Last news in Fakti

23 Януари, 2021 17:05 4 284 12

Канада строи хидроцентрала за производство на водород

  • водород-
  • хидроцентрала-
  • канада

Канадската държавна енергийна компания Hydro-Quebec, най-големият производител на енергия в страната, е сключила договор с германската Thysenkrupp за изграждане на хидроцентрала за генериране на водород

Канада строи хидроцентрала за производство на водород - 1
Снимкa: Shutterstock

Германска компания спечели поръчката за изграждане на огромна водноелектрическа централа в Квебек, която ще произвежда около 11 100 метрични тона водород годишно, предава technews.bg.

Около 61% от производството на електроенергия в Канада се генерира от водноелектрически централи. Общият им капацитет е около 82 GW. Това превръща Канада в четвъртия по големина в света производител на електричество от водната енергия след САЩ, Бразилия и Китай.

Екологичната водородна енергетика днес е изправена пред проблеми, поради неразвитата инфраструктура и недостатъчното промишлено производство на водород за нейните нужди. Ето защо правителството на Канада реши да използва хидроцентралите за производство на "зеленото" гориво - водородът.

Канадската държавна енергийна компания Hydro-Quebec, най-големият производител на енергия в страната, е сключила договор с германската Thysenkrupp за изграждане на хидроцентрала за генериране на водород.

Първоначално водородът, генериран от станцията, няма да бъде изнасян. Централата с мощност 88 MW ще доставя част от електричеството и кислорода, генериран от електролизата, до близката инсталация за преработка на отпадъци. Там електричеството и кислородът ще се използват за превръщане на отпадъците в биогориво.

Новата станция Hydro-Quebec ще влезе в експлоатация през 2023 година. Това е пилотен проект и ако всичко върви добре, компанията планира да създаде още няколко от същите станции. Канада се надява, че с такива централи ще превърне огромния си водноенергиен потенциал в нов бизнес с износ на водород в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисирки

    39 11 Отговор
    Канада точи златото на България....Пишете истината продажници.
  • 2 Рошко

    17 1 Отговор
    Могат ше произвеждат
  • 3 Еколог

    12 8 Отговор
    Моля автора, ако има 3-ка по физика, да поясни какво е това 11100 "метрични тона" водород?!?!

    Коментиран от #4, #5, #7, #9

  • 4 Авторът

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Еколог":

    Ами откъде да знам, google е така ми го преведе.
  • 5 Jacques Yves Moineau

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Еколог":

    Това е мярка за тегло. Както има и long ton, short ton, така има и metric ton.
  • 6 Не разбрах

    3 5 Отговор
    Абе автора може ли да обясни освен метричните тонове какви други знае и също какво е разликата между обикновени тонове и метрични.
    Че май няма никаква разлика.
    И ако наистина няма , какво толкова си чанчи остана , или по скоро клавиатурата да го пише .
    Метрични .... Хахахаха

    А има ли милиметрични тонове и ако има то те равняват ли метричните килограми ?!?

    😂😁🙃😆😀🤣😃😁

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Pokoloko

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еколог":

    навсякъде по света горивата се продават в метричен тон като се говори за такива количества, танкерите товарят и разтоварват в тази мерна единица, това е 1000 кг, иначе ако беше по обем разликата е много голяма в зависимост от температурата
  • 8 Просветителя

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не разбрах":

    Образовай се малко и прочети в Интернет преди да се излагат.
    Ton, unit of weight in the avoirdupois system equal to 2,000 pounds (907.18 kg) in the United States (the short ton) and 2,240 pounds (1,016.05 kg) in Britain (the long ton). The metric ton used in most other countries is 1,000 kg, equivalent to 2,204.6 pounds avoirdupois.
  • 9 Системите

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Еколог":

    Да си чул за метрична система? А дано, ама надали!
  • 10 pbdan

    4 2 Отговор
    Напишете в гугъла - Водородна енергетика – мечти и нерешени проблеми. Огромни проблеми има при водорода, там добре е описано.
  • 11 тъпанар

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не разбрах":

    Не е лесно да си тъп. Но в повечето случаи това е личен избор. Особено в 21 век с тази информация за всичко която е достъпна само с един клик.
  • 12 Водород

    3 4 Отговор
    Тия уж по развитите а са много закъснели ! В Русия отдавна имат такива неща