с гуми галоши, не ми се мисли колко фира щяхте да дадете