Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 10:34 7 803 13

Блато, вода, метър сняг - този всъдеход ще мине навсякъде (ВИДЕО)

  • шнек-
  • всъдеход-
  • зил

В рамките на видеото по-долу ви показваме няколко различни версии на опитния шнек SHN-67

Блато, вода, метър сняг - този всъдеход ще мине навсякъде (ВИДЕО) - 1

Шнекови (или шнеково-роторни) теренни превозни средства - тази тема стана широко разпространена в СССР през втората половина на 20-ти век, въпреки че първото в света шнеково превозно средство е построено още през 1929 година, а патент за изобретение съществува от 1868-а. До началото на 70-те години в завода на ЗиЛ в прочутото конструкторско бюро на В. А. Грачев се събират голямо количество данни за шнекове и започват да се изграждат работещи модели.

В рамките на видеото по-долу виждаме няколко различни версии на опитния шнек SHN-67. Експериментира се главно с ъгъла на спиралата - с нейното увеличаване скоростта на машината също нараства. Според запознати показаният в кадър SHN-67 е оцелял поне до началото на 2000-те. Особено впечатляващо е сравнителното състезание (сега това се нарича drag-race) с други превозни средства с висока проходимост.

Всъщност технологията шнек-ротор може да премине там, където нито колесни, нито верижни превозни средства, нито дори плавателен съд на въздушна възглавница могат да се справят. Той обаче е напълно неспособен да се движи по равна повърхност и сериозно уврежда почвата и корените на дърветата, което значително ограничава обхвата на приложение.

Независимо от това, експериментите в ЗиЛ през 80-те години доведоха до създаването на спасителния комплекс Blue Bird, който в използва ротора на шнека ЗиЛ-29061. Конструкторско бюро В. А. Грачев отдавна го няма (както и самия ЗиЛ), но темата не е забравена и до днес - различни групи инженери периодично правят опити за създаване на определена комбинирана версия, която съчетава предимствата на колело и винт .


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    22 5 Отговор
    не виждам, каква новина е това. гледал съм го по телевизията, когато бях в 5-ти клас.

    Коментиран от #11

  • 2 В.В.Бункеров

    24 42 Отговор
    Какви ли не простотии измислят ушанките,само и само да не си построят пътища.

    Коментиран от #6, #9, #12

  • 3 Човек

    18 34 Отговор
    Хайде пак на претоплените руски л..ахна. Стига вече руски гнусотии в България!
  • 4 666

    17 36 Отговор
    Тая машина е отпреди 50,60 години. Ама те крепостните селяни не са мръднали от тогава.

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    8 21 Отговор
    Скоро имаше статия за луксозна яхта по италиански проект , изпълнен в Полша с такива шнекове , която с тях може да излиза на брега на всеки плаж или да ги ползва в морето за генериране на ток от морските течения , например при прилив и отлив , когато е на котва !!! Ето истински пример мислене , което подобрява живота , а не "всъдеход" пак с главна цел военно приложение !

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Природните

    33 4 Отговор

    До коментар #2 от "В.В.Бункеров":

    богатства невинаги се намират на удобни за обикновен транспорт терени. А това се използва и за спасяване на космонавти попаднали в особено тежки терени. Руснаците измислят всичко което е за нуждите на усвояване на тяхна територия,а и държава разположена на два континета и с най-голямата територия в която има 11 часови пояса е малко трудно да посториш пътища навсякъде,а и не навсякъде условията позволяват това. Когато си тъпо ограничен само можеш да повтаряш изтъркани и неверни приказки.
  • 7 Ами като

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    не четете тъпотии пишете. Заради това,че уврежда терена е преценено дане се пуска в масово производство. Екземпляр има който се ползва и е в комплекса Синя птица за спасяване на приземили се космонавти.
  • 8 И за какво

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    и е да излиза на брега,при положение,че луксозните яхти стоят на яхтени пристанища,а собствениците им обикновено са богаташи,които слизайки от нея се качват на луксозния си и ултра скъп автомобил и си правят кефа.Не виждам кой ще излезе на брега от тях на пясъка.
  • 9 ХХХХ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "В.В.Бункеров":

    Какви пътища те гонят теб по тия терени дето дават.

    Това не ти е усвоена Европа, а безмилостния Сибир.

    По тия терени един обикновен 1км двулентов път ще излезе на цената на 1км немски аутобан, че мо же и да не стигнат парите.
  • 10 ХХХХ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    И от къде реши, че само за военно приложение.
    Това е за терени където не може да мине друга машина.
    Ти пробвал ли си някога да минеш по пресен неутъпкан сняг.
    Това е изпивателен образец за да видят на какво е способно такова задвижване.
    А яхтата за, която пишеш дали не са ползвали данни от конструкцията на тази машина. Макар, че целта на тази луксозна яхта е някой да се покаже вижте ме, колко съм оргинален.
  • 11 Дърта Майна

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    Ами предпочитам да гледам и чета подобни неща, отколкото да ме занимават с това кой от фашистката организация НОЩ е пръднал, наакал и т.н.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кире

    1 0 Отговор
    Тва е Цар Тирбушон!