Last news in Fakti

25 Януари, 2021 12:25 8 306 19

Представиха първата домакинска водородна батерия в света (ВИДЕО)

  • водородна батерия-
  • домакинство-
  • lavo

Основният проблем за масовото разпространение на устройството Lavo е твърде високата му цена

Представиха първата домакинска водородна батерия в света (ВИДЕО) - 1

Развитието на алтернативната енергия е възпрепятствано основно от липсата на високоефективни системи за съхранение на самата енергия. Към момента Tesla е лидер на пазара в масовото производство на модерни батерийни системи с висока мощност, като предлага на обикновените потребители акумулаторната система Powerwall 2 с капацитет 14 kWh. В близко бъдеще обаче, Tesla може да се изправи пред доста силен конкурент, австралийската компания Lavo, която обяви пускането на първия домакински модел на водородна акумулаторна система с капацитет от около 40 kWh, което е почти три пъти повече от капацитета на инсталацията на Илон Мъск.

Първата домакинска водородна батерия в света за съхранение на зелена енергия има размери 1 680 x 1 240 x 400 мм и тегло 324 кг. Тя събира повече от 40 kWh електроенергия, което е достатъчно за да захранва средното австралийско домакинство за 2 дни. Системата се интегрира със слънчеви панели Lavo, които генерират чист водород за производство на възобновяема енергия. Излишъкът от водород, генериран от течащата вода чрез филтри за пречистване, се съхранява в специални контейнери под налягане до 30 бара. При липса на слънчева светлина водородната горивна клетка започва да работи.

Въпреки големия си капацитет, батерията Lavo генерира 5 kW електричество, докато Tesla Powerwall 2 генерира до 7 kW. Ефективността на инсталацията, според разработчиците, е 50%. Основните елементи на системата Lavo са с експлоатационен живот до 30 години. Има Wi-Fi свързаност и мобилно приложение за наблюдение и контрол, а бизнесите с по-високи нужди от енергия могат да работят паралелно с няколко устройства, за да образуват „интелигентна виртуална електроцентрала“.

В допълнение към относително ниската ефективност, един от съществените недостатъци на домакинска станция за съхранение на водород е 5-киловатовата буферна литиево-йонна батерия, инсталирана за стабилизиране на генерираното напрежение, която не е с достатъчен капацитет. Основният проблем за масовото разпространение на устройството Lavo обаче е високата цена, която сега възлиза на 26 900 долара, което е повече от три устройства Powerwall 2. След излизане на международния пазар, Lavo обещава да намали цената до 22 800 долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    15 20 Отговор
    А ние успешно правим ЧУШКОПЕК, който ще изнасяме за Камерун, Судан, Сомалия и островите Зелени нос.......ако все пак успеят да си намерят чушки....хахахаха🤣🤣🤣

    Коментиран от #2, #3

  • 2 БКП

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    Аре стига си се хвалил с твойте чушкопеци, прави улуци, ще изкарваш повече....
  • 3 Дедо ви

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    Ех, ахметчо. Да, чушкопека, компютъра и копирната машина са измислени от българи. Пък вие не сте измислили нищо. Локума, баклавата и гювеча сте откраднали от гърците.

    Коментиран от #4, #9, #19

  • 4 Стига писахте

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    глупости за компютъра на Джон Атанасов, който не е работил и един ден, че ставате смешни. Човекът има своите заслуги, но затова, че не е умеел да работи в екип, създаденият от него калкулатор свършва на тавана на къщата му. Разбирам, че сте монолингвисти, но има достатъчно информация и на български...

    Коментиран от #12, #13

  • 5 pbdan

    3 4 Отговор
    Има нещо неясно. Водородната клетка може да има само мощност. Тя е като ДВГ и капацитетът ѝ зависи от големината на бутилката водород. Ако са включили и бутилката в сметката не бива да наблягат на капацитета 40кВтч. Наличието на буфер от литиево-йонна батерия още размива нещата.
  • 6 Jack Bauer

    4 0 Отговор
    Нещо не мога да схвана смисъла на водородната батерия - от електричество произвеждаш водород и после от водорода електричество. И в целия този процес КПД е по-ниско от това на ДВГ.

    Коментиран от #8

  • 7 Водородът никога няма да е конкуренция

    5 2 Отговор
    Каква конкуренция може да бъде инсталация, която съхранява само половината от произведената от фотоволтаиците енергия. От 100 киловатчаса произведени, с тази инсталация могат да се ползват само 50кв часа заради 50% КПД

    При Tesla powerwall, от произведени 100 киловатчаса, могат да се ползват 90 киловатчаса защото цикълът зареждане разреждане е с КПД 90%.

    Почти всички системи за съхранение на енергия чрез водород имат максимум 50% КПД. Тоест не стават за съхранение на ток.

    Коментиран от #14

  • 8 pbdan

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Jack Bauer":

    Явно за това премълчават доста неща. Доколкото си спомням електроенергията необходима за получаване на единица водород е три пъти по-голяма от енергията при изгаряне на същият този водород. Ето един кпд от 33%. Водородната клетка също има кпд около 50% или общо 16%. Къде е Киро на кирия?

    Коментиран от #10

  • 9 Също бих добавил

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    леенето под налягане и вариаторната скоростна кутия, а според мен най- великото българско откритие е това как харчим 2000лв. месечно, когато изкарваме по- 1000лв.!!!
  • 10 E da

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "pbdan":

    Ама ако тези слънчеви киловати са ти безплатни през лятото?

    Коментиран от #11, #15

  • 11 То слънцето е без пари

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "E da":

    Но панелите не са безплатни! За едно и също количество използвана енергия, ако ще я съхраняваш през водород, ще ти трябват два пъти повече фотоволтаични панели, отколкото ако съхраняваш електроенергията в батерии.

    Ако вместо тази система си вземеш три батерии на Тесла, първо системата ще ти излезе по-евтино, второ батерията на Тесла се свързва директно към панелите и не ти трябва инвертор, който също струва пари, и трето, вместо 5 киловата еднофазно, може да имаш 21 kW трифазно захранване, чрез което да си зареждаш бързо електромобила, като ще имаш същите 43 киловатчаса капацитет.

    На този етап не виждам нито технически, нито икономически предимства на тази система.
  • 12 Dynamo

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стига писахте":

    Точно така е!
  • 13 Напълно вярно

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стига писахте":

    Препоръчвам на "патриотите" да попрочетат тук-там по историята на компютъра, може и по история на математиката - и ще видят, че въпросният Джон е толкова българин, колкото Джон е Иван, и че този Джон има място в историята на компютъра, но нито е негов откривател, нито поставящ нова страница в това развитие. А що се отнася за чушкопека - всяко нещо, което облекчава и оптимизира кухненската работа, е позитивно. Опитът за ирония по тази тема е неуспешен.
  • 14 Винаги има

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Водородът никога няма да е конкуренция":

    НАЧАЛО - и това начало не е резултат с най-високи показатели /елементарна справка - какъв е КПД на парната машина в началото на нейната биография - докъде стига...? Така че опитът за омаловажаване на този факт е несъстоятелен.

    Коментиран от #16

  • 15 pbdan

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "E da":

    Само Слънцето свети безплатно и то през деня. Всичко останало струва пари и изисква поддръжка.
  • 16 Това не е началото, а края

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Винаги има":

    Нали затова ти разправям, че водорода няма бъдеще.

    Началото на водородните технологии е много преди изобретяването на литиево-йонната батерия. И ако това е само началото за батериите - 90%, представи си крайният резултат?

    Докато при водорода това е почти теоретичния максимум. ТЕОРЕТИЧЕН! Повече няма накъде. При батериите, теоретичния максимум е 99,97 и вече е постигнат при зареждане/разреждане с една десета от капацитета, когато няма топлинни загуби и нужда от активно охлаждане, което изяжда тези 10%, за да върти вентилаторите и помпите на течното охлаждане. По-добрите батерии няма да имат нужда от охлаждане.
  • 17 pbdan

    3 0 Отговор
    Още по съветско време съм гледал в "Техника молодежи" АЕЦ произвеждаща течен водород и водородопровод с монтирани вътре в него сръхпроводници за беззагубно пренасяне на електроенергия. Мечти! Един бармалей с ръчна граната може да направи огромни пакости.

    Коментиран от #18

  • 18 За теб мечта

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "pbdan":

    За други реалност! Защо са ти свръхпроводници, като с обикновени проводници един правотоков далекопровод със свръхвисоко напрежение има около 3% загуби на 1000 км разстояние.
  • 19 До Дедо Ви

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    Дедко, бъркаш! Не е от гърците, а от арабите, заедно с религията и останалата кулинария.