Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 11:27 8 990 183

Камионът на Tesla ще е само с 480 км пробег

  • тесла-
  • камион-
  • tesla

Базовият модел ще се предлага с 500 кВч батерия

Камионът на Tesla ще е само с 480 км пробег - 1
Снимка: Tesla

След като вчера стана ясно, че Tesla Roadster ще може да лети или поне това твърди Илон Мъск, днес ще ви разкрием малко повече подробности относно батерията на влекача на Tesla. В същото интервю в което шефът на американската компания разкри подробности за следващите модели коли, той не пропусна да спомене и най-голямото от всички превозни средства на компанията, което се движи по пътя.

Най-малката батерия, която ще се предлага за електрическия влекач ще е с големина от около 500 кВч, като тя ще бъде достатъчна за около 480 км пробег. Цената на базовия камион ще е 150 хиляди долара според сайта на Tesla, а ако искате да закупите модел с 800 км пробег и съответно по-голяма батерия ще трябва да се бръкнете още 30 хиляди отгоре.

Всичко по камиона вече е почти завършено и той трябва да влезе в производство още в края на тази година, като от американската компания смятат да произведат 2500 бройки до края на 2021 г. Има голяма вероятност това да е и първото напълно автономно возило на марката, но това ще бъде напълно сигурно когато първите бройки достигнат до купувачите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тесла са в пелените още!

    27 33 Отговор
    Влезте в YouTube и гледайте за новия руски ТИР от КАМАЗ. След като му свърши нафтата може да кара 200 километра на акумулатори !! По комфортен е от Майбах Мерцедес ! Само пералня няма вътре..Направен е от свръх олекотени материали

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Пак кликбейт заглавие

    53 4 Отговор
    Заглавието е

    "Камионът на Tesla ще е само с 480км пробег"

    , а в статията пише точно обратното:

    "Най-малката батерия, която ще се предлага за електрическия влекач ще е с големина от около 500кВч, като тя ще бъде достатъчна за около 480км пробег."

    Поправете ме ако греша, но в този случай заглавието не трябваше ли да бъде:

    Камионът на Tesla ще е с МИНИМУМ 480км пробег.
  • 3 Сарая

    24 12 Отговор

    До коментар #1 от "Тесла са в пелените още!":

    Ами пусни ни линк да видим бе ахмачо !
    Или пак сънуваш ...
  • 4 жоро

    27 15 Отговор

    До коментар #1 от "Тесла са в пелените още!":

    Да и отзад се вози Путин и ти прави кафе. Сменете си дилъра щото явно ви продава ментета.
  • 5 Глупава статия

    24 8 Отговор
    Кое ще е само с 480 километра пробег? Всъщност Мъск каза, че евтиния камион всъщност ще е само с 500 кВч батерия, с която да изминава 480 километра. Което всъщност изненадва всички, че е постигнат много нисък разход! Всички са очаквали, че батерията с която да се взимат тези километри, ще е поне 600 кВч, а те го постигат с 500! Та всъщност, тук описаната "лоша" новина всъщност е добра!

    Коментиран от #69

  • 6 Ти да видиш!

    28 5 Отговор
    Всички очакваха, камионът да харчи по киловатчас на миля, което ще рече че трябваше да има 800 кв часа батерия за 500 км пробег и над 1000 кв часа батерия за 800 км пробег.

    Това би означавало 14 лв за 100 километра пробег на вътрешни курсове, ако батерията се зарежда през нощта в склада. Това дори при сегашните ниски цени на дизела, е равносилно на 6 литра дизел на 100 километра. Че то по-евтино да си джиткам с камион 40 тона, отколкото с лекия ми автомобил!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Сметка за дневна тарифа

    28 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ти да видиш!":

    Дори през деня, при 25 стотинки за киловатчас, 100 км отиват на 25 лв, което е поне два пъти по-евтино от дизелов камион.

    Ако камионът минава по 200 хиляди километра годишно, ще се нуждае от 60 тона нафта, които струват над 100 хиляди лв.

    Ако зарежда на нощна, ще му струва 28000лв, а на дневна 50 000лв.

    Ако сте собственик на такъв бизнес, кой камион ще изберете?

    Коментиран от #8, #12, #19

  • 8 12345

    9 18 Отговор

    До коментар #7 от "Сметка за дневна тарифа":

    По добре камион на метан. С метан е два пъти по евтино от на дизел.
  • 9 12345

    18 25 Отговор
    Тези дни Илончо пак яко е пафкал. Роудстъра щял да лети, Семито скоро ще се произвежда. Голям смях. Важното е балона да се надува

    Коментиран от #11

  • 10 ДВГ

    22 13 Отговор

    До коментар #6 от "Ти да видиш!":

    Защо все смяташ за вътрешни курсове и зареждане само на нощна?Сметни курс от Чикаго до Лос Анджелис,Париж до Истанбул.С пълна батерия ще изминеш 480 км за 6-7 часа.После ще чакаш поне 10 часа на 50кв зарядна за да заредиш.Излиза шофора да кара 6-7 часа и да почива минимум 10 часа!Това не е работа а курорт.С нормален камион камион ще пристигна по-бързо и ще ми излезе по евтино.

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Мммммм

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "12345":

    А ако направи това, което е казал, какво ще направиш? Защото е направил много невъзможни неща, но все има хора, които продължават да не вярват!
  • 12 Turbo

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сметка за дневна тарифа":

    Я сметни зареждане в Европа на цена 0,60 евро на бърза зарядна станция.Не може да ми смяташ зареждане на камион на нощна тарифа,защото ще ти трябват доста нощи да заредиш 500 квч батерия от нормален контакт за да ти е евтино.

    Коментиран от #14

  • 13 Хихи

    17 7 Отговор

    До коментар #10 от "ДВГ":

    Този камион, няма да се зарежда на 50 кВ зарядни! Колите се зареждат с 250 кВ, ти пишеш за 50 кВ на камиона! Това тук е за камиона с малка батерия. Голямата ще изминава 800 км! Айде тираджиите да кажат, по колко часа имат право да карат и след това задължителна почивка! Че тук разбрахме, че има шофьори на коли които даже не спират да зареждат и с дизел, че нямат време за зареждане, трябва да доставят стоката! Карат 30 часа в денонощието!
  • 14 Не не

    12 6 Отговор

    До коментар #12 от "Turbo":

    Цената на бързите зарядни на Тесла в Европа за коли е 0.30 евро! За камионите, цената може да е по-ниска! Все пак зарядните са на Тесла и никой не може да им определя на какви цени, ще си продават тока! Така, че даже може и да е без пари!

    Коментиран от #21

  • 15 pbdan

    17 8 Отговор
    Не си мислете, че цената на киловатчаса ще е като сегашната. Батерия 500кВтч се зарежда от 22кВт трифазна АС за 25 часа, да не говорим за монофазно зарядно 7кВт. Явно ще се зарежда от поне 100кВт ДС за 5 часа, а там цената на тока е около 50ст/кВтч. Не смесвайте цената на тока за бита определена от КЕВР с цената на промишлената еленергия и съответните данъци и печалба. А, нашата любима държава може и акциз да сложи на мощните ДС зарядни както на петрол, тютюн и алкохол. При масовост на елколите петролната империя е достатъчно да пусне нефтопродуктите на 2-3 по-ниска цена.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 А ти защо смяташ без кръчмар

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "ДВГ":

    Този който ще прави дълги курсове, дали ще си купи камиона с най-късия пробег? Дали ще зарежда на 50 киловатови станции? Дали няма да се възползва от бързото зареждане на ниски цени предвидени за камионите на Тесла? Хайде питай кръчмаря за колко време става зареждането и на какви цени и пак смятай!
  • 17 Нещо бъркаш

    14 6 Отговор

    До коментар #15 от "pbdan":

    ЕС няма да позволи нефтопродуктите да излизат по-евтино от тока! Не разбрахте ли, че вече е решено да се минава на ток? Коли и камиони с ДВГ, ще бъдат оскъпявани за да не бъдат изгодни пред електрически! Никой няма да ти намали нефтопродуктите за да са изгодни пред тока! Няма начин!

    Коментиран от #23

  • 18 Ох бабачко

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "pbdan":

    При тези цени които ги предвиждате, складовете ще изкарват повече пари от фотоволтаиците на покривите си, като зареждат камионите, които им доставят стоката, отколкото от основната си дейност.
  • 19 Порно

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Сметка за дневна тарифа":

    Я обясни как ще заредиш 500 квч на нощна тарифа ? Ще пуснеш кабел от панелката ? Индустриалните потребители са на свободния пазар, и на различни от битови тарифи , разбирай по високи. То ако гаража ти е в блок , у нас нямаш нощна тарифа , само ако гаража ти е в къща може да имаш ток по нощна тарифа.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Хихи

    4 10 Отговор

    До коментар #19 от "Порно":

    А ако батериите са 2 отделни и се зареждат от два контакта едновременно? Или повече контакти едновременно? Защо трябва да е от един? Значи зареждаш 2 батерии по 250 кВч от два различни източника, нали? Е времето ти става наполовина! Ако са 4 контакта, времето става 4 пъти по-бързо!
  • 21 Turbo

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Не не":

    Няма безплатно нещо.Може тока да е безплатен с рекламна цел за месец.Само сиренето в капана за мишки е безплатно.Виж статията за Швеция.При недостиг цената на тока скача двойно.

    Коментиран от #24

  • 22 Хихи

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Порно":

    А и нещо явно не схващаш! Батерията като е 500 кВч, не означава че ще спреш тока на целия квартал! Може би, можеш да си я зареждаш и от домашния контакт, но ще отнеме няколко дни да зареди! Така, че смесваш неща, които не са ти ясни!

    Коментиран от #27

  • 23 pbdan

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Нещо бъркаш":

    Със закони и директиви може и да стане така, но обясни го на държавите от ОПЕК. Сега 2/3 от петрола се изгаря, а той ще продължи да се добива за да се произвежда битум за пътища, машинни масла, пластмаси, керосин за авиацията и в един момент бензина и нафтата ще станат странични продукти и оттам ще поевтинеят. Петролната мафия е много силна и ЕС неможе се оправи с нея. Арабите например само с това се изхранват.

    Коментиран от #26

  • 24 Не не

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Turbo":

    Така е, но питай собствениците на Тесла в Швеция които са купили с безплатно зареждане до живот, дали Мъск им взима пари за зареждане, макар че цената в момента е двойна?

    Коментиран от #29

  • 25 Дизела

    10 8 Отговор
    Камион с кабел,паркинг и зарядна с хотел?Ще пристигнеш чак наесен хахахаха хахахахаха Предпочитам дизелов камион Мерцедес карал съм такъв перфектен е.

    Коментиран от #74

  • 26 Не не

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "pbdan":

    Арабите се ориентират към тока, защото разбраха че натам отиват нещата! Фотоволтаични паркове и инвестират в компании, за зелена енергия! Светът върви натам!

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Порно

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хихи":

    Ти не схващаш. Няма начин да заредиш този камион по битова тарифа. А при цените на индустриалния ток сметката за сравнение с дизела не излиза.
  • 28 pbdan

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "Не не":

    Ще чакаме тогава някой танкер с ток от Саудитска Арабия или от Либия (нали са до Сахара, слънце много;).

    Коментиран от #36

  • 29 Turbo

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Не не":

    Ехооо ,тока не достига в Швеция!Като си платил нещо дето го няма как ще караш?За режим на тока да си чувал?Не си включвайте прахосмукачните,защото ще има режим.

    Коментиран от #31

  • 30 ДВГ

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "Не не":

    Шведите и те са на еко ток и сега внасят от Полша ток от ТЕЦ и народа плаща на двойна цена.

    Коментиран от #33

  • 31 Не не

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Turbo":

    Не пиши глупости бе, пич! Тока не достига? Не означава това! Означава, че изразходват повече, от колкото произвеждат, което означава че трябва да внасят от съседни държави! Никой няма да им спира тока! Да си чул да са на режим? Но естествено, не е приятно тока да е скъп, защото е лошо за икономиката, фабриките поемат големи разходи за ток! Това се има предвид, а не че тока ще спре! Но Тесла зарежда без пари, на тези които са без пари!

    Коментиран от #35, #38

  • 32 Хемус

    6 7 Отговор
    С тия батерии 12 + тона зимата "Проходът на Републиката" успех!Или лятото Троян-Кърнаре!По-вероятно е камионите да преминат изцяло на "метан"

    Коментиран от #40

  • 33 Не не

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "ДВГ":

    Да де. Случва се, защо? Не може ли? Нали все пак е ЕС? Какво като внасят? След студения период, ще продават!
  • 34 pbdan

    3 3 Отговор
    Представям си следното. В Саудитска Арабия имапостроени много фотоволтаици. Електротанкер с 100 000 тона батерии стои на пристанището и ги зарежда. 5 кг от батерията е 1кВтч. Целият танкер ще поеме 20 000 000кВтч и акостира на доганското пристанище във Варна до ТЕЦ "Варна", където са монтирани съответните инвертори. Оттам в Енергийния пръстен на страната и в елколите накрая.

    Коментиран от #39

  • 35 Turbo

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Не не":

    Ти плати 100 000 $ за Тесла пък нека зареждането да ти бъде без пари!

    Коментиран от #37

  • 36 Не не

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "pbdan":

    А когато направят, какво ще направиш? Очаквал! Ми ще направят! Така чакахте и ракети един ден да направели на ток! Е, новината отпреди няколко дни, за руснаците които тестват ракетен двигател на ток! Има доста много направени фериботи на ток! Танкерите, най-вероятно на водород! Което също е с ел. мотори!

    Коментиран от #42

  • 37 Не не

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "Turbo":

    Аха! А от Мерцедес, да не ти пълнят резервоара, като цената има и двойна на тази? А тези Тесли, които са с безплатно зареждане, вече остаряха, така че вече можеш да си купиш и за 30 хиляди евро че и по-малко, такава с безплатно зареждане до живот!
  • 38 И ти не си разбрал

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Не не":

    Ти си на моя страна, но се ядосвам Как пък някой не разбра статията за Швеция. Проблемът там не е ниското производство на ток от възобновяеми източници. Точно обратното е. В северната част на страната се произвежда много по-голямо количество електроенергия, отколкото се използва и там цените са ниски. В същото време, южната част на страната има повече консумация, отколкото производство в определени часове от денонощието, но капацитетът на далекопроводите не позволява ползването на енергия от северната част на страната и трябва да внасят скъп ток в определени часове. Точно за тези определени часове, молят гражданите да не включват прахосмукачките, а да изметат един-два часа по-късно. Ти ако знаеш, че в 18:00 вечерта като всички се прибират, киловатчас струва левче, а през нощта е 10 стотинки, за колко часа ще си настроиш зареждането на батерията?

    Коментиран от #41

  • 39 Ееееее

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "pbdan":

    Пич, не мислете, че ще ви се спука някоя вена на главата! Незнам дали си чел, че една от идеите на Германия е направят фотоволтаичен парк в Африка, за производство на водород и с тръба да захранва Германия с водород, като площта на фотоволтаичния парк, беше огромна!

    Коментиран от #43

  • 40 Карал ли си на метан?

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "Хемус":

    Дори лек автомобил, фабричен метан е абсолютен смъртник в сравнение с дизеловия модел и изпреварването с него е бавно и опасно. Хайде сега си представи натоварен ТИР на метан!

    В същото време, камионът на Тесла с 40 тона на бира за 20 секунди до 100. Поддържа 90 километра в час при 10% наклон, което е невъзможно дори за най-мощните дизелови камиони.
  • 41 Така е

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "И ти не си разбрал":

    Това го четох и аз. Така е! Нямат далекопроводи от север на юг, за това се налага да внасят от други държави!
  • 42 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Не не":

    Аз съм го описал по-горе приятелю. 20ГВтч от един танкер при 8000ГВтч от единия реактор на АЕЦ "Козлодуй" за 1 година. Т.е. трябват ни 400 такива танкера годишно на реактор.

    Коментиран от #50

  • 43 pbdan

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ееееее":

    Всичко е въжможно, но дали ще е икономически изгодно, а и технически? Водородът се оказва много костелив орех:
    1. Eнeргиятa пoлучeнa при изгaрянeтo нa вoдoрoдa e 3 пъти пo-мaлкo oт eлeнeргиятa зa пoлучaвaнeтo му. 2. Изгaрянeтo нa вoдoрoдa c oкиcлитeл въздух e cъпрoвoдeнo c oтдeлянe нa мнoгo пo-врeднитe aзoтни oкиcи oтколкото е CO2. 3. Aкo ce изгaря c киcлoрoдa oт eлeктрoлизaтa, тoвa cтaвa при 3000 грaдуca и гoрeлкaтa трябвa дa e кaтo coплoтo нa кocмичecкa рaкeтa cъc cъoтвeтнитe тeхнoлoгии. 4. Вoдoрoдът e взривooпaceн cмeceн c въздухa при пoчти вcякaквo cъoтнoшeниe. 5. Прeминaвa прeз пoчти вcички мeтaли пoрaди мaлкaтa cи мoлeкулa. Нe cтaвa зa гoривo в ДВГ(рaзтoпявa гo и имa aзoтни oкиcи). Рaнo e зa вoдoрoдa!!!

    Коментиран от #45

  • 44 Вариант

    8 0 Отговор
    Единствен вариант за камионите е станции с акумулатори, спираш, качват с мотокара заредена батерия и продължаваш. Другото е загуба на време и най-вече пари.

    Коментиран от #46, #51

  • 45 Ееееее

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "pbdan":

    Имаха предвид да го ползват в техните електрически централи, а също и за камиони например на водород или коли! Камиони на водород (с водородни клетки, не ДВГ) вече има!

    Коментиран от #48

  • 46 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Вариант":

    Може би с електрокара, не бива все пак за мотокари да се говори.

    Коментиран от #47

  • 47 Може

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "pbdan":

    Става и така, на времето в Кремиковци имаше само електрокари по цеховете, сега по заводите са газкари в най-добрия случай, по евтино е
  • 48 pbdan

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ееееее":

    И там има големи проблеми,"Тойота" колко се мъчи. КПД-то на водородната клетка е около 50% и се използват скъпи благородни метали за катализатори. Животът на клетката отговаря на 100-150 хил.км. пробег. Водородът се съхранява под 700атм. налягане и има вече 2 гръмнали водородостанции. А за политика да не говорим. Американците скачат за СП-2, а ще допуснат Либия да направи водородопровод до Германия през половин Европа?! Кой ще им купува втечнения газ?
  • 49 Антиелектрици, да си поговорим с цифри!

    2 4 Отговор
    Нека да говорим за истинските цифри, които Тесла представи още преди три години, за старите батерии. Вероятно цифрите вече ще са подобрени.

    840 км с едно зареждане със скорост 100 километра в час и 40 тона, а иначе повече.
    640 км пробег за 30-минутно зареждане
    100 километра в час, при 5-процентен баир , което е 50% по-бързо от най-добрия дизелов автомобил, тоест на всеки час шофиране по баир, пести 30 минути.

    Гаранция на двигателите милион мили без обслужване, като дори два от четирите двигателя да откажат, все още ще е по-бърз и мощен от повечето дизелови камиони. Спирачките са вечни!

    И понеже ще си произвеждат тока сами, могат да гарантират цените за години напред, която е 7 цента за киловатчас.

    Значи за 30 минути, зареждаш за 640 километра и плащаш 45 долара, които са 72 лева.

  • 50 Ти нормален ли си? Ток с танкери?

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "pbdan":

    Кой кара ток с танкери? Един правотоков далекопровод, ще зарежда всичките камиони в Европа само с част от капацитета си, а останалата енергия ще се ползва за други нужди, като доставя тока за части от секундата.

    Друга тъпа идея ще споделиш ли? Ток в буркани? В газови бутилки? Да го возим със самолета?

    Коментиран от #52

  • 51 Хайде и този с вариант?

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Вариант":

    А какво не ти харесва варианта, в който докато си почиваш за 30 минути веднъж на шест седем часа шофиране по магистрала, да зареждаш камиона и да продължаваш за следващите шест-седем часа?

    Всъщност дори и този вариант отпада, защото всеки камион има тахограф и не можеш да тръгнеш след 30 минути дори да искаш, следователно въобще няма да се налага да чакаш камиона да се зарежда, а на камиона ще му се налага да те чака да си почиваш.

    Коментиран от #54, #63

  • 52 pbdan

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ти нормален ли си? Ток с танкери?":

    Не знам на кого отговарям, пишеш се с част от текста, но будалкам "не не", че арабите се ориентирали към фотоволтаиците, а немците щели да внасят водород от фотоволтаици в Африка. Доразвих им идеите с електротанкера и нека сметнат колко танкера са необходими да заместят АЕЦ "козлодуй" - 800 годишно. А за правотоковия далекопровод дай си идеята на шведите.

    Коментиран от #53, #64

  • 53 Не не

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "pbdan":

    Арабите, не само строят фотоволтаични паркове! Те имат пари и инвестират в зелена енергия! Незнам дали разбираш, че като имат пари, фондовете им инвестират в такива акции! А това за водорода в Германия, прочети в Гугъл!

    Коментиран от #55

  • 54 Не става

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Хайде и този с вариант?":

    За 30 минути не можеш да заредиш батерия 500 киловата. За няколко часа става.

    Коментиран от #58

  • 55 pbdan

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "Не не":

    Парите ги имат от нефта, а инвестират в зелена енергия защото знаят, че нефта рано или късно ще свърши и няма какво да продават. Тоест пестят да не го горят, а да го продават. Не са се замислили да спасяват климата. За водорода прочети ми 43 и 48 пост.

    Коментиран от #57

  • 56 Анонимен

    5 3 Отговор
    Много футуристи се подвизават в този сайт . Само да измисли нещо свети Илон и започвате да редите псалми как едва ли не от утре всички ще сте с летящия му роудстъра. Ако не е съгласуваната в целия свят атака срещу абсолютно невинния CO2 нито щеше да има електромобили , нито фотоволтаици или ветрогенератори. Това което не разбирате е че всички тези "спасители на човечеството" са откровен продукт на планова икономика . Да , да - точно такава като в социализма където в политбюро се взимаше решение какво ще се произвежда . Сега това политбюро се нарича Европейска комисия . Основния признак на глупостта е да правиш едно и също нещо а да очакваш различен резултат . Зеления социализъм които с пламнали очи пропагандирате ще завърши като червеното си другарче . Само че ще разбие съдбите на още много милиони , не си правете илюзии че вие няма да сте засегнати .

    Коментиран от #59

  • 57 Съгласен

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "pbdan":

    Каквото и да говорят, става въпрос за пари
  • 58 Хайде още един неверник

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Не става":

    Тъй ракетите не можеха да се върнат на земята и да кацнат за повторно използване, нали?

    След като са обявили 30 минути време за зареждане на 640 км, значи е възможно. Забележи че говорим не за 500кв часа а за около 700 киловатчаса за 30 минути!
  • 59 Любопитен

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Анонимен":

    Ако един електромобил е по-евтин от автомобил с ДВГ и има достатъчно зарядни станции, ще ми кажеш ли някаква причина, заради която 90% от хората няма да изберат електромобил?

    Ако може да ни е по-чисто на по-ниска цена, защо трябва да е мръсно на по-висока цена?

    Коментиран от #132

  • 60 Гошко

    7 3 Отговор
    Мъск пак разжужа кошера, браво на него! Кой каквото ще да мисли, прави или казва, но електрореволюцията вече е тук. Ама това, че бай Пенко от Люлин 2 не можел да си зарежда колата, че живеел на 14-тия етаж, па и ток от мазето не можел да си пусне - на никой не му пука. Не знам защо водите излишни спорове тук, при положение, че сме една шепа хора, с мижава икономика, не произвеждаме нищо високотехнологично, а само ползваме благинките, измислени от други народи, няма смисъл. Всички българи сме половин китайски град народ - за какво се спори? Бъдещето ще е тук без значение кой от нас какво бил искал... Ма тока бил скъп-евтин, че дизела бла-бла-бла, абе живейте си живота и не се препирайте. Всеки да ползва това гориво, което му е изгодно и да не убеждава другите колко е прав. Колкото сме хората, толкова са и мненията. А дали и кой ще бъде прав ще се разбере съвсем скоро, не, че има голямо значение. Бизнесът си знае интереса и ще си направи добре сметката, това важи и за всички нас като обикновени потребители...
  • 61 Клипа

    0 1 Отговор
    Ето отново , че надали някой ще погледне 49 коментар който беше писан преди половин час, но чак сега одобриха

  • 62 Антиелектрици, да си поговорим с цифри!

    1 3 Отговор
    И текста на 49-ти пост
    Че докато го одобрят, надали сте го прочелиНека да говорим за истинските цифри, които Тесла представи още преди три години, за старите батерии. Вероятно цифрите вече ще са подобрени. 840 км с едно зареждане със скорост 100 километра в час и 40 тона, а иначе повече. 640 км пробег за 30-минутно зареждане 100 километра в час, при 5-процентен баир , което е 50% по-бързо от най-добрия дизелов автомобил, тоест на всеки час шофиране по баир, пести 30 минути. Гаранция на двигателите милион мили без обслужване, като дори два от четирите двигателя да откажат, все още ще е по-бърз и мощен от повечето дизелови камиони. Спирачките са вечни! И понеже ще си произвеждат тока сами, могат да гарантират цените за години напред, която е 7 цента за киловатчас. Значи за 30 минути, зареждаш за 640 километра и плащаш 45 долара, които са 72 лева

    Коментиран от #66

  • 63 ДВГ

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Хайде и този с вариант?":

    За да заредиш 500квч батерия за 30 минути ти трябва 1мв енергия.На всяка зарядна трябва да има ядрен реактор или ТЕЦ.

    Коментиран от #65, #181

  • 64 Шведите да не са тъпи

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "pbdan":

    Правотоков далекопровод се строи само за пренасяне на електроенергия на хиляди километри, защото загубите са само около 3% на 1000 километра, но преобразуването от прав в променлив ток и обратно става с много скъпи и сложни съоръжения в двата на линията. За рамките на страната, много по-логично е да си ползват старите изпитани променливотокови далекопроводи, защото могат да си ги разклоняват колкото си искат чрез най-обикновен трансформатор.

    Толкова тъпи идеи даде, но нищо не каза за елементарната за реализация идея, камионите да се зареждат по време на товаренето и разтоварването от фотоволтаици на покрива на складовете! Това ще е най-разпространеното решение, което не изисква разширяване на електропреносната система, а напротив. Ще и увеличи капацитета, без скъпи инвестиции за пренос и разпределение и ще разтовари съществуващите далекопроводи.

    Коментиран от #67, #68

  • 65 Ти не ги ли научи тези мега и гига?

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "ДВГ":

    Още ли не си разбрал, че АЕЦ Козлодуй не е с мощност 2 мегавата, а е 2100 мегавата? Хайде научи неща които се учат в 10 клас и тогава идвай да спориш с батковците!
  • 66 ДВГ

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "Антиелектрици, да си поговорим с цифри!":

    При 700квч батерия за 30 минути ще ти трябват 1,4 Мв енергия.На паркинг за 588 камиона ти трябват 1 000 Мв мощност като 5 или 6 реактор в Козлодуй.На всеки паркинг реактор.Колко милиарда струваше един реактор?

    Коментиран от #70

  • 67 pbdan

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Шведите да не са тъпи":

    Благодаря ти, че ме подсети за променливотоковите трифазни енергийни пръстени. А идеята да зареждат тировете от фотоволтаици на покривите на складовете с каква мощност ще става. Един друг(може би ти) говори за 30 мин. 700кВтч заряд т.е. 1,4 МВт ДС устройство - само за един камион. Трябват на Гинка Върбакова фотоволтаиците от 35МВт. Понаучи и за коронния разряд при високоволтовите постояннотокови далекопроводи и загубите при преобразуване.
  • 68 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Шведите да не са тъпи":

    Колко площ ще ти трябва за фотоволтаици?При площ от 1,7 кв.м. и 250 вата за панел ще ти трябват 11 200 панела с площ 19 040 кв.м. и ще произведат 2,8Мвтч или 1,4 Мвч за 30 минути. Панелите ще работят ако има слънце.Това е за един камион.Колко пари ще струва?

    Коментиран от #75

  • 69 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Глупава статия":

    Ама да им обясним защо е добра новина !!! Това , че 100 квтч на 100 км разход е някакви си 7 долара при гарантираната цена от 7 цента на суперчарджър е само началото !! Ако вземеш предвид обаче , че сегашната енергийна плътност на батериите на Тесла е около 300 втч на килограм , значи 500 квт батерия ще тежи смешните 1700 кг !!! Тоест по-малко от дизелов двигател за такъв камион !! И като добавиш и двигателите , които са от Модел 3 и са вградени в задните мостове и кабината от композитни материали е сигурно , че Тесла Семи ще тежи ПО-МАЛКО от дизелов влекач , при това двуосен , а той е триосен !!! Което пък значи само едно , ПО-ГОЛЯМ полезен товар от същия дизелов влекач !! А честито !

    Коментиран от #73

  • 70 ДВГ

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "ДВГ":

    1,4 Мвчаса енергия в пост 66.
  • 71 kjl

    0 3 Отговор
    Сега трябва да се изчисли, колко се замърсява околната среда само при производството на тази батерия и ако се наложи, компанията да плаща въглеродните емисии свързани с това. Иначе е "еколкогично" колкото е екологична Фукушима след голямо земетресение.
  • 72 Къде е този паркинг?

    2 2 Отговор
    Къде казваш е този паркинг, на който за денонощие преминават 28 224 тира да зареждат? Абе вие като кажете някое число, наистина ли мислите че има толкова тъпи хора които да ви повярват?

    Коментиран от #76

  • 73 Turbo

    4 3 Отговор

    До коментар #69 от "гост":

    Цена от 7 цента съществува само във мечтите ти тесларски.На свободният пазар цените уж щяха да падат.Само дето стана точно обратното вървят нагоре.Акциза за сега е малък, очаквай цена на акциза равна на цената на тока,както е при горивата.Стойността на Акциз + ДДС е повече от цената на горивата.Очаквай цена на тока около 60 евроцента съвсем скоро,след като затворят ТЕЦ и АЕЦ в Европа.Много ще ти е евтино,но затова ще е ЕКО.Честито.

    Коментиран от #77

  • 74 винкел

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дизела":

    Петрола рано или късно ще свърши.В момента добива е по-скъп цената няма да пада ще расте.От фото волтаиците може да се добива по-евтин ток. Имам ел.велосипед и соларно зарядно,зарежда батерията за 4 часа абсолютно безплатно. Бъдещето идва-неизбежно е.
  • 75 Вярно ли смяташ че сме толкова тъпи

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "Turbo":

    "Колко площ ще ти трябва за фотоволтаици?При площ от 1,7 кв.м. и 250 вата за панел ще ти трябват 11 200 панела с площ 19 040 кв.м. и ще произведат 2,8Мвтч или 1,4 Мвч за 30 минути. Панелите ще работят ако има слънце.Това е за един камион.Колко пари ще струва?"

    Това което си сметнал ще зарежда по четири камиона за час!

    За един камион са необходими само 5 хиляди квадратни метра, което е хале с размери 20 на 25 м, което е средна по размер клетка от склад.

    Тоест за 30 минути, докато разтоварят/натоварят камиона на рампата на склада, камиона ще е зареден за 640 км с пълен товар при 100 километра в час. Къде точно ще го закараш в България този товар, като дори в Щатите, над 80% от товарите се превозват до 400 км?

    Коментиран от #78, #83, #120

  • 76 ДВГ

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Къде е този паркинг?":

    На половин час камионите ще се сменят след като заредят батериите.Няма да стоят 24 часа.Всъщност 1000 МВт:1,4=714 камиона.Ако ти не си виждал ТИР паркинг не може да ти се помогне.

    Коментиран от #79, #81, #82

  • 77 Май не схващаш иронията

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "Turbo":

    Цените на тока се вдигат, а на фотоволтаиците и на батериите падат.

    Цените се вдигат при повишено търсене и малко предлагане. Ако са високи, хората ще предпочитат сами да си произведат тока отколкото да го плащат, заедно с всички такси и акцизи, което ще намали търсенето на ток и съответно цената му. Вече няма вариант в който токът да поскъпва. Ще е скъп само през зимата и когато не пече слънце, което пък ще направи рентабилно ползването на батерии, което първоначално може да вдигне цената им, но при насищане на пазара, цените на батериите ще се сринат, което ще ги направи още по-рентабилни. Цените ще се колебаят като махало, но с всяко замахване на махалото, средните цени ще стават само по-ниски, но с с по-голяма амплитуда между най-високата и най-ниската цена. В крайна сметка годишно ще плащаме по-малко пари.

    В момента в един и същ момент, в северна Швеция цената на електроенергията е осем пъти по-ниска от тази в южна Швеция.
  • 78 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "Вярно ли смяташ че сме толкова тъпи":

    20х25=5000? Еми да.. не си от най - умните.

    Коментиран от #80

  • 79 Е именно де!

    1 3 Отговор

    До коментар #76 от "ДВГ":

    "При 700квч батерия за 30 минути ще ти трябват 1,4 Мв енергия.На паркинг за 588 камиона ти трябват 1 000 Мв мощност като 5 или 6 реактор в Козлодуй.На всеки паркинг реактор.Колко милиарда струваше един реактор?"

    24 часа по 588 камиона на половин час, прави 28 224 камиона преминаващи през паркинга за денонощие. Май някой се опитва да ни взима за боядисани канарчета? Къде е този паркинг? Сигурен съм че до някоя панелка в Люлин, а камионите ще трябва да пускат разклонители от осмия етаж.
  • 80 Моя грешка

    2 3 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    Така е, изпуснал съм едната нула. Ако някога през живота си си стъпвал в складове, ще знаеш че са на редици дълги стотина-двеста метра с широчина 25м.

    Рядко на цялата редица има дори два тира по едно и също време.
  • 81 Сега се загледах

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "ДВГ":

    Даже си се опитал да си поправиш грешката. По принцип не съм ти правил проверка защото цялата идея за толкова камиони е глупава:

    "На половин час камионите ще се сменят след като заредят батериите.Няма да стоят 24 часа.Всъщност 1000 МВт:1,4=714 камиона.Ако ти не си виждал ТИР паркинг не може да ти се помогне."

    По новите ти изчисления, камионите стават 34 285 за денонощие. Приятелю, ако опреш тези тирове броня в броня, ще направят опашка от София до Варна - общата им дължина ще е около 480 км. Все още ли си мислиш, че някой ще ти повярва? В цяла България няма регистрирани толкова тирове!

    Коментиран от #84

  • 82 Да приемем че си прав

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "ДВГ":

    Ако тези камиони вместо на ток, бяха дизелови, трябваше да заредят по 150 литра за да изминат 500 км и щяха да се нуждаят от 5 140 800 гориво за денонощието на стойност около 10 милиона лева.

    Ще сметнеш ли колко ще струва, ако са на ток? Ти си избери цената, за да не кажеш че те манипулирам!

    Коментиран от #87

  • 83 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #75 от "Вярно ли смяташ че сме толкова тъпи":

    Склад с размери 20 Х 25=500 кв.м. Един панел е 1,7кв.м. 500:1,7=294 броя панели
    294 Х250Вт=73,5 КВт. За 30 минути ще заредиш само 36,75 КВч в батерията.Може да се боядисаш в какъвто си искаш цвят КАНАРЧЕ.

    Коментиран от #86

  • 84 ДВГ

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Сега се загледах":

    Паркинга е с капацитет да речем 1000 камиона.На всеки половин час 714 заредени камиона ще потеглят,а 714 с нужда от зареждане ще спират, не вдяваш ли?Тогава ще ти трябва реактор за нуждите на паркинга.И сега има такива тир паркинги.

    Коментиран от #85, #88

  • 85 С какви размери е този паркинг

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "ДВГ":

    Да видим с колко фотоволтаици ще го покрием?

    Коментиран от #112

  • 86 Не е мъжкарско

    2 3 Отговор

    До коментар #83 от "Turbo":

    Да се подиграваш на някой, който вече си е признал и за грешката си и си я е поправил!

    Но не ме изненадваш!

    Коментиран от #89

  • 87 ДВГ

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Да приемем че си прав":

    714 камиона Х 150 литра=107 100 литра Х 2 лв=214 200 лева за гориво.Смятай си сам нататък.

    Коментиран от #91

  • 88 Ако не бяха на ток

    1 2 Отговор

    До коментар #84 от "ДВГ":

    Колко колонки за гориво трябваше да има, за да заредят 6 милиона литра нафта на денонощие, колко цистерни дизел трябва да доставят и на колко минути трябва да изсипват по една цистерна в резервоарите на бензиностанцията?

    137 088 литра всеки час от денонощието. 2300л всяка минута! Уау? Нямате равни в измишльотините!

    Коментиран от #90, #92

  • 89 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Не е мъжкарско":

    Канарчето ти го предложи!Всеки може да сбърка.Извинявам се!
  • 90 Упс, пак грешка

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Ако не бяха на ток":

    714 са за половин час, тоест горните цифри трябва да се умножат по две за да стане за час! 4,6 тона в минута!
  • 91 Ами то няма много за смятане

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "ДВГ":

    Това което си сметнал е за половин час, умножи го по 48, за да стане за денонощие. А и литрите няма да са 150, защото всъщност тока е сметнат за 640 а не за 500 км както първоначално се подведох. При 30 на сто, стават 192 литра.

    Та колко дизелови колонки ще успеят да обслужат по 1428 камиона на час?

    Коментиран от #93

  • 92 ДВГ

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "Ако не бяха на ток":

    Бъркаш в изчисленията.В Европа тировете са много повече от 714 и всеки зарежда по хилядите бензиностанции.Защо ги струпваш на един паркинг.Това е нужно само за електромобилите,заради времето за зареждане.

    Коментиран от #94

  • 93 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #91 от "Ами то няма много за смятане":

    Времето за напълването на резервоара на тир е много по-малко от зареждането на камиона на Тесла.Докато служителя зарежда нафта,шофьора може да похапне,тоалетна и да плати с карта.Камиона на Тесла ще зарежда минимум 2-3 часа.С 500 литра гориво и 30 л/100км ще измина над 1600 км с едно зареждане.Има тирове с 2 резервоара и 1000 л. гориво.

    Коментиран от #95, #97

  • 94 Ти бъркаш в изчисленията

    3 2 Отговор

    До коментар #92 от "ДВГ":

    Тировете така или иначе спират по паркингите и няма такива които да стоят само половин час.

    Освен на паркинга, на всеки максимум 2000 км, трябва да си изгубят половин час да висят по колонките на някоя бензиностанция, при положение че им тече време за работа на тахографа, а не време за почивка. Тоест бензиностанциите заемат излишно място и отнемат излишно време на шофьорите. Това не ти е баничарката да караш когато искаш и по колкото искаш. Часовете за шофиране са строго ограничени както за денонощие, така и за седмицата. През повечето време почиваш.

    Коментиран от #96

  • 95 Ти поне си бил тираджия

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "Дизела":

    За колко време се зареждат 1000 литра гориво?

    Можеш ли да го направиш, докато се водиш в почивка по тахограф? Не е ли по-логично, да хапваш в почивката, вместо да си опаткаш времето за шофиране?

    Коментиран от #101

  • 96 ДВГ

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Ти бъркаш в изчисленията":

    Тахографа работи само когато камиона е в движение Дизела ще потвърди.Шофьорите намират цаката на всичко,с един тахограф ли няма да се справят?Камионите зареждат на колонки с голям дебит 500 литра за 5 минути.Бях се объркал да спра на Тир колонка на Лукойл с лека кола.

    Коментиран от #98, #100

  • 97 Не ми се рови да търся

    0 3 Отговор

    До коментар #93 от "Дизела":

    Колко часа можеше да караш непрекъснато? Как беше за седмицата? Колко време караш колко почиваш?

    Коментиран от #99, #103

  • 98 Почти си прав

    0 4 Отговор

    До коментар #96 от "ДВГ":

    Само че има регламентирани почивки. Май беше 4 часа караш и трябва да починеш минимум час, като веднъж седмично имаш право да караш осем часа без прекъсване, но това са ми го обяснявали преди много години може и да бъркам. Въпросът е, че през този час почивка, нямаш право да преместиш камиона дори на един метър! На бензиностанцията се водеше нещо като сервизно обслужване, а имаше режим и за товарене и разтоварване, но нито едното не може да го правиш по време на почивка.
  • 99 Хухуху

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "Не ми се рови да търся":

    4.5 часа без почивка, до 9 часа на ден!

    Коментиран от #102

  • 100 Поне за едно си прав

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "ДВГ":

    Шофьорите не са толкова тъпи на колкото се правят. Ако има разлика в цената за киловатчас на 50 кв зарядно в сравнение с 1400 киловатовото, а то сигурност ще има драстична разлика, да не са луди да зареждат на скъпото зарядно, като за 12 часа, колкото им трае почивката, ще заредят на по-евтиното? Както виждаш, разходите при електрическите камиони могат да се променят двойно само "със силата на мисълта", при това напълно законно. Можеш ли да кажеш същото за дизеловите камиони?
  • 101 Дизела

    5 1 Отговор

    До коментар #95 от "Ти поне си бил тираджия":

    Преди 10 години.Сега съм дърт и не ми се пътува с месеци.Може да мина над 1000 км. за деня,но вечер си спя в леглото.Не съм засичал време за зареждане на 1000 л. може би 10-15 мин.Маркуча на колонката за камиони е по-дебел и пълни бързо.Зареждаш когато ти се наложи,гледаш цените пресмяташ до къде ще ти стигне нафтата.Ядеш,пикае и спиш сам си гласиш графика.Почивката ти отива във висене по границите.
  • 102 Благодаря

    3 3 Отговор

    До коментар #99 от "Хухуху":

    Значи в денонощието всеки тираджия има, 15 свободни часа, от които тукашните умници не могат да намерят 30 минути за да заредят? При ограничение от 90 км в час, максимумът който може да се измине за 9 часа в денонощието е 810 километра, но средната скорост обикновено е по-ниска. Камиона с голямата батерия изминава 1000 км с едно зареждане.

    Коментиран от #107

  • 103 Дизела

    3 0 Отговор

    До коментар #97 от "Не ми се рови да търся":

    Спрял съм да карам преди 10 г.Провери в нета сигурно има информация.Моята е стара и не е актуална.

    Коментиран от #104

  • 104 Хухуху

    2 3 Отговор

    До коментар #103 от "Дизела":

    Намерих, 4.5 часа, след това най-малко 45 минути почивка и пак 4.5 часа! Максимум 9 часа на ден! Мъска ги е гледал тези правила и знае, какъв камион с каква батерия да прави! На камиона не му трябва по-голяма, защото той почива и тогава може да зарежда!

    Коментиран от #105, #106

  • 105 Сега остава по-трудната част

    2 2 Отговор

    До коментар #104 от "Хухуху":

    Да се направят зарядни станции за камиони на подходящите места и на подходящите цени. Предполагам че първоначално ще спази обещанията за 7 цента за киловатчас за камионите, докато станат масови, а после ще вдигне цените.
  • 106 Дизела

    5 0 Отговор

    До коментар #104 от "Хухуху":

    Има транспортни фирми,които всеки камион е с двама шофьори.В кабината има легло.Единият шофьор почива,другия кара.Всички камиони превозващи бързоразвалящи стоки или стоки,за които се изисква срок за доставка са с двама шофьори.Кара се почти без спиране.

    Коментиран от #108

  • 107 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Благодаря":

    Ще заредиш,ако намериш къде.За 750 Квч батерия ти трябват най-малко 3-4 часа.

    Коментиран от #109

  • 108 Няма такъв вариант

    1 2 Отговор

    До коментар #106 от "Дизела":

    Така или иначе трябва да се спира, защото два шофьора по 9 часа, могат да шофират максимум 18 часа в денонощие и пак остават шест часа почивка. Няма как да карат постоянно, защото вторият шофьор няма право да спи докато първия шофира.

    Коментиран от #110

  • 109 Ти четеш ли въобще

    1 1 Отговор

    До коментар #107 от "Turbo":

    Камиона на Тесла може да зареди на фирменото зарядно 640 км за 30 минути. Да не мислиш че вече не са договорили точно къде ще се намират зарядните с първите които поръчаха няколко хиляди камиона вече? Доколкото знам, в складовите бази зарядните вече са инсталирани или поне договорени.

    Коментиран от #113

  • 110 Дизела

    1 2 Отговор

    До коментар #108 от "Няма такъв вариант":

    Щом казваш сигурно е така.Ти си тираджия с голям опит.Шофьорите могат да се сменят на 8 часа.Първият кара 8 ч, втория 8 ч,първия 8 ч и т.н.Кой те излъга,че не може да се спи в кабината?Кабините на такива камиони са като боксониера.Влиза се отзад откъм ремаркето и освен легло има кухненски бокс,мивка и хладилник.

    Коментиран от #111, #114

  • 111 Хухуху

    0 1 Отговор

    До коментар #110 от "Дизела":

    Не е 8 часа! В Европа не е! Написах, 4.5 часа до 9 часа на ден!

    Коментиран от #115

  • 112 Както и предположих

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "С какви размери е този паркинг":

    Паркинга отново е бил художествена измислица. Най-големия паркинг в България който намерих е на Капитан Андреево за 600 тира на площ 105 декара. Ако се покрие с фотоволтаици, мощността им ще е около 22 мегавата. Тоест зареждане за около 20 хиляди километра пробег на час. Ако една трета са електрически камиони, ще може да ги зарежда с по 100 километра на час слънцегреене. И това е само на този паркинг.

    По настоящите цени, 22 мегавата централа струва около 22 милиона заедно с всички кабели и инвертори. Годишният добив в Южна България е около 1400 киловатчаса на инсталиран киловатпик.

    22 мегавата централа годишно ще произведе 30 800 мегаватчаса електрическа енергия. Ако я продадат по 20 стотинки, годишните приходи ще са малко над 6 милиона лева. Ще си върне парите за по-малко от четири години, а следващите 20 години ще донесе на собствениците си 120 милиона лева. Дали излиза сметката?

    Както виждате, дори при такова печалбарство, всички страни печелят, защото и за камионите излиза три пъти по-евтино отколкото на дизел.

    Коментиран от #119

  • 113 Turbo

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "Ти четеш ли въобще":

    Може само ако намериш такава зарядна станция.Батерия 700 Квч за 30 минути ти трябва станция с 1,4 Мв мощност само за един камион, с построен ТЕЦ или АЕЦ за доставка на ток.

    Коментиран от #116

  • 114 И тираджията - художествена измислица

    4 1 Отговор

    До коментар #110 от "Дизела":

    Хайде питай някой истински тираджия, дали може да спи докато колегата му шофира? питай дали може да кара два пъти по осем часа в едно и също денонощие 7 дни в седмицата? Това да не ти е баничарката - художествена измислица?
  • 115 Дизела

    1 1 Отговор

    До коментар #111 от "Хухуху":

    За каране на две смени е 8 часа.Караш 8 часа и почиваш 8 часа,докато втория кара.Вдяна ли или ти е трудно?

    Коментиран от #117, #118

  • 116 Ти да видиш!

    4 0 Отговор

    До коментар #113 от "Turbo":

    Я сметни колко е общата мощ на наскоро отворената зарядна станция с 56 колонки по 250 киловата мощност всяка. Колко атомни централи трябва да има до нея според тебе? А тя за разлика от баничарката и тира на дизела не е художествена измислица, а работи вече няколко месеца!

    Хайде сметни колко тира могат да се заредят на нея едновременно? Дори при сегашните условия, пак ще вършат работа при регламентираните почивки. Пълното зареждане ще става за максимум четири часа, от 15 възможни в денонощието. Тоест само тази вече построена станция за леки автомобили, може да обслужва по 200 тира на денонощие
  • 117 Тоест?

    0 2 Отговор

    До коментар #115 от "Дизела":

    С други думи пак можеш да караш максимум 16 часа на денонощие и остават осем часа за зареждане? Правилно ли разбрах?

    Коментиран от #122

  • 118 Хухуху

    3 2 Отговор

    До коментар #115 от "Дизела":

    Преди малко четох правилата! Няма такова нещо! Напиши в Гугъл и чети!

    Коментиран от #121, #124

  • 119 Двг

    2 0 Отговор

    До коментар #112 от "Както и предположих":

    Аз ги изкарах 15,4МВт.Можеш да заредиш 15,4:1,4=11камиона.Ако са повече?Слънцегреенето е най-ефективно за производство на ток около 4 часа.През останалата част от деня фотоволтаиците не са ефективни.А през нощта как ще зареждаш?
  • 120 винкел

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Вярно ли смяташ че сме толкова тъпи":

    В Южна корея построиха магистрала 650км.като цялата е покрита с фотоволтаици и захранва зарядните станции по цялата магистрала.Тази площ над магистралата е огромна а и без това за друго не може да се използва.Колкото и голяма да е инвестицията ще се изплати и ще носи и печалба,без да говориме и за екология.

    Коментиран от #123

  • 121 Дизела

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "Хухуху":

    Нямам намерение да споря с тираджията Гугъл.
  • 122 Дизела

    2 3 Отговор

    До коментар #117 от "Тоест?":

    Ти едеот ли си или само се правиш?Смените са така.Първия кара 8 ч,втория спи.Втория кара 8 ч първия спи.Първия кара 8 ч.втория спи и стават 24 часа.

    Коментиран от #125, #137, #144

  • 123 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #120 от "винкел":

    Да си чувал за чистене на повърхността на фотоволтоиците?Кой ще се качва над магистралата?

    Коментиран от #135

  • 124 Дизела

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "Хухуху":

    Прочети "какво наистина представлява карането на двойка" даже и снимка има.
  • 125 С други думи

    2 2 Отговор

    До коментар #122 от "Дизела":

    Когато си сам караш 9 часа на денонощие, но когато си в тандем може да караш 16 часа на денонощие? По колко часа седмично може да кара един шофьор в тандем! Четири дена по 16 и три дена по осем, общо 88 часа? А другия шофьор 80 часа? Този път правилно ли разбрах?

    Коментиран от #126, #127

  • 126 Дизела

    2 2 Отговор

    До коментар #125 от "С други думи":

    Правиш се на глопав.
    1 денонощие 8 караш 8 почиваш 8 караш
    2 денонощие 8 почиваш 8 караш 8 почиваш
    Това е за последно!

    Коментиран от #128

  • 127 Дизела

    2 1 Отговор

    До коментар #125 от "С други думи":

    Този вариант е за бързо развалящи се стоки.За 2-3 денонощия трябва да си пристигнал,защото следва задължителна почивка на двамата водачи.Ще надвишиш седмичните разрешени часове.
    Другият вариант е 2Х4,5 часа на всеки от водачите и задължителна нощна почивка.Регламента се променя постоянно.Вдяна ли най-после?

    Коментиран от #129

  • 128 Е добре де

    0 2 Отговор

    До коментар #126 от "Дизела":

    Нали така сметнах, че четири дни в седмицата ( понеделник сряда петък неделя) караш два пъти по осем часа, с осем часа почивка между тях, а останалите три дена от седмицата караш само веднъж по осем часа. Общо 88 часа за седмицата. Така ли е? Ако не, колко часа седмично? Къде ми е грешката, за да казваш, че не съм разбрал?

    Коментиран от #130

  • 129 Ааааа, за половин час прочете

    2 2 Отговор

    До коментар #127 от "Дизела":

    И разбра какво питам за седмицата!
    Сега да видим дали ще схванеш, какво те питам за денонощието. Колко време максимално може да шофира един шофьор за денонощие? А двамата общо? Може ли за едно денонощие да шофираш два пъти по осем часа? Можеш ли дори веднъж да шофираш в денонощието осем часа непрекъснато, както твърдиш няколко пъти?

    Егати "специалистите" сте тук. Тираджия, който не знае какво е тахограф и за какво се ползва! Тираджия, ама друг път! Аз дори не съм се возил в ТИР, но от обща култура знам повече от тебе само от разговори с познати тираджии.

    Коментиран от #131

  • 130 Дизела

    2 0 Отговор

    До коментар #128 от "Е добре де":

    Седмичната норма е 48 ч.като може да се увеличи на 60 ч. за определен период.Като пресметнеш не трябва за 4 месеца да имаш повече от 48 часа средно на седмица.Преди поне беше така.Не може да караш 88 часа.
  • 131 Дизела

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "Ааааа, за половин час прочете":

    Раздели разрешените 60 часа седмично и ще разбереш колко часа може да караш дневно.Ти и за двамата шофьори спореше,но нещо се отказа.

    Коментиран от #134

  • 132 Размисли и страсти

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "Любопитен":

    Поне една причина на първо четене-ПРОБЕГА!!!
    С един резервоар нафта 1000км.....

    Коментиран от #133

  • 133 Дали е основателна причина

    1 3 Отговор

    До коментар #132 от "Размисли и страсти":

    И ти ли си от тези, които спират за една минута да пикаят в храстите, тръгват с осем сандвича, които ядат по време на движение и шофират по повече от 10 часа без да спират дори за десетина минути да се разтъпчат?

    Ей много Робокопи тук! Шофирането на 3000 км за денонощие с две спирания по пет минути за зареждане им е най-важния параметър за купуване на автомобил.

    Аз минавам по 1000 км на месец и знаеш ли колко ме бърка дали ще заредя веднъж или два пъти, а дори и веднъж седмично да е? Повече ме бърка, тези хиляда километра дали ще ми струват 24 лв за ток или 160 лв за бензин, при положение че цената на автомобила е една и съща. По-важното е да има бързи зарядни станции навсякъде, въпреки че тогава изминаването на 1000 километра ще струва 120 лв, при 60 стотинки за киловатчас, ако все пак ще пътувам надалече. Тогава годишните 15 хиляди километра ще ми струват 300 лв. 1000 километра на бързи зарядни станции и 14 хиляди километра от домашния контакт.

    Бензин - 2300лв за същия пробег, независимо дали ще зареждаш всяка седмица или веднъж месечно.

    Коментиран от #161

  • 134 Не съм се отказал

    1 2 Отговор

    До коментар #131 от "Дизела":

    Чакам отговора? Колко часа на денонощие могат да карат двамата заедно?

    Колко е задължителната почивка след това?

    Може ли вторият шофьор да спи по време на движение? На всички тези въпроси, всеки тираджия ще ти отговори и насън и няма да ме кара да смятам!

    За тази цел си има регламенти!

    Докато единият шофьор шофира, другия задължително трябва да е до него на седалката и се води на разположение. Никой професионален шофьор никога не може да се обърка, че може да кара осем часа без почивка! Никога не е имало такова правило. Не може да се сменяте през осем часа. Всичко което написа горе са пълни глупости!

    Коментиран от #140

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Втора и трета глупост

    0 2 Отговор
    "Правиш се на глопав. 1 денонощие 8 караш 8 почиваш 8 караш 2 денонощие 8 почиваш 8 караш 8 почиваш Това е за последно!"
    Втора глупост
    Не може да караш повече от 4,5 часа, без да направиш 45 минути почивка. Тоест няма как да изминете повече от 800 километра без да спрете поне за 45 минути, които ще стигнат за зареждане на още 800 километра.

    Трета глупост

    Не може да караш повече от 10 часа в денонощието по никакъв повод. А ти говориш за 16 часа шофиране!
  • 137 Първа глупост

    1 2 Отговор

    До коментар #122 от "Дизела":

    "Ти едеот ли си или само се правиш?Смените са така.Първия кара 8 ч,втория спи.Втория кара 8 ч първия спи.Първия кара 8 ч.втория спи и стават 24 часа."


    Едиот е този който си мисли, че може да спи по време на движение и това да се води почивка! По време на движение трябва да се вързан с обезопасителен колан, тоест трябва да си на седалката.
  • 138 Дизела

    3 0 Отговор
    В пост 103 пише- спрял съм с камионите преди повече от 10г. одъртях вече.Схемата със смените по 8 часа ти ги направих да се уплътнят 24 часа денонощие и да разбереш принципа на смените.След приемането ни в ЕС кои ще ти разреши да нарушаваш нормите.Нали твърдеше,че няма вариант за двама шофьори?Защо си промени мнението?По европейски изисквания караш 4,5 ч почиваш 4,5 ч караш 4,5 почиваш 4,5 ч караш 1 ч почиваш 1 час или общо може да караш 10 часа в денонощие и 60 ч седмично.Ако вторият водач не може да спи,защо в камиона има отделна кабина с легло?Втория шофьор каква ще прави, докато първия кара?Ще брой проститутките край пътя?Жена ти и децата не спят ли в колата докато караш?
    От моят град до Игуменица Гърция са над 1000 км. вземам ги за 12 часа.Тръгнах в 20 часа и в 8 ч сутринта бях на ферибота.Жената и децата проспаха целия път.Само на границата се събудиха за проверка.Аз съм спирал само за тоалетна ,кафе на ОМВ и гориво на Кулата.Следващият път смятам да ги държа будни,защото ти така си казал.
  • 139 Радо

    0 0 Отговор
    Илонката да направи и един летящ камион, кво толкова трудно има??
  • 140 ДВГ

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Не съм се отказал":

    Правилата за часовете за шофиране се сменят доста често..По форумите редовно си обменяме информация.Дизела ти е написал действащите в момента.Преди Европейския съюз всяка държава си имаше свой правила.Европа се мъчи да ограничи конкуренцията от българските превозвачи,като налага правила за шофиране в уж в полза на шофьора.А шофьора е за това там за да кара.Откъде я измисли тази забрана,втория шофьор да не може да спи?Кой ще го следи?
  • 141 Истински тираджия

    3 2 Отговор
    Не пишете неща които не разбирате. Не може да се кара повече от 4,5 часа без почивка, независимо дали караш в екип или самостоятелно. Максимум 10 часа на денонощие. При каране в екип, на 30 часа, задължително се почива 9 часа непрекъснато.

    Тоест пак остава един час задължителна почивка, защото екипът може да кара максимум 20 часа в един 30 часов интервал със задължителна 9-часова почивка.

    Може да ползваш само 45 минути почивка да си полегнеш докато колегата шофира, като задължително си го отразил в тахографа. Проверяващите следят с бинокъл и тежко ти и горко, ако се водиш на разположение, но не си на седалката! Глобата е 1000 евро.

    Коментиран от #145, #146, #148

  • 142 гледища

    1 0 Отговор
    Илон Мъск бил на посещение в Якутия и подарил на чукчата електрически камион . След време попитал чукчата как е камиона. Камиона е супер , казал чукчата , обаче елените ми много бързо са уморяват.

    Коментиран от #143

  • 143 Къде е Якутия, къде е Швеция

    0 2 Отговор

    До коментар #142 от "гледища":

    А в същото време, в Швеция ползват и тестват
    електрически камиони близо до полярния кръг. Предвид последните новини, вероятно се възползват от така или иначе излишната възобновяема електрическа енергия на ниски цени в региона.

    И всичко това са факти между другото. Не си правя художествени измислици, както някои правят по-горе.
  • 144 тираджия

    2 0 Отговор

    До коментар #122 от "Дизела":

    Дизел тези схеми са от времето на СО МАТ когато карахме Берлетата из Европа.Сега не може европейски изисквания.
  • 145 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #141 от "Истински тираджия":

    Дизела си прави си гъргара с многониковия,той не се усеща и продължава да пита хахахаха следващият път му кажи 24 часа каране и 24 часа спане хахахаха

    Коментиран от #147

  • 146 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #141 от "Истински тираджия":

    Многониковия,сега с Ник "истинския" тираджия ли пишеш хахахаха знаеш ли поне от коя страна сяда водача?От лявата или от дясната? Информация си я копирал вярно,даже намерих от къде е материала хахахаха ИСТИНСКИ ТИРАДЖИЯ мислиш ли някой да се хване на това

    Коментиран от #149

  • 147 Многониковия

    1 2 Отговор

    До коментар #145 от "Гост":

    Бъркаш жестоко. Дизела се опитва да измисли сценарий за художествена измислица, в която дизеловия автомобил е по-добър от електрическия, ама засега не може да измисли нищо. Дори при тандемно шофиране, пак шофьорите няма да чакат камиона да се зарежда, а камионът ще чака шофьорите да си починат.

    Разбира се първоначално ще има известни затруднения, защото трябва да се изгради зарядна инфраструктура, но този проблем ще се реши много по-бързо отколкото за електромобилите. За разлика от паркингите за леки автомобили, ТИР паркингите не са чак толкова много, а и маршрутите са сравнително стандартни, като отклоненията от тях не са големи в сравнение с 1000 километровия пробег с едно зареждане. Там все пак говорим за бизнес от който се изкарват пари, а не да си возиш задника с лекия автомобил да ходиш на кафе, където разхода на километър не е чак толкова важен, отколкото да бръмчиш пред кафето и да изкарваш огън от ауспуха.

    Коментиран от #152

  • 148 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #141 от "Истински тираджия":

    Следят с бинокъл хахахаха сериозно ли с бинокъл ги следят хахаха аз мислех че ги отстрелват със снайпер хахахаха

    Коментиран от #151

  • 149 Многониковия

    0 1 Отговор

    До коментар #146 от "Гост":

    Коментари 141 и 144 не са писани от мен. Обаче пък ми стана интересно, ако ти кажа, че в денонощието има 24 часа, ще намериш ли източника откъде съм го копирал?

    А ако ти кажа че в един час има 60 минути? Източник?

    А че София е столицата на България, ще намериш ли откъде съм разбрал и копирал?

    Ако все пак разбереш от къде съм го прочел, защото до този момент не съм знаел тези факти, столицата ще се промени ли за да стане твърдението ми невярно? давай следващата художествена измислица в която София не е столица на България, само защото аз така съм казал! 1000 тираджии да питаш, хилядата ще ти кажат едно и също нещо без да са копирали от никъде. Нали с това си изкарват хляба!

    Даже предизвиквам всеки тираджия който прочете това, да напише нещичко по въпроса.
  • 150 Гост

    1 0 Отговор
    Трябва да има отделна лента за автономно движещи се коли. И да е с много здрава мантинела, да не прескачат при нормалните хора.

    Коментиран от #158

  • 151 Ти от небето ли падаш

    1 2 Отговор

    До коментар #148 от "Гост":

    Та дори обикновените ченгета ползват бинокли, за да следят дали си си сложил колана или пък не говориш по телефона.
  • 152 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #147 от "Многониковия":

    Защо му е на Дизела да измисля сценарии като дизеловия камион е в пъти по-добър от всеки електрически.С едно зареждане за 15 минути на дизел ще минеш над 1000 км само да има кой да го кара.Електрическия е умрял след 480 км хахахаха След това и да имаш часове за каране трябва да спреш и да чакаш да заредиш.Виж пост 144 какво пише.Сигурен ли си че преди 20 г тираджиите са карали по 4,5 часа.Тогава нямаше европейските регулации.Шофьорите от бившия МАТ дали са карали по 4,5 часа хахахаха

    Коментиран от #153, #154, #156

  • 153 Хайде пак отпорки отпреди 47 години

    1 2 Отговор

    До коментар #152 от "Гост":

    Това е любимото ми. Как се опитвате да си обясните какъв ще е света след 10- години със знанията си отпреди 47 години.
  • 154 Хайде пак отпорки отпреди 47 години

    1 2 Отговор

    До коментар #152 от "Гост":

    Това е любимото ми. Как се опитвате да си обясните какъв ще е света след 10-20 години със знанията си и отпреди 47 години и примери от тогава.

    Коментиран от #155

  • 155 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #154 от "Хайде пак отпорки отпреди 47 години":

    Не четеш чукча не четеш само пишеш хахахаха Прочети пак пост 103 и 138 пак.Дизела сигурно е дърт тираджия и не кара в момента камион.Световната криза 2008г уби много от транспортните фирми.

    Коментиран от #157

  • 156 Можеш ли да смяташ?

    0 2 Отговор

    До коментар #152 от "Гост":

    Каква ти е ползата камиона да може да мине 1000 км с 15-минутно зареждане, като ти не можеш да шофираш повече от 800 км на денонощие, а пък и имаш задължителни 14 часа почивка в денонощието?

    През тези 14часа не може да зареждаш гориво. Зареждането на гориво ти се води работа се приспада от работното време. Тоест за 20-те минути место да минеш 30 километра за да изкараш някой лев повече, висиш на бензиностанция.

    Аз го виждам като недостатък и не знам как ти го пишеш предимство!

    Коментиран от #159

  • 157 Чета чета

    0 2 Отговор

    До коментар #155 от "Гост":

    Дизела пише за още не произведения камион как някой щял да го кара по осем часа. Няма никакво значение той как е карал преди 100 години. Времената се менят и не е лошо да си промените и мисленето в крак с времето. Въобще няма никакво значение какво е било преди 30 години, даже няма значение какво е било вчера. Днес вече светът е различен, независимо дали ни харесва или не.

    хайде сега отговори можеш ли да караш осем часа без прекъсване или не и да приключваме спора!
  • 158 Тъкмо ме подсети

    1 2 Отговор

    До коментар #150 от "Гост":

    Един от най-големите разходи на един камион е шофьорът. Не знам кога ще стане автономното шофиране на тирове, за което говориш, но предполагам режим конвой предлаган от Тесла, в който един шофьор кара камиона отпред, а още няколко камиона го следват като автовлак, по-бързо ще бъде узаконен.

    Така или иначе вече го тестват по пътищата. Дали пък това няма да е най-важното нещо заради което транспортните фирми ще си купят камиони Тесла, освен по-малкия разход на километър за гориво?

    Тир-овете ще станат много по-бързо електрически, отколкото леките автомобили.

    Коментиран от #160, #162

  • 159 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #156 от "Можеш ли да смяташ?":

    С дизела ще минеш 800 км с един шафьор 1600 с двама.Камиона на Тесла и с двама шофьори ще минеш само 480 км. и ще висиш по зарядните хахаха Времето за висене по границите го забравяш.Регламента в момент с един шофьор е 4,5 часа караш 45 мин почивка 4,5 часа караш после почивка.Будалка те Дизела будалка те хахахахаха

    Коментиран от #163

  • 160 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #158 от "Тъкмо ме подсети":

    До първите катастрофи и ще спрат да го купуват хахаха освен това от съображение за сигурност скоростта на движение ще бъде ограничена.Малък пробег с едно зареждане малка скорост на придвижване ще се редят на опашка да го купуват
  • 161 Размисли и страсти

    2 2 Отговор

    До коментар #133 от "Дали е основателна причина":

    Аз пък минавам по 1000км. на ден веднъж на всеки месец с личният си дизелов автомобил защото мога да си го позволя и защото така ми е ИЗГОДНООО!!! Причина да не го сменям с ел.миксер понеже с миксера това е ВСЕ ОЩЕ невъзможно...
  • 162 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #158 от "Тъкмо ме подсети":

    Този камион едва пъпли по пътя хахаха Автономният камион кой ще му смени спуканата гума и дали ще спре сам при спукана гума.Сигурен ли си че всички камиони в конвоя са за едно и също място?Кой ще му включи щепсела на автономния камион на зарядната?Нещо идеите на Афрото не се връзват с реалноста хахахаха

    Коментиран от #165, #166

  • 163 Научи се да смяташ

    0 1 Отговор

    До коментар #159 от "Гост":

    4,5 часа караш с максимална скорост 90 км в час, изминаваш максимум 400 километра, за първите 30 минути от 45 минутната почивка зареждаш следващите 640 км. Караш 400 км , пак зарежда за 640, имаш 14 часа за да заредиш още 28 пъти по 640 километра. Къде видя проблема със зареждането?

    Проблем към момента е единствено липсата на зарядни станции по ТИР паркингите, но това е бързо решим проблем, когато става въпрос за печалби. Огромни печалби.
  • 164 123

    0 0 Отговор
    Да, ама ще вдига до 100 км за 2.5 секунди!
  • 165 Албански реотан

    1 2 Отговор

    До коментар #162 от "Гост":

    Не разбра ли, че в първия камион има шофьор, а останалите го следват плътно? Дори сега някой шофьори карат така. При това положение разходът на задните камиони е по-малък заради по-малкото аеродинамично съпротивление.

    Дали ще включиш едно зарядно за 15 секунди или 10 зарядни за по 15 секунди, надали ще е голям проблем за шофьора, при положение че го чака 14 часа почивка. Ако собственикът му плаща дори само 50% повече от заплатата заради тези допълнителни 5 минутки в денонощието, всички са на далавера, най-вече собственика.
  • 166 А, едва пъпли...

    2 2 Отговор

    До коментар #162 от "Гост":

    Еми нормално е действителността, не е като виртуалната реалност която развиват тук в която един шофьор 10 часа на ден кара с 90 км в час и изминава 900 км. В нашата реалност е различно. Особено в градски условия като на клипа. Ама какво ли разбира Илон Мъск. Кой всъщност беше този Илон Мъск? Той дали е карал ТИР по време на сомат, за да знае повече от дизела?

    Коментиран от #167

  • 167 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #166 от "А, едва пъпли...":

    Само дето населеното място е магистрала с 50 км/ч ще минеш само 225км за 4,5 ч и после престой. то въздушното съпротивление при 50 км/ч е от голямо значение хахаха другите коли защо изпреварват камиона с висока скорост в населеното място?Ще заредиш за 30 мин ако намериш зарядна с мега гига киловата мощност хахахаха за спуканите гуми не отговаряш нищо така ти е по лесно.Първият камион е за Сиатъл вторият за Чикаго третият за Ню Йорк.Кой ще включва камионите за зареждане щом шофьора е един?

    Коментиран от #168

  • 168 А бе едиот

    1 3 Отговор

    До коментар #167 от "Гост":

    На един влак с един локомотив как ще пратиш единият вагон в Сливен другия в Хасково а третия в Кърджали? Кондуктора в кой вагон ще остане?

    След като се движат в конвой, всички отиват на едно място и шофьора е постоянно с тях. Ако се спука гумата на неговия камион кой ще му я смени?

    Един дизелов влекач струва горе-долу колкото годишната заплата на шофьор. Как мислиш, дали спедиторските фирми няма да съкратят максимален брой шофьори, като в същото време увеличат движещите се камиони и съответно товари, ако могат?

    Коментиран от #169, #170

  • 169 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #168 от "А бе едиот":

    Едеота направи шофорите милионери хахаха ако влекача струва едногодишна шофьорска заплата то всеки шофьор ще си купува по един влекач всяка година тухльо и след време няма да работи хахаха Не е прост Дизела сигурно вече има 20-30 камиона с тази голяма заплата хахаха то хората ще се избият шофьори да стават
  • 170 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #168 от "А бе едиот":

    Значи за да е евтино на тесльо всички камиони Тесла ще се движат в конвой хахахаха за да се спести от шофьори.Единственият шофьор в конвоя ще закача щепсели ще сменя гуми хахаха ще се приемат заявки само за конвой камиони за да е по евтино на теслю хахахаха ако има заявка за 10 камиона за десет различни точки отказваме ще се набутаме с шофьори хахахаха такива превози да си ги возят с дизелови влекачи нека се набутват с шофьорски заплати

    Коментиран от #171

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Ха-ха заложил кукичка

    0 1 Отговор
    Досега не се сещам за случай в който да не съм бил прав! Единствените които ставате за смях сте вие. Колкото повече си мислите че ми се подигравате, за толкова по голям смях ставате накрая!

    Нали Така господин тираджия, който не знае дори от обща култура какво е тахограф и за какво се ползва? То цялата ви представа за света е такава!

    Коментиран от #175

  • 174 ко ко речи

    1 0 Отговор
    мъцк е изобретил супер влекач който можел да се катери по 10проц наклони с 100км/ч.....ами да го повози некой колега тираджия, който не го е гнус че шъ му ус.ер.е кабината...тоя влекач става за доставки в кварталните бакалии,но е по опасен дори от двг на метан или водород....защо?ай мини 1млн мили в камион поне и разгледай принципната схема на това чудо па дано се сетиш...
  • 175 Дизела

    1 0 Отговор

    До коментар #173 от "Ха-ха заложил кукичка":

    Тесльо кох така те вързах без да се усетиш хахахаха пита нашия тесльо и не спира хахаха

    Коментиран от #176

  • 176 Аз питам ама знам отговора

    0 0 Отговор

    До коментар #175 от "Дизела":

    Ти не го знаеше!
  • 177 Тиро вампиро

    1 0 Отговор
    Това чудо на човешката глупост може да изминава само по 400-500 км по равното без вятър,сняг и дъжд при капацитет ди минимум 50% на батериите.Под 49% заряда на всяка падерия започва да пада като камък надолу.Моят дизел може да върви еднакво както с пълни резервоари така и с полупразни.Кочината на снимката няма да може.няма да изброявам и техническите проблеми,с които американците така и не успяха да се справят през цялото си автомобилостроене а те са сериозни.Не очаквайте скоро чудеса,защото това е само една тесла
  • 178 Това е най-малката батерия

    0 0 Отговор
    За градски доставки. По-голямата минава по 1000 километра. Дори при 10% заряд, този камион с пълен товар ще ускори по-бързо до 100, отколкото само дизеловият ти влекач без ремарке, а на сняг няма да буксува толкова, защото е 4 по 4 като въртящия момент на всяко колело се управлява самостоятелно.

    Който шофьор се качи на електрически камион, дизеловия после ще му се струва като от каменната ера. Електрическия се кара като лек автомобил.
  • 179 фен на танас

    0 0 Отговор
    Пълна безмислица е да се прави камион на ток. Тока се произвежда далеч от градовете и целта на колите на ток е да не замърсяват в градовете. Камионите не се движат в градовете където се произвежда и тока и какво правим едно голямо няма нищо!!

    Коментиран от #180

  • 180 Пари се печелят

    1 0 Отговор

    До коментар #179 от "фен на танас":

    Тока излиза два пъти по-евтин от нафтата за километър. Да не мислиш че някоя от транспортните фирми ще си купи камион защото бил по-чист? Но когато печелят повече, набързо ще заменят всички дизели с електрически камиони по всички маршрути където могат да ги зареждат. Досега ако са давали за дизел по 10 милиона годишно, за ток ще дават по 5 милиона. Кой бяга от милионите печалба?

    А от енергото и те няма да спят. Защо им е да се разправят да прекарат ток на някой апартамент, който за цяла година ще ползва шест мегаватчаса ток на стойност 1200 лв, като могат да продадат само на една колонка същото количество само за четири часа, като ще вземат за същото количество ток 1800 лв? Както виждаш всички печелят ... ПАРИ.
    Точно затова прехода ще е по-бърз отколкото си мислиш!
  • 181 Буха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "ДВГ":

    Допускам че може и да си бил тираджия. Означава че АЕЦ Козлодуй може да зарежда 2000 бързо зареждащи се камиона едновременно, което ще срине енергийната система на БГ, така че не очаквайте да се напълним с камиони Тесла
  • 182 Тиро вампиро

    2 0 Отговор
    Раззликата между това да караш влекач с ремарке натоварен с 20 тона или лека кола е огромна и несъизмерима.На бързаците дето се кефят,колко бързо набира електрическия камион пред дизеловия ще кажа,че не са тираджии или са от глупавите тираджии,които карат рисково и застрашават живота на другите.Да катериш баир със 100кмч е безумие,както и да спускаш по наклон с 150кмч.Вие сте на работа с тоя камион а не да се състезавате с колите.Колкото до батериите можем да спорим много,но при 10% заряд на батериите тоя камион само ще пръцне,защото никога не е това което обявяват.Казах,че проблемите в електрониката на американските автомобили са огромни,тези хора така и не желаят да работят като европейци.Аз карам стар камион 2005та американски модел оборудван с елементарна електроника евтин за части и ремонти.Моите колеги литнали се по новите камиони изреваха и ги върнаха сега карат стари камиони.Просто не успяха да се преборят с ниските цени на товарите и високите цени на камиона,застраховката,поддръжката и проблемите.Не карам повече от 6-7 часа на ден,сам съм си господар и изкарвам достатъчно.Приключил съм отдавна с експериментите.Камиона ми е шумен,но здрав и върви докато не малко са отстрани на пътя с отворени капаци.В тоя занаят е важно да търкаляш гумите а не да си возиш газат

    Коментиран от #183

  • 183 От всичко написано от тебе

    0 1 Отговор

    До коментар #182 от "Тиро вампиро":

    Само едно е важното

    "Моите колеги литнали се по новите камиони изреваха и ги върнаха сега карат стари камиони.Просто не успяха да се преборят с ниските цени на товарите и високите цени на камиона,застраховката,поддръжката и проблемите."

    Електрическите камиони могат да предложат най-ниска цена за товарите, по-ниска дори от себестойността ти за гориво, а също така никога няма да те оставят на пътя, защото дори с два двигателя от четирите, електрическият камион на Tesla ще е по-мощен, от твоя камион, дори с 10% заряд в батерията.

    Обслужването на двигателите става веднъж на един милион мили. Скоростни кутии няма. Почти няма какво да се счупи. А точно Тесла са богове в електрониката. Дори японците сами си признаха, че са няколко години назад.